Потвърдени ли са всички части на ГДД ?
В колона 2 не се пише-там са изброени видовете облекчения.В колона 3 на ред 7 трябва да напиша сумата -6000, обаче не става. Не ме допуска да пиша и после като тръгна да излизам от Приложението ми дава Грешка, че трябва да се попълни .И сега Приложение 10 ми е отбелязано в червено.

Съвсем съм объркала прочита и колоните / гледала съм просто колоните с допускане за писане като брой, а не номерата им по таблицата /, но Марпан задава точния въпрос.  :smile1:

А попълнена ли е декларацията по чл.22в?
Не трябва ли да е в колона 2 това записване ?
Искате ЕТ да ползва данъчно облекчение за деца ?
 Не ми дава да пиша на ред 7 кол.3 от Част IX.
Според мене Т1/2 от последния вариант / разделена сумата на 10 / са правилно попълнени. :smile1:
А знаете ли при подаване на декл по чл. 50 на починало лице. В платежното нареждане задължено лице починалото лице ли е или наследника?

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=30280.0
Ще пробвам.
Благодаря

И от сайта го тегля успешно вече.
Успявате ли да отворите пдф файла?
При мен изписва.. Please wait...
Не знам дали е от моя adobe reader проблема.
Да, вероятно. И при мене беше така. Посъветваха ме да пробвам с дясна мишка и отваряне на adobe reader без да правя нищо повече - явно се рефрешна и успях да отворя файла.
завишили са я за да изтеглят кредит за покупката и,но сега пък данъците са големи.И я връщат на реална стойност

Не мисля, че това е възможно изобщо, ако се отчитате по НСС. От 2008 е отменен допустимият алтернативен подход , при който беше възможна преоценка. Вижте СС16.
Кое налага това намаляване ?
Пълните месеци в болнични не следва да вземате предвид при разделянето на дохода, защото те нямат и един отработен ден. Все пак в Указанието е казано да се дели на месеците на упражняване на дейност без значение на отработените дни - такива все пак следва да има. Това е по отношение и на Т1 и Т2.
Здравейте,
вижте този материал по въпроса. Той потвърждава мнението Ви.

изплащане на ликвидационен дял на наследници
Здравейте, може ли да се подаде Заявление за Дерегистрация по ЗДДС на фирма с оборот под 100 хил.лв и регистрирана със задължителна Регистрация през м.Юли 2022 год. ?

Да.
Във връзка с подадено уведомление по чл. 77, ал. 1 от ДОПК за прекратяване на ООД, кога трябва да се дерегистрира ФУ

Когато отпадне необходимостта от него .

  след като един от съдружниците е и управител пенсионер, който внася само ЗОВ кога трябва да подаде декларация ОКД 5

Когато спре да упражнява дейност.

Началото на ликвидацията на една фирма не е непременно спиране на дейността и, а е начало на период от 6 месеца, в който следва да имате и ликвидатор със съответното осигуряване.
Не е ли по-правилно да спря осигуряването като СОЛ за времето, в което не се реализират преходи?
 Ако "гони" стаж и/или доказани доходи - не спирайте

Но и да има резултати / да има дейност /, че само едното осигуряване не стига.
 Не е ли по-правилно да спря осигуряването като СОЛ за времето, в което не се реализират преходи?

Не, не е правилно, защото СОЛ може да извършва дейност, а приходите да са на по-късен етап. Следва да прецените всъщност дали извършва или не дейност, а не да се ръководите от получаването на приходи. Ако не извършва дейност няма основание за самоосигуряване и вноските са недължимо внесени.
Ще има само здравни удръжки и данък.Подава ли се декл.1 и 6 за ЗО и как става?

Да, подава се и Д1 и Д6 след като лицето ще има здравноосигурителни вноски. Става или с ТРЗ софтуер или с програмата на НАП - по електронен път или на хартия на място в НАП..
Това което ме притеснява подаването няма ли да се тълкува като "Подаване след законоустановения срок" и да се наложи санкция.

Ако се тълкува така няма да приемат записа - буквално погледнато подавате редовен запис, а не коригирате съществуващ. Пробвайте и споделете резултата.
Според мене следва да заличите записа с код 101 и да подадете нова с код 102. Не мисля, че може да редактирате в подаден запис самия код.
Объркването ми за първия идва от това, че е регистриран като управител в Търговския регистър, това не се ли смята, че извършва дейност, дори и нищо да не върши?

По тази логика човек да не смее да се впише като управител...това е някакъв абсурд.
Изискват ли се действия от моя страна към НАП, трябва ли да сменя статута си на самоосигуряване от съдружник в ООД към упражняващ свободна професия?

Здравейте,
ако и когато започнете да упражнявате дейност като свободна професия следва да подадете ОКД5 в седемдневен срок. Ако желаете да продължите осигуряването си от ООД в новата ОКД5 не чеквате нищо за осигуряване - така ще продължите , както е било и до момента. Ако желаете да плащате осигуровките си от свободната професия ще изберете от кога / дата / и за какви случаи ще се осигурявате - така ще започнете да се самоосигурявате чрез свободната професия. На практика е без значение от къде ще ви вървят осигуровките. Вие имате статут на самоосигуряващо лице, който не се променя от факта, че сте регистрирали и свободна професия.