"1.Значи Управителя и собственик на капитала на транспортна фирма(ЕООД) и ръководител  транспорт може да е едно и също лице, щом управителя има този сертификат, ако го нямаше тогава трябва да се назначи външно лице с тази правоспособност, за лиценза е необходимо удостоверение от АВ, да се докаже, че това лице е управител?"

Да, това е така - само за лиценза и удостоверението от АВ не съм сигурна, но имате отговор по този въпрос по-горе .


"2.Осигуряването като смоосигуряващ е достатъчно и за двете длъжностии  договор за личен труд с дружеството, като шофьор на камион, за да извършва всички длъжностти? "

Да. :good: Договорът за личен труд и възнаграждението за личен труд по принцип не са задължителни .


"4. Ставката за ДДС при транспорт в общността и извън нея е 0%, само вътрешния транспорт е със ставка 20%?"

По този въпрос ще Ви приложа една табличка, но в момента не ми е под ръка.
Няма - без да го накарат ще я свърши сам тази работа като си попълни ГДД и по-точно Т1 и Т2.
След като собственикът може да бъде и р-л транспорт, не виждам необходимост да се назначава друго лице.
  :good:
http://balans.bg/4239-upravitel-na-eood-po-trudov-dogovor/

Собственик на ЕООД не може да се самоназначи на трудов договор в собственото си ЕООД .
 Мислех самоосигураване ...

Само това стига . :smile1:
СИС не е проблема, а д1 е проблема

Всъщност СИС и Д1 са взаимосвързани относно изчисляване на осигурителните вноски . В СИС на реда с текст " Осигурителен доход, върху който съм осигурен(а) през месеца, без сумата по тази сметка " няма как да се посочи различна сума за ДОО и ДЗПО от една страна и ЗО - от друга.
Прикачвам едно изчисление от калкулатора за ГД.
Всъщност не споря с Вас, а просто не намирам начин да се намали осигурителния доход по отношение на ЗО.  :smile1:
Някой може да сподели мнение, ако вече е имал подобна ситуация.
Ако намерите начин да начислите осигуровки за ДОО и ДЗПО върху една сума, а здравни върху друга - споделете как сте го направили.  :smile1:
Подавате корекция на обр.1 на работника и обр.6 с код 8. Едва ли ще стане по електронен път - отидете на място в НАП . Надвнесения данък ще ползвате от следващи задължения за ДДФЛ.
Минал е, но така или иначе следва да подадете.
Обърнете се за съдействие към Инспекцията по труда като представите копие на подадената от Вас молба и опишете ситуацията такава, каквато я описахте тука.
Ако имате 30 дневен срок на предизвестие и молбата Ви освен за напускане е съдържала и момента, че е 30 дневно предизвестие то нямате нужда от резолюция на работодателя и на практика сте напълно и законово  свободен вече.
По принцип и е редно и задължително и да , можете едновременно с друг отчет да го публикувате. Няма да имате глоба, защото е минал давностният срок.
Да от това се притеснявам, защото не е качено в партидата на фирмата, а е "подаден", имаме входящ номер.

Това ви е доказателството, че сте подали. Може би все пак да направите справка на място защо не е качен документът за обработка.
Калина , ако правиш нещата на Микроинвест и от програмата записваш файла наистина те съветвам да попиташ във форума на Микроинвест защо се получава така.