Аз пък предпочитам СОЛ на 420 без личен труд, а само с дивиденти. По-лесно ми е, пък и не е по-скъпо.
Въпрос на вкус и конкретни сметки.
Наистина желанието на собственика е определящо.

Личният труд намалява сумата на дължимия данък дивидент и определено СОЛ с личен труд и дивидент като комбинация е най-оптимално и като разход на средства. Иначе да, не е по-лесно. :smile1:
Предпочитанията изяснете и със собственика в смисъл дали иска да плаща тези допълнителни пари за ДДФЛ. Иначе аз предпочитам варианта с изплащане на личен труд - вариант 2. Разгледайте си контировките обаче - или удържате парите за осигуровки от личния труд / което не намирам за правилно / или СОЛ ги внася в касата - не може и двете, както сте ги дали. Според мене няма значение дали 602 или 604 - важното е после правилно да попълните справката на НСИ за труда.

TeodoraMilenova,

Старите ми свършиха отлична работа .  :good:
......... Ето защо, декларацията в определени случаи, би  могла да е от полза за добросъвестни счетоводители, тъй като може да изключи умисъла им- знанието, че информацията е невярна.

Много е вярно написаното по-горе !Нека си припомним различните видове декларации и документи, които представяме пред НАП, АВ и къде ли не още, неотменима част от които е текстът , че "за неверни данни нося отговорност по чл.333 от НК".Тази декларация за истинност е в основата и на публикуването на ГФО.

Излиза, че всички институции са се освободили от този товар за истинността на предстанявите документи, а само ние се чудим по въпроса уместно ли е или не.
За мене не би имало никакъв проблем да си оставите подаденото уведомление така, а да подавате правилно обр.1 на лицето с правилния код за вид осигурен по втори ТД.
Заличаване и ново уведомление - няма проблем, че датата е преди месец, системата ще го приеме.
Делфинче, той и да ги плати, как ще подходи НОИ към заверката на ОК, като види това попълнено приложение в ГДД?!

Противоречието е тотално.....Тука на този етап НОИ няма намеса - актът се прави от НАП и осигуровките се изискват от НАП . За мене правото си е на физическото лице , което следва да плати само ДДФЛ, но не и осигуровки при така направена констатация, че доходите са от "други източници" .
  Да разбирам ,ли че такава е практиката на НАП   , а не е грешка само при нашата ревизия ?
 

Не знам дали е практика, но и аз имам такъв случай и не знам ФЛ какво ще реши - да плати осигуровките или да се съди .Казват му, че трябва да попълни Приложението за доходи от други източници и му начисляват осигуровки......
"Определят тези недекларирани приходи , като облагаем доход с недоказан произход , т.е от други източници ."

sneja7629 ,
напълно споделям позицията, която имате по въпроса. Именно така определят по принцип тези приходи - като приходи от други източници, даже съветват ревизираното лице да си попълни Приложение 7 / за приходи от други дейности, да не греша номера на приложението /.Обаче и най-незнаещият ще разбере, че по това Приложение осигуровки няма, ако не смятаме тези по чл.40 от ЗЗО на безработните лица.В направените констатации, че това са приходи от други източници няма и грам доказателство, че това са приходи от трудова дейност, което би довело и до задължението да се облагат с осигурителни вноски.Или тези приходи са от други източници и няма върху тях осигуровки, а само ДДФЛ / каквото мнение изказвате и Вие / или са от трудова дейност, което трябва да се докаже и тогава да се дължат осигурителни вноски.Освен да изкажа предположение, че отговор би могъл да даде единствено съдът в случая , защото при такава констатация едното от двете не е вярно - или приходите не са "други" или осигуровки не се дължат.
Само информативно да споделя развоя на случая дори и със закъснение. При прекратяването на тр. договор по чл 190 се продължава с ПЪЛНА борса, а не както адвокатката от материала е написала минимална по 7,20 на ден.

Танина, причината Вашата позната да има пълна борса независимо, че е освободена по чл.190 е , че продължава ВЕЧЕ започната такава, както е обяснила и ХХХХХ по-горе. Иначе не сте права, че при чл.190 като основание за освобождаване лицето има право на ПЪЛНА борса. И консултацията в линка по-горе е правилна, че ако лицето е освободено поради дисциплинарно уволнение то има право на борса от 4 месеца при минимален размер на обезщетението.
Не съм на ясно какво е правила счетоводителката.
Попитаха ме "потърпевшите" които са получавали пари и са плащали на счетоводител да им води счетоводството.
Благодаря за инфото.

От това, което пишете не правя автоматично извода, че има разпределение на дивиденти. Разбирам по-скоро, че са вземани пари от касата без за това да има съставяни документи като Решение на ОС за разпределение на дивиденти / както и create по-горе е отбелязала / .Защо това вземане на пари от касата да не са примерно служебни аванси ? И няма наистина проблем да подадете декларации за стари задължения и да ги платите с дължимите за това лихви, но защо да "наричате" взетите от касата пари именно дивиденти като няма никакви документи за това ? По-добре сега вземете такова Решение и облечете нещата в законова форма.
СОЛ с осигуряване на ниския процент не ползва болничен и си плаща пълната осигуровка за тези дни. Подавате обр.1 по обичайния начин без значение, че лицето има болничен  , ако такъв е издаден все пак .
Не бях срещнала толкова " професионално " изказване като това по-горе ! И понеже не познавам арменския поп потърсих нещо по темата само, за да се "успокоя" , че и без арменски поп ще може да се мине.

Скрит текст :
Според мене няма проблем да практикувате този начин на разплащане доколкото не става дума за разплащане в брой и не следва нарушаване на ЗОПБ, ако по принцип сумата следва да бъде изплащана по банков път.
След като е подадена декларация 7 няма проблем да си плати осигуровките накуп за 2015 - за безработните няма друга декларация.  :smile1:

Може би са имали пред вид за СОЛ, който подава обр.5 при плащане на осигуровки наведнъж за даден период.
".......считано от 01.01.2014 г......."

Защо тепърва ? Следва вече да сме го разбрали. :smile1:

http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=9230.0
"Осигуряване като СОЛ не е за управление, а за  трудова дейност"

А управлението не е ?

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4954.msg70849.html#msg70849

/ и доста други теми има по въпроса /
Интересно ми е защо е нужен ДУК след като може да управлява като СОЛ......... :hmmm:
/ иначе не, че не може /
Исках да попитам дали някой вече е получил от работник болничен лист или това, което сега по новите наредби го замества ? Какъв е точно документът, който представя работникът ? Питам, защото и мене ме питат лекари какво да издавали, та направо се чудя те като не знаят какво да издадат как ще го издадат.........още и програмата им не била свързана с НОИ и имали някакви демо версии само качени........ :no: