Мисля в дневника за декември да въведа грешната фактурата с знак минус и вярната с плюс,но не знам как това ще излезе

Ще Ви свърши работа .  :good:
Димитър Пенев - треньор №1, по лафове също


Митал, Питал, това е - няма пари! Какъв началник ни е тоя, като никакъв не се е вясвал. Аз, ей сега, ако го срещна на улицата, няма да го позная. Помня само, че беше едно мургаво и ниско, друго не помня...
(За някогашния т. нар. собственик на ЦСКА Прамод Митал)

Испанците от "Атлетико" се опасни! Особено онова, къдравото, Киков (б. р. Кико). Имат и бразилче - Жмуньо (б. р. Жуниньо), който направо скрива топката. Затуй, получим ли записите, ще ги разузнаем подробно. Лулчев, не ми се прозявай, щото оня дингил - къдравото, ти ще го пазиш. Да видим ставаш ли за юнак и за златна ябълка, или змеят ще те изяде.
(Преди сблъсъка на ЦСКА с "Атлетико" Мадрид за Купата на УЕФА, 1998 г.)


- Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков (б.р. всъщност Златко Янков), ти ще си с Кантона.
- Ама те са един и същ човек!
- Тогава двамата ще се разберете някак си...

Не трябва да се хващаме за секса първо. Минаха 15 години. Нека нашите привърженици да знаят, че в САЩ футболистите бяха с жените си. Това бяха жените, а не гаджета. Не е важно, че е имало басейн. И през 1970 г. в Мексико бяхме в басейна, но завършихме на 16-о място от 16 отбора.
(Относно охолния начин на живот на националите по време на световното в САЩ)

Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка.
(Така е разузнал съперника Аржентина преди срещата ни с тях в САЩ)

Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава.
(Представя на отбора на ЦСКА бъдещия съперник "Динамо" Минск)

Аз треньор отново? Не виждам какво лошо! Йохан Кройф почина, а после стана треньор на Каталуния.
(За постоянните си завръщания начело на ЦСКА и националния отбор)

Запознайте се с новия си другар. Иван Трифонов от "Янтра". Абе не знам дали е Иван или Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутат лесно топката между тях.
(Представя пред отбора новото попълнение на ЦСКА Трифон Иванов, 1988 г.)

Момчета, днес ще играем по системата 4-4-3.
(След като му е направена забележка, че така играчите стават 12, Пената отвръща: "Абе сега ще играем, или ще броим?")

„Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им – „Кратера“ (бел. ред. всъщност „Пратера“ е обществен парк, в който се намира стадион „Ернст Хапел“). Около него има много люлки.“
Пената за Австрия

„Задръстването е голямо, отбий в лоялното.”
Пената напътства шофьор на автобус

„Дали войната още не е изстинала, дали влиза студен северен вятър в тази южна държава – и аз не знам. Учудващо е в края на февруари тук да бъде 5 градуса, че и нагоре.”
Пената за Арабската пролет



„Всеки играе за себе си, бавно,, тромаво. Закъснях да направя промените. Видя се, че с влизането на тези двамата и следващият… третият, Йовов, стана по-бърза играта. Трябва да благодарим нa Жоро вратаря, че беше над всички и че спаси още един, два гола.“
Пената прави разбор

"Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН"

(Пенев към Иво Димов)


„Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено, ще пуснем лампите.“
Пената и лампите

„Теренът беше малко неудобен, въпреки че е зелен отгоре.“
Пената и теренът

„Аз смятам, че те си запазиха основните футболисти – Дарко Тасич, Ембеле…“
Пената за отбора на Левски

Пенев нарежда отбора: "Ти ще играеш в ляво, ти в дясно, ти в центъра"
Иво Димов: Ама Пена, ние станахме 12!
Пенев: Щом толкова говориш сега няма да играеш
(разбор преди мач)

"Много се извинявам, че... ме търсите по това време (?!). В момента гледам Милан - Наполи. Вие си имате служба, така както и аз си имам служба и гледам мача. Много ви моля, затворете телефона, за да не ви го затворя аз! Много съм обиден!"


