Да, може да сключи ДУК / не по КТ обаче / . Договорът не се обявява в ТР - достатъчно е, че лицето е вписано като управител на дружеството.
Всичко си е ОК - неприето е неправомерно подаденото уведомление. Вижте сега и в справката за актуалните ТД имат ли си всички ЕКАТТЕ и това е . :smile1:
здравейте, при скрито разпределение на печалбата, трябва ли да се начисли дивидент, и ако да, подаваме ли декл.чл.55?

Ако прочетете темата ще срещнете и изказани мнения по този въпрос. :smile1:
. Щото няма нито логично нито икономическо обяснение защо дивидентът не е платен наведнъж 30000 лв, а три пъти по 9999.99 лв. Айде, да е през няколко месеца как да е, ама три пъти в един месец - ми то свети отвсякъде.

То логическото обяснение е ясно, но дали ще свети по-малко, ако се разпредели наведнъж тази сума от 30 000 , а пуснем 30 пъти едно платежно с 1000 лв. и след всеки превод си ги теглим и внасяме и пак така - 30 пъти.
Доказателство ,че няма плащане е декларацията .че не е платил и задължението да плати до...

Добавете към това и чл.75 ЗКПО . :smile1:
Необходимо ли е СОЛ при навършване на години за пенсиониране да прекрати осигуряването си  от определената дата.

Не и ако няма основание за това.  :smile1:
Здравейте,
Имате ли под ръка някаква форма на решение на едноличен собственик и/или акционер за избор на одитор на финансов отчет?

Защо не използвате Решението за приемане на ГФО от едноличния собственик на ЕООД като го преформулирате за избор на одитор ?
Те в държавната хазна липсват пари , а какво остава по фирмите...
Ами когато сметка 122 е по-голяма от касовата наличност,
няма ли да се тълкува като скрито разпределение на печалбата?

Като толкова Ви притеснява това разпределете си цялата печалба, а дивидента  изплащайте, когато имате пари за това. По принцип няма ограничение каква част от печалбата да се разпределя, а и няма връзка с размера на парите в каса и неразпределена печалба.
Ще попълни актуалната към момента на подаването бланка.  :smile1:
Явно в случая - новата.
Т.е. сега през септември майката трябва да попълни промяна на обстоятелствата със старата бланка? При това положение ще има ли проблем да подам онлайн документа?
Майката трябва да подаде по принцип документа и ако го е подала преди промяната ще бъде естествено стария формуляр. Самият документ не се праща онлайн, а се съхранява при Вас. Онлайн се подава съответното Приложение .
Ако към момента на подаване на документа от майката , което да е документирано с входящ номер в дневника Ви , формулярът е бил актуален си го оставяте същия.
има ли ограничение за размера на служебен аванс на управителя,срок на връщане?

Няма ограничение за размера на служебния аванс. Относно срока на връщане - служебният аванс се дава не, за да се върне, а за да се отчете. С една дума трябва да е наистина служебен аванс - с него да се отчитат направени покупки от подотчетното лице. Разбира се, ако има разлика и да се върне. Ако се дава, за да се върне според мене си е направо скрито разпределение на печалбата особено, ако е практика . Също така дори и в 422 тези пари пак следва да бъдат показани в наличност, ако не са похарчени и подлежащи на отчитане.
Това, че лицето е в майчинство не е причина да не регистрирате трудовия договор. Следва обаче да е подаден с правилната длъжност - потърсете причината за грешката, която Ви дава / може би самият код е променен / и коригирайте уведомлението.
Не знам как го четете вие, но аз го разбирам, че разходите от ред 10 може да се включват към част 7ма.
Според мен Д55 не се подава от фирмата в този случай,

Всъщност направо си се включват видно и от цитираното в текста " В тази справка се посочва общият размер на сумите с характер на скрито разпределение на печалбата,включително и разходите............. "
Ако приемем, че след подаването бихме могли да се самообложим за сумите в част 7 то определено подаването на чл.55 е невъзможно без минаване през НАП и евентуална тяхна санкция. Не виждам начин за подаване на декларация чл.55 , защото определено става дума за суми, представляващи скрито разпределение на печалбата за минал вече период. Остава евентуална намеса на НАП с последващи от това събития . Вариантът да подадем чл.55 с период трето тримесечие е възможен и коректен единствено , ако решим, че ще "разпределим" печалба именно през трето тримесечие на 2017 г..
Не изключвам обаче и някакво "нестандартно" решение на НАП каквато е и нестандартната им сега инициатива.
А след подаване на коригираща по ЗКПО следва ли да са подаде и декларация по чл.55 ?  Според мен трябва, но за какъв период?

И годишната декларация по чл.92 и тази по чл.55 формират задължения - два пъти ли ще ги платите ?
"Запознати " могат да бъдат единствено инициаторите на тази кампания и да отговорят на редица въпроси, които резонно възникват, но отговорите така и не са в нормативните документи. :smile1:
Да го направят този дивидент задължителен и мир да има най-накрая. Сега гледат касата, догодина - неразпределената печалба...
За българския бизнесмен сериозни са само задължителните неща.
Какво си мисля аз? Първо -писмото е без адресат т. е. адресант има, но не пишат за коя фирма се отнася. Пуснато е регулярно по мейли. Та мисля си, че може да не е от НАП, а от някой друг.

Е, има си адресат - в писмата като обръщение е посочено името на управителя и фирмата , която представлява.  :smile1:
Иначе има някакъв резон в размишленията Ви , но това не отменя предприетата инициатива на НАП.