Ще ги върнат ... когато се върне дядо


Горе-долу си е така...


В какви случаи може да се поиска възстановяване на осигурителни вноски
24 Април 2019

Скрит текст :
1823
ЮЛНЦ » Re: гфо
23.08.2021, 16:53
Имам Баланс и ОПР от предходни години - вижте дали ще Ви свършат работа евентуално. Може да допълните, коригирате .
Може ли да издам само фактура и в нея да посоча примерно: Подаване на нулеви Декл.по ДДС за 2021г.?

Този би бил най-безобиден вариант - и като суми да посочите всичко получено вкл. и за минали години.
Здравейте!
За получаваните по банка пари от клиенти, които пари са за плащания на разходи на входа използвайте разчетна сметка. Примерно 499 или която и да е подходяща от индивидуалния сметкоплан. Сметката може да водите с аналитичност за всеки вход или общо - според преценката Ви. При получаване на сумите ще имате 503/499. При заплащане на разходите на входа бихте ще дебитирате 499 с платената сума - 499/501 , 503.
Така по кредита на 499/ или друга разчетна / ще остава неусвоената част от парите на всеки вход.
Това е в най-общи линии като идея  . Може някой да даде и по-удачен вариант.
Хубав ден!
2. Това важи само за осигуровките (максимален осигурителен доход) - максимален облагаем доход няма.

То точно това се и пита - кога няма осигуровки . Това искат да спестят хората, за данъка не се пита . А за макс. обл. доход   
- без коментар . :smile1:
2. Това важи само за осигуровките (максимален осигурителен доход) - максимален облагаем доход няма.

Кой твърди друго?  А ако лицето е СОЛ така или иначе няма да му бъде удържан и данък , а не само осигуровки. И това няма никаква връзка с максимален обл доход - откъде измислихте това чудо.
Лице работещо по трудов договор  има и договор за обслужване на малко фирма не е трудов.Възможно ли е по втория договор да се удържа плаща само ДОД без осигуровки.

Осигуряването на лицето в качеството му на наето по трудов договор предполага осигуряване и по гражданския договор независимо от размера на възнаграждението по него. Вариантите, при които няма да се налага осигуряване са :
1.Ако лицето е СОЛ и декларира това обстоятелство пред платеца може да не му се удържат осигуровки и данък.
2.Ако осигуряването по трудов договор е на максимума
Не валутна (от преобразуването), а трансферна - "по пътя"-

Такава си е без съмнение, но трябва да имаме предвид и това, което е писала питащата :

Явно  се появява 3-та банка и това е тяхната комисионна , но не я виждаме и няма да имаме документ .
С цялото ми уважение към хората които отговарят тук, преписването на КСО и други наредби , както и препращането към указания, които са едно и също с КСО като само са изтрити членовете и алинеите - не е отговор на конкретен въпрос.

Цитираните разпоредби и информацията от сайта на НОИ са само в подкрепа на писалите вече колеги и за Ваша аргументация евентуално. А те достатъчно конкретно Ви отговориха, че купуване на стаж на части и когато Вие решите не става. Изглежда очаквате от НОИ отговор, който да Ви устройва, защото явно този не е такъв.

Поздрави !
от сайта на НОИ

от линка :
Скрит текст :
Фактът, че не си е изпълнил административното задължение за подаване на окд5, не валидира подаване на д1 и плащане на осигуровки

Това без всякакво съмнение е така. Просто в много случаи плащането на малко осигуровки в повече спестява глоби и главоболия. И практиката е зависеща от ... нервите.
В такъв случай, изготвяме договор, от който ясно да се вижда характера на услугата и мястото където тя ще се оказва (къде ще извършва труда изпълнителя). От там нататък си правим плащанията и нямаме никакви данъчно-осигурителни задъжения, относно тези плащания. Нещо да пропускам? :)

Нямам практически опит - само тогава човек се задълбочава на макс, но от прочетеното оставам с убеждението, че изводите Ви са правилни.
Вижте отговорът на въпроси 3 и 4

Писмото е от 2018, но проследете и актуалните текстове на цитираните норми. :smile1:
Имате официален писмен отговор - прилагате го и не осигурявате лицето. По отношение на НПР за гражданските договори с ЧФЛ - нямат такива, както сте и писали. Какъв Ви е аргумента за окончателен данък, защото в чл.37 ЗДДФЛ са описани вариантите, при които такъв се дължи - не намирам Вашия случай, но може и да не се ориентирам правилно.
Здравейте! Моля, ако можете да ми помогнете със следния казус: СОЛ прекратява дейност на 05,08 и я възобновява на 16,08. Как да го отразя в декларация образец 1?

Вероятно ще го правите на програмата на НАП ? Става в една Д1. В случая важно е попълването на клетки 14 и 15. Там имате по 5 позиции във всяка клетка. На първата позиция в 14 трябва да съответства първата позиция в 15 - започване-прекъсване. И така с всяка от 2 до 5. Конкретно за Вашия случай :
В позиция 1 на клетка 14 остава 0 - осигуряването продължава предполагам от предходен месец. В позиция 1 на клетка 15 пишете 4 - последен ден в осигуряване.
В позиция 2 на клетка 14 вписвате 16 . В позиция 2 на клетка 15 си оставате нула, защото ще продължите осигуряването в неопределено напред време.
Другите позиции си попълвате стандартно . Брой работни дни - колкото са. Осигурителен доход - общия за месеца и т.н.. Дано съм обяснила ясно, че отдавна не съм го правила - сега направих един опит и ми даде при проверка приет запис. :smile1:

Ако нещо има - пак ще го поумуваме.
 Въпросът ми е - оборот за регистрация по ДДС е само сборът на комисионните, нали така?

Да, ако само това са приходите Ви.

 ЕООД отдава за нощувки имоти на физически лица. Сумите идват по банковата сметка на ЕООД-то, след което то си удържа комисион и изплаща остатъка на собствениците на имотите.
...
Как трябва да са оформени нещата документално, за да може това да се докаже при евентуална проверка?

Как ще наречете договорите не е от значение - важното е в тях да описвате правилно фактическите договорености с лицата , да издавате фактури за Вашите комисионни, както и да организирате правилно и прегледно разчетите с физическите лица по отношение на сумите, които им дължите и изплащате. :smile1:
Сега се замислям обаче, ако е платено мито и ДДС, то те са платени на агенция митници. И задължението за тези плащания възниква на база МД. За това мисля, че би било по-коректно да се посочи агенция митници като партньор.

Какво общо има на кого е платено митото с дневник покупки ? Митото влиза в данъчната основа при изчисляване на ДДС по МД , а след това за счетоводни цели и отразяване на плащанията си следват коректните осчетоводявания.
Аз в дневника покупки се чудя дали да посоча като контрагент китаеца, защото той ми е записан в митническата като износител. :blush:

Мисля, че след като в МД е записана китайската фирма би трябвало и в дневник покупки да отразите нея.