Точно го мислех, много важен въпрос, че работата си върви и ще има и назначени и прекратени.....
https://www.kik-info.com/novini/nap/Do-kraya-na-oktomvri-rabotodatelite-tryabva-da-podadat.4234.php

От темата и прикачения файл става ясно, че :
"Не се  изпращат уведомления за трудови договори, които към датата на изпращането са прекратени.
В случаите, при които до 31.10.2017 г. е налице обстоятелство, водещо до подаване на уведомление за промяна на сключен преди 01.04.2017 г. трудов договор и работодателят все още не е декларирал код по ЕКАТТЕ, може да го направи едновременно с подаването на едно уведомление."

Според мене би следвало едновременно с подаването на прекратяване да подадете и кода по ЕКАТТЕ съгласно Наредбата. Така мисля, а и в началото всичко ще е малко на принципа проба-грешка .
Да, това беше поздравлението на НАП за 31.03.2017 и малко първоаприлски подадох сега едно уведомление - промяна, както се очакваше с въвеждането на ЕКАТТЕ. Ще си направим явно труда да въведем наново всички фирми с наети лица - нали вече нямаме друга работа .  :smile1:

http://www.nap.bg/news?id=3238

Някой инсталирал ли е вече новата версия ? Нещо не мога да се ориентирам - в Указанията за инсталиране препоръчват да не е в една папка със стара версия. Излиза, че старите записи на версия 1.23 няма да се пренесат при новата инсталация и почваме да създаваме директории на отделните фирми наново ли ? Дано не съм права , а ако някой е направил инсталацията моля да сподели.
 клиентите, които са закупили ваучери чрез Грабо идват в хотела ни и искат да им издадем фактура за услугата, като за сега ние им отказваме, защото при нас не постъпва пълната сума, а след приспаднатата комисионна, а Грабо отказва да им издаде такава. Как да процедираме?

Аз мисля, че следва да си издавате на клиентите фактури за пълната сума като няма никакво значение, че при Вас тази сума не постъпва. За разликата следва да получавате фактура за комисионната на Грабо. Вероятно те си я прихващат от превода към Вас.
След като сте упоменали броя декларации за минали години и попълните съответната при подаването ще отиде само тя. Другите се отварят, защото се задава брой декларации за минали години, но не и самата година, за която ще попълвате.В подадени няма да ги виждате вече освен попълнената и подадена за съответната минала година.
Изяснихме се - и аз некоректно съм използвала думата корекция, но важното е, че стигнахме до истината. :smile1:

Хубава вечер!
В такъв случай, говорим за едно и също. Но какво имате предвид с това:
А защо го тълкувате, че това става в една декларация 6 ?

Разбрах го, че имате пред вид вноските за 2016 + тези за 2015 попълнени в една колона на Д6.
Защото чл. 3, ал. 3, т. 2, който цитирах, се отнася за подаване на редовни данни, а не за корекции. И тези редовни данни включват и изравнителните вноски от получени доходи за извършена дейност през минали години, различни от предходната.

Когато имаме осигурителни вноски за довнасяне не става дума за корекции в буквалния смисъл на думата / Д6 с код К / , а за подаване на редовни данни с разликите за довнасяне за съответната минала година.
Защо да се прави корекция на декл. 6 за предходни години, след като годишната декл. 6 за 2016 ще включва и изравнителните осиг. вноски за дохода, изплатен през 2016 г., но е за извършена дейност през минали години?

А защо го тълкувате, че това става в една декларация 6 ?
Това го разбирам така - по т.а - предходната година сега е 2016, а по т.б - примерно 2015. Не виждам противоречие.
Какъв е смисълът да се подава коригираща декларация и в частност Т1 и Т2 за минали години, ако това няма да има отношение към осигурителния доход на лицето за тези минали години ? Предполагам, че става дума за довнасяне на изравнителни вноски и по принцип те следва да се изчислят по процентите за съответния минал период. В такъв смисъл следва да има отражение и върху Д6/13 за годината, за която се правят корекциите. Доходът е платен 2016 и ДДФЛ ще се плати за 2016, но осигурителни вноски / довнасяне/ ще има в предвидените за това проценти за 2015 / примерно /. Те може и да са еднакви, но въпросът е принципен - все пак процентите не са константа във времето.
Не ми е известна практиката по отношение на вече заверена осигурителна книжка, но в духа на промените в това отношение мисля, че тя не играе вече някаква съществена роля за сметка на персоналния регистър на лицето.
Делите на 12 , ако лицето е било СОЛ 12 месеца без значение всеки месец колко е получавало.

Нали това пиша и аз ?  :smile1:
"в колона 5 следва да попълня тези 5 месеца със съответния доход, а другите месеци да са 0, или следва общият облагаем доход за тези 5 месеца да го разделя на 12 и съответно да има всеки месец равен облагаем доход? "

Делите на 12 , ако лицето е било СОЛ 12 месеца без значение всеки месец колко е получавало.
не съм чекнала т3 чужд лице , проверих
става само с премахни , но дали е редно така

Премахнете частта.
Вижте чл.28 от ЗКПО. Може и да не трябва да преобразувате, ако сте бракували поради изтекъл срок на годност.
А отбелязахте ли, че не сте избрали да правите авансови вноски по чл.83 ал.3?
По каква причина бракувате ?