Мислех тук да получа компетентно мнение, а се наложи да чета лекции!!!

Така или иначе сте започнал да четете лекции - ще Ви помоля да попълните с примерни данни една бланка обр.1 като в нея заложите различен размер на осигурителния доход за ДОО и Здравно осигуряване / няма да "закачаме" ДЗПО - то /. Поне да доведем докрай въпроса и да видим как би се попълнил образец 1 по Ваш образец / не говорим изобщо за никакво изравняване / . Попълнете една бланка, тествайте я с програмата на НАП и при приети данни споделете опита.
Иначе тука е свободен форум без ангажимент за никого да дава или не консултации , да изразява или не мнения.  И  професионализмът не се измерва с участията във форуми.
 Например здравно върху 300 лв., а социално върху 2000 лв.?

А тука каква е обосновката ? Никъде не съм срещала " избран осигурителен доход " да означава две различни суми за различните фондове . А може би, ако има ДЗПО да е върху 420 ?
Не, това не е възможно.
Корекцията е отразена във фиша за м 11 /ползван отпуск мин период м10/. Програмата генерира автоматично Д1 с код корекция за м 10.....

Бихте могли да сравните записите на Д1 преди и след корекцията и да видите в какво се изразява разликата. Иначе по принцип е коректно да подадете корекцията.
А какво се променя във фиша на работника ?
така направих. Връща отхвърлена: М10/2016 липсва или е отхвърлета Д6 за период с код за вид плащане 5......

Вижте добре приети ли Ви са Д1 и Д6 , които са редовно подадени.
Кредиторът е фирма на роднина.То,затова и няма дела и т.н.

Да се разберат по роднински и да си " разплатят " сумите , за да нямат тези проблеми .
Подайте Д1 с код К и отбележете, че нямате задължение за подаване на Д6.
Да,но и Вие сте дали същите операции като мен?

Да, когато парите се получават по банка от  куриерската фирма. А в случая, който сега коментирате бихте могли направо 501/411 , но не става, защото обвързвате наложения платеж с банка и за това се питате дали трябва друг касов бон. Клиентът не е куриерската фирма и касовата бележка е за получателя на доставката, а не за Еконт или Спиди . Не знам дали можах да обясня къде виждам аз разликата.  :smile1:
Аз просто се опитах да кажа, че плащането за Вас от клиента не е по банка. Плащане в брой си е. Мисля, че не бива да обвързвате наложен платеж с плащане по банка - това ми беше мисълта и за това постнах другата тема.
Искате да кажете, че при Вас наложен платеж означава плащане по банка ли ?

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,12563.0.html
Фактурата , която издавате на клиента е платена от него в брой. Това, че си получавате парите чрез Еконт по банка не Ви освобождава от издаването на касов бон.Не виждам причина да издавате друг такъв.
... или само да ги включа в дневника за покупки и да си начисля ДДС 4531/709?

Не знам дали така ще Ви ги приеме софтуера - мисля, че по-скоро не . Трябва да въведете и данъчна основа. Въведете ги в дневниците:
Дт 613
Дт4531
            Кт 709

След това вземете Дт 613 / Кт 709 със знак минус и така ще Ви остане само 4531/709 за счетоводни цели.
Да, не са дадени телефони, но са дадени номера, нали ? И закупуването на тези номера не е безплатно ?
Здравейте!
Фирма е предоставила на служителите служебни сим карти, които те използват на личните си телефони. В този случай приложим ли е данък натура за мобилните услуги? Сим картата актив ли е...?

Ако мобилните услуги се фактурират на фирмата / както вероятно е на практика / и са за лични разговори на служителите ще се прилага и данък върху тези разходи освен, ако не ги префактурирате на служителите си. Дали сим картата е актив зависи от цената и други условия, за които не пишете. Може би имате пред вид дали се начислява и данък върху евентуалната стойност на същата / в зависимост дали е актив или разход / ?
Всъщност на практика може да се каже, че има два вида договори - срочни и безсрочни - другите видове са нюанси. Дали е основен или не ТД ще стане ясно примерно от Д1. От там ще са видни и други особености - важното е да са договорени в самия договор. Всъщност нали това беше питането - има ли правни последици този договор и смятам, че отговорът е положителен.
 В един момент човек се превръща в бавачка, която накрая излиза виновна и досадна заради това, че става прекалено отдадена на чуждите  ангажименти, за които заинтересованите са безхаберни.

Много точно казано !!!  :good:
По този въпрос съм мислила и аз - всъщност не сме задължени да ги уведомяваме, да им даваме декларации за попълване и прочие. Нашата роля се свежда до това , ако те подадат декларации да ги приемем и обработим . Така мисля, че би било редно. А това, че им напомняме, даваме формуляри и прочие си е чиста проява на човещина , а не на задължение.
 :lol:

Мдаа, нещо такова неразбираемо ще да е.