СС 20

Правителствена помощ – действие от страна на правителството, чрез което се предоставя икономическа изгода за конкретно предприятие или за група предприятия, отговарящи на определени критерии.


Правителствено дарение – предоставянето на средства от правителството на дадено предприятие като компенсация за спазване от негова страна в миналото или в бъдеще на определени условия, отнасящи се до текущата дейност на предприятието.

И аз смятам,както е писала и Ирена, че следствата от БТруда по наемане на лица на трудов договор са правителствена помощ, а не дарение. Както е пояснено и в стандарта за дарението то се дава като компенсация за спазване на определени условия. В случая нямаме такива условия , а имаме предоставяне на икономическа изгода на предприятие, отговарящо на определени условия.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=35845

един "завъртян" отговор на МТСП
Собственикът може да се самоосигурява, когато упражняа дейност в дружеството. Въпросът е, дали може да управлява при положение, че не е вписан като управител ...

" 8.Управител:  Иван.... /друго лице/ и собственика не е записан като управител "
" 1.Означава ли това, че собственика Стоян... е само собственик и не може да управлява след като не е вписан като собственик и управител а само като собственик "

Да, точно това означава .

" 2. Сключен е Договор за управление, който е вписан в ТР при самата регистрация на фирмата. В него пише, че управителят Иван... ще получава "възнаграждение в минимален размер, което ще бъде определено допълнително при започване дейността на фирмата"
Кога започва задължението да се осигурява този управител- веднага след започване дейността на фирмата или когато се вземе решение за определяне размера на възнаграждението/което не може да бъде по-малко от прага за дейността/"

Осигуряването започва, когато започва дейността на фирмата, а не когато се определи възнаграждението. Двете събития могат да са в различно време.

" С други думи при тези обстоятелства, може ли да се игнорира Договора за управление с лицето Иван.../да приемем, че не е влязъл в сила/
Собственика Стоян... да се самоосигурява и да управлява "

За да се самоосигурява и да управлява собственикът трябва да бъде вписан като такъв , а така, както са в момента нещата управляващият е Иван. Ако не влезе в сила неговият договор същият не следва да се води управител на фирмата.
Ако на едното място Ви водят в неплатен отпуск, докато" работите" на другото е вериант.......
Така или иначе трябва да я подадете, защото иначе не Ви се отразяват необходимите задължения в единната сметка и няма да имате обвръзка на платените суми за данъци, подлежащи на деклариране с тази декларация.
Прочетете тази преписка по подобен случай - ще си направите сами изводи. В някои случаи с цената на дела и нерви се достига до даден резултат, а в други и това не помага.

http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-aktove/2011/02-2011/0361d810/35912611.htm
" Здравейте, вярно ли е че не се признава амортизация на лек автомобил на фирма, ако през годината  не са издавани пътни листи и няма осчетоводени фактури за гориво? "

От питането не става ясно този автомобил в употреба ли е или не. Ако е в употреба и се извършва дейност с него то се и начислява счетоводна амортизация. Друг е въпросът, че дейността се доказва с пътни листове и фактури за гориво . Ако се използва и не се документира горивото , то нямаме данъчно-признат разходи .
СС 4
6.2. Начисляването на амортизацията се преустановява от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е изведен от употреба, независимо от причините за това.




 JiD,

честно казано не знаех какво точно искаш да питаш , а иначе въобще не се съмнявам , че ти е ясно какво се пише в присъствената форма.  :laugh: То неприятното е, че на счетито ще се падне честта да "облече" в подходяща форма идеята на шефа. Да е жив и здрав !   :smile1:

Хубава вечер и на тебе !  :give_rose:
Това е заради идеята май ИНСТИТУЦИЯТА да е нон стоп на работна вълна .  :smile1:
 :wave:

"... не са издавани пътни листи и няма осчетоводени фактури за гориво?"

Как ще докажете тогава, че автомобилът се  използва и се амортизира ?

create , дай списъка на цялата литература ! :smile1:
Води се, трябва да имате график и присъствена форма .Как се води ? Ами отразявате присъствието на всеки работник за всеки работен ден. :smile1:
Според мене работата в събота и неделя без СИРВ няма как да стане. Ако работят в събота и неделя и нямате СИРВ ще трябва да начислявате за работа в събота и неделя 75 % .
Аз също мисля, че удачната форма в този случай е СИРВ. Така графикът ще се изготвя с оглед реалната работа на всеки нает работник и служител като се спазва изискването за необходимата почивка и брой работни часове месечно.Не може да се работи събота и неделя без това да е заложено в график и съпроводено с необходимата заповед за СИРВ . По този начин няма да има извънреден труд, но труд по време на празнични дни  ще има - имам пред вид официалните празници , а не съботите и неделите .  :smile1:
Ако физическото лице упражнява дейност в ЕООД-то следва да се самоосигурява независимо, че се осигурява по трудов договор. Самоосигуряването предполага вноски за ДОО, ДЗПО евентуално и здравно осигуряване върху избран от него процент.
И ако по трудов договор е осигурен на максимума не следва въобще да се осигурява.
Не би трябвало ТЕЛК да се интересува от това.......
ето източника
В сила от 01.01.2014