Нали счетоводителите отговаряме за всичко - наложи ми се да потърся нещо по въпроса с тази книга.
Може някой да е запознат и синтезирано да каже с две думи същността на въпроса, за което благодаря предварително.  :smile1:

Фирма с онлайн търговия продава стока и клиент прави рекламация. Рекламацията е направена направо в обслужващия сервиз и тя е насочена към вносителя на стоката фирма А , която дава и гаранцията. Съответно въпросът се отнася и до Комисията за защита на потребителите и като краен резултат те препоръчват фирмата - търговец Б да поддържа книга за рекламациите и тази рекламация да бъде вписана в нея.

Задавам си следните въпроси :
1. След като рекламацията е направена към вносителя защо трябва да бъде вписана в книгата за рекламации на търговеца

2.След като разгледах един образец на въпросната книга виждам, че неин реквизит е "подпис на лицето, предявило рекламацията " . Тъй като търговията е изключително само по интернет това лице няма как да се подпише там.

Ако някой има повече познания и практика с тези неща дали не би споделил опит и практика ?
КТ
чл.222
...........
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) ......има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.
ППЗДДС
............
Чл. 80.
...........
(2) Номерата на протоколите са нарастващи без дублиране и пропуски и не зависят от вида на бланката. Всички екземпляри на един и същи протокол носят един и същ номер.
(3) Номерацията на бланките на протоколите не зависи и не се нарушава при изтичането на календарната година.

От прочита на чл.80 ППЗДДС оставам с убеждението, че няма значение вида на Протокола / по кой чл. от ЗДДС е съставен / . Още повече и в дневниците като вид документ излиза "Протокол по ЗДДС" . Според мене всичко е така, както сте го направили. :smile1:
Здравейте, българска фирма,регистрирана по ДДС продава стока на фирма с регистрация и седалище Канада.Трябва ли да се  начисли  данък и да се отрази в дневника за продажби?

Вижте чл.28 т.1 ЗДДС . :smile1:
Бих включила обезщетението по чл.224 в месец 09.2017 - във ведомостта за 10.2017 няма място напуснал вече служител. Така мисля.  :smile1:
Писмо НАП ОТНОСНО: извършване на международен транспорт и прилагане на ЗДДС


Скрит текст :

https://accountantbg.com/letter/pismo-nap-otnosno-izvrshvane-na-mezhdunaroden-transport-i-prilagane-na-zdds
Разсъждавам така :
Съгласно СС 16
Отписване на дълготрайни материални активи
11.1. (изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Дълготраен материален актив се отписва при продажба или когато не се очакват никакви икономически изгоди от използването на актива или при освобождаването от него.


от Писмото на НАП по въпроса :
" Кражбата е инкриминирано деяние, изразяваща се в тайно присвояване на чуждо имущество. За целите на данъчното облагане кражбите са приравнени и включени в категорията "липси".

Според мене установена е липсата на това МПС и счетоводно вече не се очаква икономическа изгода от него. Бих отписала актива при установяването на кражбата/липсата със съответния документ от полицията.

Вижте и този материал  - разгледан е и въпросът с намирането на актива :
https://www.megabalans.com/blog/item/56-otrazyavane-na-lipsa-na-aktiv-poradi-krazhba
Писмо № 24-32-320 от 31.01.2008 г. на НАП

 Отписване от ДАПл на актив (автомобил) поради кражба и данъчно третиране на ползвания данъчен кредит преди настъпване на кражбата

Скрит текст :


а при получена фактура за такса регистрация в чуждестранен семинар трябва ли протокол?

Ако става дума за такса за семинар в страна от ЕС / не съобщавате подробности / вероятно попадате в чл.21 ал.4 т.3 от ЗДДС и мястото на изпълнение е мястото на провеждане на семинара. В този случай не следва да издавате Протокол по чл.117, а във фактурата на доставчика следва да има начислено ДДС на съответната страна.
Така мисля.  :smile1:
Е, то въпросното Разяснение разглежда общия случай на разпределение на дивидент в полза на ЮЛ.  :smile1:
тоест ако сме избрали Себестойностен метод няма нужда да увеличаваме резултата в годината на отписване на инвестицията?

Така го тълкувам и аз от по-долу приложеното Разяснение.

РАЗЯСНЕНИЕ № 9600141 от 26.03.2008 г. относно облагане с данък при източника на дивидент, разпределен в полза на местни юридически лица
 НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
 чл. 27, aл. 1, т. 1 ЗКПО
 
Скрит текст :


По спомен имаше горе вляво едно поле "само здравно" - може би не го маркирате ?
А следва ли лицето да внесе за своя сметка ЗОВ по чл.40 ал.5 т.1     ?

Разбира се . :smile1:

ГД с безработен ........
Тоест задължена ли съм аз като фирма да включвам всички издадени фактури за гориво към нас, или не е необходимо.

А Вие като счетоводител какво мислите ? И ако мислите, че не е необходимо на какво основание ?
 Сега като разпределям дивидент за минали години на стария собственик ли трябва да преведа сумата, която му се полага до 2014?

Не се разпределя дивидент за минали години, а  натрупана и неразпределена печалба. От кои години е е без значение. Право на дивидент от неразпределената печалба имат съдружниците в дружеството към момента на разпределяне на печалбата.
Разяснение Изх. 1-ит-00-73 от 20.05.2010 г. на НАП
Относно: Основание за Задължителна Регистрация по Реда на ЗДДС
Скрит текст :

В случая с извършване на услуга за САЩ имате място на изпълнение извън територията на страната. Основание - чл.21 ал.2 ЗДДС , ако приемем, че получателят на услугата е данъчно-задължено лице съгласно чл.3 ал.1 ЗДДС. Нямате задължение за регистрация по ЗДДС.

Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
Това с давността е така, но тя може и да мине и едва след нея да се върнат парите . Едното с другото няма връзка.Както и да е.  :smile1:
http://www.nap.bg/page?id=440

"Задължени лица за подаване на декла­рации по система „Интрастат“ – Интрастат оператори, са лицата, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, които осъществяват вътрешно-общностна търговия със стоки в годишни обеми, изразени в стойност, над праговете за деклариране, определени със заповед на предсе­дателя на Националния статистически институт. "
Значи оформяме едни решения за допълнителни вноски със срок и връщаме сега парите на собственика, ако са преди 2009г. А този срок не е ли много дълъг, е трябва ли да е до 5 години?

Ще подкрепите ли твърдението си с някакъв закон, норматив или друго ?