"Ами трябва да...от миналото да ни напомнят футболистите, че са ги победили...Закъснях с промените. Видя се влизането на тези двамата (б.р. Благо Георгиев и Янков) и на следващия третия (б.р. Христо Йовов). Трябва да благодаря на Жоро - вратаря, който спаси дузпа и още 1-2 гола."



https://www.dnes.bg/football/2017/12/25/dimityr-penev-trenior-1-po-lafove-syshto.363366


https://www.gol.bg/biseri/2015-07-13/nay-krilatite-biseri-na-penata

Благодаря за отговора,но той не ми помага да разбера закона.
Ясно е че до 2 имота са освободени от данък,но какво става като са 3???

Честита Коледа !
Всъщност мисля, че законът в случая е недвусмислен - в чл.13 се изброяват необлагаемите доходи и се посочва, че такива са "до два имота, които...." .Имате продадени 3 - 2-та попадат в чл.13, а третият е облагаем, защото не отговаря на условието за необлагаемост.
Всичко това е така при условие, че тези продажби не са независима икономическа дейност за лицето.
[Ами знам ли....  :blush: 0188?


- ако лицето е осигурявано всички работни дни през месеца - попълва се 0;
- ако лицето не е осигурявано всички работни дни през месеца - попълва се 1.
напълно съм съгласен ..възмутен съм от самоправството по тези програми ..и с риск да се разделя с клиент отказвам да се занимавам с тях но тук нещата са ..така де  и аз така си мисля,че каквото и да се инатя ще ми сключат ГД ...
просто трябва декларация,че съм СОЛ поне да им попълня

Ами това е положението, а след като Вие ще сте и счетоводителя поне правилно ще си правите удръжките / т.е. няма да правите такива за осигурителни вноски / . :smile1:
предполагам не трябва да се подава нова ГДД и декл.6 за 2016 г ?

Д6 за 2016 при това положение - не. ГДД - подавате за 2017 с Т2 за минали години .
Тези програми и изискванията по тях са направо държава в държавата - там наистина може да имате само и единствено граждански договор и нищо няма да промени това. Редно или не ще ви пуснат договор . :smile1:
Следва да подадете ГДД чл.50 за 2017 г. като попълните и образец 2004: Справка за окончателния размер на осигурителния доход за минали години .
Вижте прикачения по-долу файл. :smile1:
Може - точно затова вноските се наричат авансови и има изравняване в края на годината - тогава всичко си идва на място. Щом СОЛ има желание нека си плаща на максимума.
delphine, напълно съм съгласна с теб, че част от хората не са наясно какво дължат. Затова ми се иска да фигурира текста за наказателната отговорност.

 :good:
Според мен не е договор по КТ и като при всеки облигационен, плащанията се ограничават от закона за плащания в брой.


Да, точно така е.  :smile1:

Има обаче и хипотеза, при която договорът за личен труд няма краен срок и в този случай няма как предварително да се знае ще надвиши ли или не сумата от 10 000 лв..Ето и един линк по въпроса.

http://qwerty1/1279-prilagane-na-zakona-za-ogranichavane-plashtanijata-v-broj/
Работодателят няма право да изисква каквито и да било бележки и/или удостоверения. Законът е постановил, че декларация от лицето върши работа.

Точно така е относно законодателството. Не мога обаче да оспоря правото на работодателя да се позове на достоверна информация от НАП предвид "информираността" на хората за липсата им на задължения. Често всъщност и представа си нямат за това дали дължат или не нещо.
Прави ми впечатление, че в държавни и общински институции направо карат хората да си вадят документ от НАП за липса на задължения. Иначе според законодателството е достатъчно лицето да подаде декларация, че няма задължения и да носи само отговорност за това. Как ще я носи тази отговорност не знам обаче като парите ще се платят от работодателя...
401/503-контировката е вярна, но не са избрали фактурата и доставчика

Мисля, че въпросът ви не е счетоводен, а касае чисто технически възможностите на програмата Ви да си засрещнете фактурата и плащането . Моята програма не би ми позволила да ползвам 401 без да избера доставчик.
И само допълнение към поста на n_alex76 - вижте СС 8 т.8.2 а .
Да, правилно - сега обърнах внимание, че всъщност имате евентуален приход , а не разход от лихви.
В края на година, аз трябва да начисля лихва (без значение, че не е платена), но тази лихва призната ли е за данъчни цели?

Моля да ме насочите къде на прочета в ЗКПО?

Неизплатената лихва не е призната за данъчни цели . Справка - чл.42 ЗКПО.
Много полезно - благодаря , страхотни сте !  :give_rose: