Първият нали трябва да подаде ОКД5 за започване на дейност, макар и да не се самоосигурява там,

Ако обърнете внимание на наименованието на самата ОКД5 ще видите, че тя се нарича "Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице" . Единственото условие за подаването и е съответното лице да започне да упражнява дейност като такова.
осигуровки с ОЗМ

Да, това е ключовият момент - това с високия процент съм го написала по инерция, доколкото става дума за СОЛ - майка.
Аз мисля, че болднатият текст визира не упражняването на същата дейност, а на такава, за която се осигурява на високия процент.

Въпроса ми е по-скоро за частта "Заявявам, че ще се осигурявам за:
*за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица"
- ако се отметне тази част с дата, която е същата като датата на възобновяването, би ли довело до задължение за внасяне на осигуровки за ДОО, ?

Да. Ако не искате да се осигурява не чеквате нищо.
Т.е. щом не е упоменато никъде, вероятно работодателят има право.

Той и работодателят сигурно си мисли така.

всеки си преценя какво да мисли
да  :good: данъка е към 31.12.2022,

Това вече е друга работа .  :smile1:
четох и за вариант към 31.12.2022 да се начисли данъка, а към 01.01.2023 да се прехвърли в неразпределена печалба 122

А четохте ли СС 12 - в частта за счетоводно отчитане  ?
ЗДДС
Чл. 96.
(2) Облагаемият оборот е сумата от данъчните основи на извършените от лицето:
1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;
2. доставки на финансови услуги по чл. 46;
3. доставки на застрахователни услуги по чл. 47.

Ако приходът е от продажба на стоки :

Чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:
1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;

Участва в определянето на облагаемия оборот за регистрация по ЗДДС.


Ако приходът е от извършване на услуги към трета страна :

Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
(2) (Доп. - ДВ, бр. 102 от 2022 г., в сила от 01.01.2023 г.) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка, за които се дължи данък по доставката от получателя - данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на ДДС в тази държава членка.

Нямате задължение да се регистрирате по този член при извършване на услуга към трета страна в общия случай, понеже не е ясно каква е услугата.

не трябва ли и да ме дерегистрират служебно от 1.1.2023 след като вече не са налице обстоятелствата

Не.
Доколкото това дали трябва или не да се регистрирате по ЗДДС първоначалното питане не съдържаше никаква информация за обстоятелствата. Просто питахте дали, ако надхвърляте оборота за регистрация и не сте я направили....и т.н.
Попълнихте ли табличката преди част I на Приложение 10?
 или е осчетоводявам като нормална фактура без право на данъчен кредит.

За счетоводни цели си я осчетоводявате,но тя не се отразява в дневниците по ЗДДС.
решение на ЕСК за полагане на личен труд.

Това не е необходимо. Още с подаването на ОКД5 ЕСК е декларирал, че започва да упражнява дейност - т.е. да полага личен труд.

 образец за договор за личен труд

Може да ползвате всяка бланка на ГД като я приспособите към Вашия случай.
Ако за миналата година по курса на БНБ за деня на получаване на превода в Пейпал се получава оборот надхвърлящ 50 000 лв. с последния превод за миналата година, а регистрация по ДДС не е била направена...

...ще Ви регистрират служебно.

Предвид новия праг за тази година, значи ли че вече няма основания за регистрация по ДДС (доброволна или служебна)?

Новият праг от 100 000 Ви дава право да се отрегистрирате сега, но не и да не сте регистриран към датата , на която сте направили оборота от 50 000. За периода от реализирането на оборота и задължението Ви за регистрация по ЗДДС следва да сте начислявали ДДС на продажбите си до момента, в който не решите да се отрегистрирате.
Здравейте!
Имам следния казус  физическо лице предоставя паричен заем от 50 000 лева на юридическо лице през 2017г. Тъй като този заем до момента не е погасяван изобщо, дали е възможно да се отпише като приход през 2022г.  или трябва да изчакам 2023г. за пет годишна давност?

Здравейте,
винаги може да отпишете задължението - въпросът е дали този приход ще е данъчно признат или не. Важно е и правилно да определите кога изтича давността - дали е 3 или 5 г..

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=14987.0
Пропуснали сте уведомлението до ДАНС по ЗМИП

Ако тръгнем по следите на тези извънсчетоводни процедури ще стигнем и до Защита на личните данни, до Служба за трудова медицина, ако има наети лица, до ВПРЗ и какво ли не още...... :smile1:
Как мислите, има ли нещо, което пропускам или не...?

Изброили сте всичко изчерпателно - не виждам нещо да е пропуснато от задължителните процедури.  :smile1:
Сумата по фактурата, която съм издала е в евро. Когато попълвам поле 22 в дневника за продажбите, трябва ли да превърна сумата в български левове, или да я напиша както е във фактурата?


ЗДДС
чл.114
(5) Сумите по фактурата могат да бъдат посочени в която и да е валута, при условие че данъчната основа и размерът на данъка се посочат в български лева при спазване изискванията на чл. 26, ал. 6.
ЗДДС
чл.96
(3) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) В облагаемия оборот не се включват доставките по ал. 2, т. 2 и 3, когато не са свързани с основната дейност на лицето, доставките на дълготрайни активи, използвани в дейността на лицето, както и доставките за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 и 3.
Не знам как става технически това

За съжаление ще трябва да отидете на място в НАП. Техният "прочит" на времето за корекция е различен и няма да стане по електронен път.