Прикачвам една табличка - разгледай я внимателно - на мене лично ми беше много полезна .
За ВИЕС декларацията- кой и кога подава /  обща информация / :
http://info.mitnica.com/index.php?p=coment56
Колеги,във уведомлението ,което се генерира от програмата е обявена текущата РЗ.Отворих самият файл.За това е въпросът ми.

В Указанието на НАП по въпроса за ЕКАТТЕ изрично е посочено кои са задължителните за попълване клетки на уведомлението. Допълнително не пречи да попълните и други. Аз например посочих умишлено последните актуални заплати на лицата в една фирма по тяхно желание. Това обаче в никакъв случай не е задължително. :smile1:
Да, обр.30 е УП3. Ако човекът е работил на 8 часа и няма за това време неплатен отпуск, незачетен за стаж може да му обясните, че този документ не му е необходим. :smile1:
 Без освобождаване не можело.

Може, но Вие сте избрали да не може.  :smile1:
Ако другият договор не беше във Ваша фирма дали щяхте да ги накарате да променят нещо ?
Аз не бих направила нищо - за допълнителния ТД, който сега по силата на обстоятелствата е станал основен би било достатъчно да се подава Д1 с код 01 . Ако пък държите този ТД в справката за активни ТД да е с код 01 за вида на ТД направете ДС.
Може и с кода ЕКАТТЕ да го съчетаете. /
Според мене специално в ТР няма какво повече да публикувате. Просто си имайте за фирмени цели Протоколи от ОС за определяне на възнаграждението / така, както сте го предвидили вече в публикувания ДУ / .  :smile1:
Обърнете внимание при прикачване на файла - над надписа файл има друг в менюто - вид на документа. Избрали ли сте от падащото меню, че видът на този документ е "Справка за оборота " ?
Ами така е - гледаме да се застраховаме по отношение на необходими разпечатки, но често правим и много безполезни такива.  Много е важна правилната преценка. :smile1:
И аз искам да пестя хартия. Не от икономическа, а от екологична гледна точка.
  :good:

Никога не ми е притрябвало разпечатаното Приложение 9 . Нали имам болничния - инфото е там.
И аз така - само без мейла от НОИ. Почти съм решила обаче да спра да разпечатвам и Приложение 9.
За 2015 срокът изтича 2017 - да, започва да тече от 30.06.2016 - последната дата за публикуване, но не мисля, че е 2 години, а една.
Не би трябвало да има проблем, но никога не е излишно да имаме едно на ум.

http://www.admcourt-sl.org/uploads/0061d811/02641811.htm

http://www.odit.info/?s=6&i=257893&f=3
Според вас има ли някакъв проблем в така описаната ситуация?

Според мене няма .  :smile1:
Може - стига да не Ви притеснява чл.16 ал.2 т.2 ЗКПО. :smile1:
След като лицето е СОЛ може да води и счетоводството на ООД-то като за целта следва да бъде в някакво правоотношение със същото. Това може да бъде или трудов договор или след като вече е СОЛ да има договор за личен труд .

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.0.html
За 2015 г. давността изтича на 30.06.2017 - има още няколко дни.
Здравейте,
Фирмата ще възложи маркетингово проучване на консултантска фирма от общността. Данъкът е изискуем от получателя т.е. от нашата фирма. За целта следва да издавам протокол по чл.117, който включвам в дневник покупки и продажби ли? Има ли нещо което да съм пропуснала?

Ами например инфо за това дали услугата е между две фирми, които  са данъчно задължени по смисъла на ЗДДС ?
Самоосигуряването при свободна професия може да стане едва след регистрацията в регистър БУЛСТАТ. Тази регистрация не може да се направи със задна дата.

Това е най-съществения аргумент против. Да приемем обаче, че стане такава регистрация / чисто хипотетично / . Дори и да се подаде ОКД5 и да се платят осигуровки каква документирана дейност ще имате / издавани фактури, касови бележки.../ ? Ако нямате дейност, която да докажете , няма да Ви заверят стажа и ще Ви върнат платените осигуровки. Следва да са подавани и годишни декларации, да е плащан авансов данък на тримесечие......и не знам още какво. То не е едно и две .
Благодаря за отговора delphine!

А в този случай,трябва ли приложението да съдържа по-детайлна информация? Досега това, което съм включвала в него в най-общи линии е счетоводната политика.

Вижте СС - там е точно определено какво трябва да съдържа - освен счетоводната политика има и  различни оповестявания .
Закон за счетоводството
чл.29
(6) Годишният финансов отчет на малките предприятия може да се състои от съкратен баланс, съкратен отчет за приходите и разходите по раздели и групи и приложение.

чл.38
(4) Малките предприятия, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, могат да не публикуват своите отчети за приходите и разходите и докладите за дейността.

Значи верен е  вариант 3 / при Вас да кажем последния, който пак сте номерирали 2 / . :smile1: