" ...отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца."

От цитирания в предходния пост текст от НМЕ следва да се обърнете към ТЕЛК и в техни ръце е отговорът на въпроса Ви.
Касовата бележка,която също е данъчен документ  също ли трябва да се  включва в Дневника на покупките.

Чисто технически погледнато как ли бихте успели да направите това ? Цяло чудо би било...
Иначе имате даден отговор от n_alex76 .
Ако се замислим и на СОЛ в обр.1 не се пишат часове, но при подаване на болничния лист пишем 8 часа в съответната колона...в указанията попълване на Прил 9 пише "За лицата, които нямат определено работно време в часове, се попълва "8 часа"."
Колко лесно и практично щеше да е ако имаше примерен образец на преводно нареждане с тези /сметки/ 7301;7315;7316;кодове къде да се пишат

Колега, няма такива сметки - това е вид сметка, класификация на сметка, а не буквално такава, по която да превеждате.
Това са кодове на самите сметки / бюджетни навярно, не знам /, а не кодове, които трябва да се вписват в платежните. В табличката над тези номера е изписано - вид сметка за плащане - не код , а надолу има линк за конкретните сметки, които са обичайните на страницата на НАП.
Здравейте,
Разгледайте внимателно чл.21 от ЗДДС и преценете според обстоятелствата, касаещи статута на фирмата от ЕС дали имате или не място на изпълнение в България. В България ли е мястото на независима икономическа дейност на фирмата ? Ако не - има ли постоянен обект ? Ако и това не - къде е постоянния адрес или място на пребиваване на получателя ? В зависимост от това е задължението / или липсата му / на регистрация по чл.97 а.

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
........

(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.
На практика това е Ваш приход - винаги съм се питала защо вместо Вие да издадете фактура за бонус те пускат КИ, но както и да е това.
Според мене :
кредитно известие :
Дт 70...            -100
Дт 4532             -20
Кт 401             -120

плащане :
Дт 401            -120
Кт 509            -120

509 - други парични средства

Или същите контировки с разменени места на дебита и кредита и със знак плюс - цифрите са примерни .
Здравейте. това е въпрос, а не отговор.
Необходимо ли е да се регистрирам по ЗДДС за да фактурирам услуги (езикови преводи) за страни-членки на ЕС? Благодаря

ЗДДС
.......
Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
......
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.


място на изпълнение :
ЗДДС
.......
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
.....
(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.


Вие си работите тука, на територията на страната, но ако получателят на Вашите услуги е данъчно-задължено лице и е от ЕС попадате в хипотезата, че мястото на изпълнение е съответната страна от ЕС и следва на основание чл.97а ал.2 да се регистрирате по ЗДДС.
Може ли да се плати сумата по инвойса от банкова сметка в България.

Аз не виждам проблем фирмата , която дължи сумата,  да я изплати от която и да е своя сметка .
За съжаление antea е прав/а.
Реших да избързам и да направя приложението възможно най-скоро. Оказва се, че дори и след тези промени начинът на изчисляване е неуреден. Вярно е, че в т.1 и т.2 на чл.446, ал.1 от ГПК не е вписано 1/2, 1/3, 1/4 от какво ?!?

От публикуваната от Антеа стенограма е видно, че този въпрос е стоял на дневен ред и то не за обсъждане, а като предложение да бъде вписано, че изчисленията са върху горницата, както се упоменава и по-долу във въпросния член. Предложението за редакционна поправка е направено, но не е доведено до край - тази поправка да бъде вписана.
Аз лично ще изчислявам запорите по този начин - с изваждане на МРЗ от нетното и повече няма да се занимавам с двоумения по въпроса. 

Потърсих някаква съдебна практика по този въпрос - стана ми интересно как официални институции тълкуват нещата. попаднах на едно дело от 2017, ако ви е интересно можете да хвърлите един поглед. :smile1:

http://www.justice-ruse.org/rcourt/2017/03/g/05634516/91822017.htm

Р Е Ш Е Н И Е

№ 287

                                               гр. Русе, 09.03.2017 год.

 
Скрит текст :
Със сигурност има различни мнения и дори те са на самите ЧСИ. Все пак се питам дали несеквестируем доход значи гарантиран за получаване ? Не ми се рови сега, но попаднах на следното тълкуване :
Несеквестируем доход - доход, върху който не може да бъде наложен запор.
/ т.е. не такъв, който гарантирано да бъде получен /
Аз лично в момента ползвам програмата на колегата, но и преди съм прилагала същата логика. Имали сме разбирателство по този въпрос с ЧСИ .
Това разбира се не пречи да се търси правилния начин, но при двусмислените постановки в текстовете такъв едва ли е лесно да се намери. :smile1:
От датата на регистрацията ли ще зависи.

Да, като Ви връчат документа за регистрация там ще е упоменато кой е първият Ви данъчен период.
фирма рег. по ддс в БГ издава фактура на физическо лице от ЕС за съдействие. Как се облага тази доставка-начислява ли се ддс или може да се използва и чл.21,ал.3 от ЗДДС

Росен Атанасов,
ако това физическо лице не е данъчно задължено по смисъла на ЗДДС / не извършва независима икономическа дейност / сделката е с място на изпълнение на територията на страната и е облагаема с 20 % ДДС.
 до внасям осигуровки на база написаната стойност на фактурите ,

Минус 25 % НПР.  :smile1:
Ама нали ДУК е приравнен към трудов, защо ГДД?

Е, това не изключва възможността да се подаде ГДД при условие, че има разни данъчни облекчения или неправилно изчислен данък.Напротив - ако не се коригира сега от работодателя си става задължително.
Да, сега видях / по-внимателно вече / , че изобщо не сте му удържали . Присъединявам се към мнението на Марпан за корекция на Д1 . И все пак остава вариантът нищо да не правите, а да се изравнят нещата с подаване на ГДД от лицето.
Не правете нищо със задна дата. Лицето може да си подаде ГДД чл.50 за 2017 и да си поиска надвзетия данък.
Има случаи, при които работникът иска една определена сума да се превежда по сметка, откъдето е уредил да се плащат по банка битовите му разходи , а останалото   в брой . И аз не виждам проблем да е така.