Ако под корекция се разбира подаване на Д6 със суми за довнасяне - няма ограничения във времето кога и колко. Ако е корекция с код К наистина и аз се учудвам, че са приети за минали месеци при изтекъл срок за това.
Нищо не се запази - започвам от нулата с въвежданията

Както и предположихме в началото - старт от нулата.  Не го преборихме този вариант 2.0 - ще си въвеждаме и това е . :smile1:
Накрая реших да сменя диска (да я запиша на друг диск) - и успях да я излъжа.

Не стигнах до тука, но и познанията ми явно са толкова. Наново ще въведа данните за фирмите. А при тази инсталация на друг диск запазиха ли се данните на подадените вече уведомления ? Или само фирмените данни ?
" От 01.04.2017 г. :
-   Файлове, отговарящи на стария формат, включително и при подаване на уведомления за прекратяване на трудов договор няма да се приемат от ИС на НАП, включително чрез електронната услуга на НАП. "
Как с едно уведомление се прави и да предекларираш, и да прекратиш?

Аз не го разбрах, че с едно уведомление го е направила. То няма и как - прекратяването е 3, а ЕКАТТЕ е с код 2.
Не се пише ДС, само уведомявате НАП служебно.

 :good:

Може объркването да идва от това, че в уведомлението се посочва код 2 , но вече освен ДС за него пише и "промяна на раб.място" .
...кодът следва да бъде вписан в ДС.

Това къде го прочетохте ?
Ели, като казваш, че данните ти са запазени как ги виждаш - подадени преди това уведомления без ЕКАТТЕ ли ? Просто си се визуализират без този код ли ?
Да, пише ми го, Дори влязох да разгледам къде е този код и си го имаше :)

Както и да опитвах това не можах да го постигна. Дори и пишат, че е препоръчително да не е в старата директория. И наистина при инсталация формира LCHOME2 .
Аз си я инсталирах още в петък и старите ми данни си ги има. Нищо по различно не съм правила. Инсталирах си го в същата директория и всичко си е както преди.

Не би трябвало да е така - я виж в новата инсталация дали ти пише, че е версия 2,0 ? По-точно започни да попълваш уведомление там, където ти са данните - почти съм сигурна, че е 1.23 и няма ЕКАТТЕ.
Този път изпращача е Национална агенция за приходите и то точно така изписано като при съобщения за плащания примерно.
Направо го изтрих това, защото подобно съобщение НАП би поставила на страницата си.Даже не кликнах, че най-вероятно и не бива. Вече се изучиха и имитират доста добре, че е от НАП.
http://www.odit.info/?s=6&i=312218&f=1&p=1#post-2526739

Да си пожелаем днес нещата да потръгнат. :smile1:
Моето притеснение е, че ако подам сега 13.2015 и не се получат добре нещата, няма да мога да коригирам в намаление, тъй като корекция в намаление за 2015 се прави до 30.04.2016 г., сега може само с разрешение и на място.

Да, вярно, че е така. Остава да направите запитване в НАП€
Ясно е, че основното притеснение е с лихвите, които биха / или не / се начислили от системата. Бихте могли да питате в НАП или да подадете и да видите какво ще се получи. Ще имате време и да заличите. :smile1:
Зачетох се в Указанията за попълване на Д6.

" 9. Месец и година - попълват се месецът и годината, за които се отнасят вноските. Самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване в декларацията, която подават еднократно, попълват за месец - число 13 и предходната календарна година. За данъка по чл. 42 ЗДДФЛ се попълват месецът и годината, през които данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ."

След като имаме доход за минали / а не предходната / години и осигуровките се отнасят за тази минала година няма как да подадем тези довнасяния общо с тези за предходната година и да дадем всичко в Д6/13 за 2016 примерно.
/ разсъждавам си на глас.../
" Като гледам указанието за попълване на декл. 6:
Самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване попълват сбора от сумите на дължимите осигурителни вноски за фонд "Пенсии" и фонд "Общо заболяване и майчинство" за предходната календарна година.
си мисля, да не би да имат предвид две колони за двете отделни години, но и двете да са с 13.2016?
Защото пробвах две колони в една декларация и не става - периодът 13.2015 не е в рамките на протокола, а не може да бъде зададен за две години.""

Вероятно две Д6/13 за двете години ще избегнат този проблем / въпреки, че в онова указание от линка препоръчват втора колона/. Наистина като се задава период той е от месец до месец , но годината е една.


"По-скоро, как системата разпознава, че е доплащане спрямо ГДД от 2016 г., а не поправяне на грешка в миналогодишната декл. 6?"
 Защо да е грешка от минала година ? Това си е съвсем нормална ситуация, мисля.По-скоро, ако се подаде Д6/13 само за 2016 с общите суми от двете Т1/2 не  би станало ясно, че се доплащат осиг. вноски за минали години.
1.Разпечатайте си само Т1/2 , които сте попълнили. Не видях възможност да се елиминират при подаването другите години , но бихте могли да запитате на нац. телефон за пояснение .По-скоро предположих, че при подаването ще се подаде само попълнената справка, а не всички останали макар и нулеви.

2. За мене няма разлика в двата варианта, но все пак :
http://www.midora.bg/documents.aspx?id=77
/ в края има пример с обяснение /

3.Дори и системата да начисли лихви с подаване на молба за сторнирането им ще се реши въпросът Ви. В други подобни теми / може да потърсите в Гугъл / се споделя, че не се начисляват .
"Въобще, системата как ще разпознае, че се отнася за изравняване на осигурителни вноски от доходи за извършена дейност през минали години, различни от предходната?"
 Това ще стане с подаването на Д6/13 където годината ще е указана.
Благодаря ти. Явно е нещо от там - ще изчакам по-добри времена . Уморили сме я статистиката до вчера... :smile1:
Успявате ли да влезете в сайта на НСИ днес ? От сутринта не успявам и реших да попитам при вас как е ситуацията ?