Държавата иска да събере и от фирми, които една стотинка не са получили под формата на субсии, програми, помощи и всякакви други глупости, с които се наливаха пари по абсурдни поводи в отрасли и фирми. Това е най-шокиращото.

Този цинизъм е наречен с името "солидарност" , а вноската "солидарна" . Това е израз на солидарността на нямащия с имащия, на неполучилия с получилия.
 Аз толкова му обяснявах защо трябва да му увеличим ФР и да плати  данък, въпреки че не работи . Не знам сега как да му обясня, че на базата на това, пак ще трябва да плаща.

Точно фирмите започнаха след проверките за касови наличности да разпределят и плащат и повече дивидент / респективно данък дивидент / , започнаха да обръщат внимание и на касите - да няма червени такива . Сега с тези "свръхпечалби" и данъци за тях работата стана сложна...
Дано има и повече гласност и обсъждане това, което се подготвя и да се получи някаква обществена реакция. За пореден път се убеждаваме, че държавата не дава нищо "даром" .
Изключително полезна е разяснителната статия в тази дискусия - специални благодарности на Катя Крънчева за възможността да сме информирани.
СОЛ се осигурява през ЕООД,но има и ЕТ,което също има дейност.Може ли внесените осигуровки през ЕООД да се приспаднат от формираната печалба в ЕТ ?

Да, ако СОЛ в ЕООД няма личен труд и тези осигуровки да са ползвани вече за тази цел.
Колеги, да не слагаме каруцата пред коня и излишно да се филмираме.

Напълно съм съгласна , а това филмиране може да доведе и до погрешни решения.
СС 8

Скрит текст :
В годишната декл. 6 с код 13 включва ли се данъка?

Опитайте да го включите - дали ще може изобщо ? Ако го правите с програмата на НАП / визуално / има ли поле за данък ? :smile1:
Ок, но дали е правилно?

Ако следите счетоводно осигуровките и разчетите на собственика не е никакъв проблем. Наистина това са лични задължения и могат и да не се осчетоводяват и наблюдават, но голяма част от счетоводителите го правят. Нали все пак ние подаваме Д1 и разплащаме осигуровките на СОЛ и така по-точно и лесно ги следим. Аз също го правя.
Ще ги осчетоводя в ЕТ, независимо че има осигуровки и данък и върху  доходите от застраховки /сключени като физическо лице/.
Както сте избрали да процедирате си следвайте избора.  :smile1:
и съответно доосчетоводявам окончателните осигуровки  и данък към 31.12 и попълвам годишната декл. 6?

Да, като към авансово внесените осигурителни вноски се добавят и изравнителните.
Вие как смятате, за мен няма основание да не се смята извънредният труд, то и затова в УП3 се записват за да се добавят към осигурителният стаж

Наредбата за пенсията и осигурителен стаж
чл.38
(16) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 15 - ДВ, бр. 17 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) От 1 януари 2005 г. за осигурителен стаж се зачита времето, през което лицата са полагали извънреден труд. В този случай осигурителният стаж се зачита, като сборът от изработените часове през месеца, включително извънредният труд се раздели на законоустановеното работно време на лицето. Зачетеният осигурителен стаж може да бъде повече от календарното време.
При мен случаят е подобен, но тук идва въпроса изработката на покривки услуга ли е, или производство, което е извън обхвата на патента ?

Услуга е, ако някой Ви възлага тази поръчка, а е производство при изработка от Вас и последваща продажба. Производството не е патентна дейност.
Не е добре обмислено всичко. Да се дадат едни бонуси на служителите е най-чисто.
Здравейте,
според мене патентната дейност е за декларирания в патентната декларация обект - физически магазин. Изпращаните по Еконт стоки по-скоро ми се струват търговия извън този обект и подлежащи на деклариране в Приложение 2. Може да има някаква логическа обвързаност и тези продажби да се отнесат към патента, но поне на прима виста не виждам такава.
 тези разходи имат ли характер на социални

Според мене - не. Едва ли всички служители имат деца в детски градини.  :smile1:
По-скоро ми изглежда като дарение на детска градина.
От горе споменатото разбирам, че парите на СОЛ свободни професии, които се внасят след попълване на ГДД не се знае къде и за какво отиват.

Не съм мислила или изказала подобно нещо - мисля, че си отиват по предназначение.
Но в НОИ това не се отразява - проверявам с ПИК от НОИ.

Здравейте,
не знам къде всъщност очакваме да се отрази. Доколкото ми е известно от НАП изпращат на НОИ отрязъците от ГДД, които са всъщност Т1 и Т2 - естествено в електронен вид вече. Законодателството не е предвидило с тези суми от довнасянето  да се прави корекция на Д1. Явно тази база данни все пак изпълнява своята роля доколкото на практика се прави примерно преизчисляване на вече изплатени болнични.
Трябва ли да бъдат подадени две коригиращи декларации за 2021г. - обр.1 и обр. 6 или само обр.6 ? В декл. обр.6 новите по-големи размери на вноските ли се отразяват?

Ще подадете Т1/2 коригиращи за минали години / в случая 2021 / и Д6/2021 с разликите в повече, ако има такива.
Трябва ли да го плати за да има право на облекченията?

Не, ползва си облекчението едновременно с подаване на декларацията.