Искам разбира се. Ако се намерят още двама ще направим едно каре ... ... за карти ми е думата, а не да шием карета за чеиз:)

Едната дума отпуска до къде води........ :lol:
Майката е управител, и освен нея има двама съдружници.

След като управител / единствен ли ? / е майката то следва или управлението да се поеме от друг съдружник или да се назначи прокурист.
Възмездният личен труд води до плащане на ДДФЛ за възнаграждението, но води и до икономия на данък дивидент с признаването на разход на сумата за личен труд. А 10 на сто така или иначе ще се платят - дали като ДДФЛ за личен труд или като данък печалба / без личен труд / . Това просто като допълнение. :smile1:
а когато лицето полага личен труд - в този случай това признава ли се за доход на лицето или не?
а възможно ли е да полага личен  труд,но да е безвъзмездно,т.е. да плаща само ДОО,ЗО и ДЗПО на 420лв.,без да плаща ДОД?
Кой е най-удачния вариант за осигуряване в този случай и най-изгодния?


http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.0.html
12.2014 - месецът на полагане на труда
За ГФО 2013, който е публикуван в 2014 и има отказ за вписване, може да се възползвате от Заявление за отстраняване на нередности Ж1.
За ГФО 2014-стандартната процедура Г2.

create ,
благодаря за споделената идея - елегантен начин за справяне с подобна ситуация и при това безплатен. Проверих специално като прочетох поста ти по повод едно такова питане, което ми беше отправено.  В самият образец не е предвидена опция да се чеква платена такса. :good:

http://www.capital.bg/blogove/pravo/2012/02/12/1764864_bivshiiat_vi_rabotodatel_ne_moje_da_vi_ogranichi_da/

http://ekspertis.bg/document/view/qanda/129543/0/

примерен текст :

Скрит текст :
http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13

от линка :

Скрит текст :
Изискваният стаж е 6 месеца осигуряване за общо заболяване и майчинство и не е задължително този стаж да бъде точно във фирмата, а да го имате придобит назад във времето.Не е задължително и да е непрекъснат.
от Вашата препратка :

"И така - собственици и съдружници неполагащи труд в дружествата си, както и акционери, които работят като директори без възнаграждение, следва да се осигуряват единствено здравно на основание ..."

Вие обаче полагате труд в ЕООД-то си и въобще не попадате в тази категория.Упражнявате ли труд - задължително се осигурявате. Възнаграждението е без значение.Коментарът за него е само за ДУК - когато този договор е без възнаграждение не следват осигуровки като управител по ДУК. СОЛ обаче е друга работа Вие вероятно сте самоосигуряващо се лице и следва да плащате осигуровки след като упражнявате дейност с или без възнаграждение.
Точно така - следите продажбите.
 Вижте обаче и чл.99 ЗДДС , за да не попаднете в хипотезата му и да трябва да се регистрирате на основание ВОП.


/ пропуснах времето за редакция по-торе /.
Стоката която купувам ще я продавам поне година . Значи не е важно колко купувам а колко продавам.

Т
Скрит текст :
Колко внос на година може да направи фирма която не е регистрирана по ЗДДС  ?

Ако питането е за избягване на регистрация по ЗДДС, то трябва да направите толкова внос, че като продадете закупеното облагаемият оборот за 12 месеца / всеки месец следите изминалите 12 / да не надхвърли 50 000 .Вие си знаете какво точно купувате и на какви продажни цени ще го предложите .
Не, за момента няма промени. То с увеличаването на МРЗ ще се увеличи автоматично и осигурителният доход на наетите на МРЗ, за които до момента е бил 360.
 Приема ли се, че съм възстановена на предишната си длъжност ? И могат ли да съкратят бройката ми като се има предвид , че съм единствен касиер-счетоводител в предприятието?


http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=318:etp06&catid=38:epitru&Itemid=157

от линка :
" 3. Работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка на работника или служителя факта на възстановяването на предишната работа. Това става, като:
3.1. с червен химикал, с две кръстосани линии, се зачерква основанието, датата на уволнението и правоъгълният печат, в който е вписан трудовият стаж до момента на отмененото уволнение;
3.2. с червен химикал се записва и основанието, на което се прави зачеркването;
3.3. вписва се датата, на която работникът или служителят се е явил, за да заеме длъжността. Това вписване се прави на първото свободно място на дясната страница на трудовата книжка."

По принцип за съкращаването на бройката няма еднозначен отговор - важното е дали имат нужда или не от тази позиция в щатното разписание.
Задължението е към доставчик.Просто по една фактура не е доплатено 1.05лв. от м.11.2011г.

Много поучително е това, което ни сподели, ditzve . Един пример за неочакваните последствия от наглед дребните и незначителни пропуски. Дано има добро развитие за фирмата целият този случай.
Вероятно това е свършил ЧСИ .
http://www.lawsbg.com/lectures/75-obligacionno-pravo/440-cesia.html

" СТРАНИ
Страните по договора са:
1.    Цедент - прехвърлителят на вземането
2.    Цесионер - приобретателят на вземането
Длъжникът по вземането не е страна и неговото съгласие не е необходимо. Цесията е договор и тя изисква съгласието на цедента и цесионера."
Назначавате новопостъпилите работници с кода на дейността, в която ще са заети и отделно от това определяте кода на основната икономическа дейност на фирмата, което ще има значение за праговете, на които ще осигурявате всички, независимо в каква дейност са заети.

http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/vypross_menu/vypross.php?0.view.96