Правя корекция на Д1 за м.04.2022г. за две ЕГН-та. Не е необходимо подаване на Д6, поради факта, че няма разлика в сумите по фондовете. т.е. няма увеличение, няма намаление. Подавам в НАП Д1, отбелязвам без Д6, но записа е отхвърлен.

Би трябвало да няма проблеми при тази ситуация. С каква причина са отхвърлени записите на Д1 ?
На постоянен съм .По какъв член може да ме освободи ? Четох че по някакъв член съм защитена ака правя инвитро

Вижте чл.333 ал. 5 от КТ.
ето какво е записано при неизпълнение:

Възложителят има право да получи незабавно дължимия остатък, уговорен в чл. ............, в случай, че Изпълнителят в нарушение на основния договор за дистрибуция не е закупил и заплатил в уговорения срок стоки на обща стойност минимум ........................ ....лв. с ДДС.

От цитирането на отделни членове от договора объркването става по-голямо, защото не се обхваща целия договор, а отделни извадки от него и се пораждат нови въпроси. От когото и да е изработен договора е важно той да е ясен за двете страни и правилно да се тълкува от тях.
Например този цитат " Възложителят има право да получи незабавно дължимия остатък, уговорен в чл. ............" поражда въпроса "остатък от какво" , какво е уговорено в този член, че трябва да се доплати при определени условия остатъка ? Явно по договора има доста обстоятелства и е добре да ги разтълкувате първо с помощта на собственика, за да си изясните и правилния подход при осчетоводяването.
Т. е при балансова стойност 0,00 лв актива не се вкл.в описа?

Питате с каква стойност се включва и правите извод, че не се включва ? Определяте стойността по законовите разпоредби и с такава включвате актива.
ЗДДС
чл.111
Скрит текст :

чл.27
Скрит текст :
Тази практика с предаването на ДМА на ползвалия го клиент при достигане на оборот е често използвана особено при даване на кафе машини от собственика им на различни заведения. Поставянето на изискване за оборот и други условия по договора определено правят това "предаване" възмездно, а не безвъзмездно , както писа по - горе и t.trifonov66 . А при достигане на оборота и въобще изпълнение на условията по договора и ДМА ще следва да се отпише, като тука е много важно цялото документиране на този процес.
Какво съобщение за грешка Ви изписва ?
Принципно това е начинът да се извърши тази корекция.
 Опасявам се да не стигне до ИТ и да започнат някакви обяснения...

И аз като bobo да попитам защо се иска допълнителен платен отпуск след като няма основание за такъв ? Може би ще е достатъчно да обясните това на лицето ?
Подавате Д1 с два записа - заличаващ и редовен. Подавате и Д6 едновременно с Д1.


 Как в един файл заличаване и редовни данни?
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=26944.0

Здравейте!
Подали сме декл. 1 и 6 за м. август и са приети, но днес разбрахме, че имаме грешка в кода " вид  осигурен " на едното лице  и следователно трябва да направим корекция на Д1 и да подадем нова Д6 с разликата, която е за довнасяне, но системата на НАП  ни дава грешка и не ни приема декларациите.

Как я правите ?
Мисля да го заведа като дълготраен актив и да го амортизирам.

Правилно ! За другото имате време малко да обмислите още като си проиграете и осчетоводяването.  :smile1:
 Как трябва да се третира този актив в дружеството до момента на предаването му,

Ако визирате предаването му в собственост на клиента - до този момент си имате собствен ДМА с всички произтичащи от това обичайни счетоводни и данъчни задължения.
Да, наистина трудовия договор е за "санитар", а не  "хигиенист", каквото е реалното му задължение. В този случай изглежда не може да му се откаже.

Това не го разбрах.
Мисля, че не може да се приложи чл2 т11 от Наредбата, но има подадена молба за ползване на допълнителен 5 дни. Това е кабинет на личен лекар и не се "обслужват" според мен заразно болни

Може да потърсите в нормативни документи какво включва като дейност длъжността "санитар" и да помислите дали при личния лекар наистина е санитар или е хигиенист.
На страницата на НАП в Указанията за регистрация по ЗДДС си стои оборот от 50 000. И аз го разбирам, че от 01.01.2023 евентуално , както и Маграт е отбелязала.
Доставчикът е възстановил сумата с ДДС, т.е 6900 лв.
Това правилно ли е? 

Да. Вие ще осчетоводите също КИ с ДДС, което ще е с минус. Не съм дала осчетоводяването с ДДС-то, за да илюстрирам само отписването на актива.
Мога ли сега да декларирам за м. март данъка и ще има ли проверка от нап , ако има лихви ще си ги платим?

Подайте си Д6, проверка за това няма да имате. Лихви ще се начислят, но ако сте платили може да подадете заявление да ги отпишат. За това вече ще Ви извършат някаква проверка да установят какво точно се е случило. Ако сумата на лихвите не е голяма - платете и забравете. :smile1:
Здравейте, каква е процедурата при пропуснат да се декларира данък за м. април 2022г., н съответно той е внесен ?

Процедурата е да си декларирате пропуснатото.
Дт 204 / Кт 401 - 5750         при получаване на ДМА
Дт 401 / Кт 503 - 5750         при плащането

при получаване на КИ

Дт 401 / Кт 204 -  3593,78    с неамортизираната част
              Кт  709 -  2156,22    с набраната амортизация

Дт 241 / Кт 204 - 2156,22       с набраната амортизация
Дт 503 / Кт 401 - 5750            с възстановената сума