такава сума, каквато е печалбата

Това не е много сигурно. Може да има и други суми в увеличение или намаление на финансовия резултат и тогава сумата за пренасяне на данъчната загуба е такава, каквато остава при преобразуването преди приспадане на загубата.
В Приложение 1 има само декларирани осигуровки от счетоводителката и. Как да подам декларацията?

Поискайте от лицето да Ви представи служебна бележка от фирмата за целите на подаване на ГДД. Евентуално счетоводителката на фирмата следва да подаде и корекция на въпросния запис, но това Вас в случая не Ви касае.
Управителят от свое име сключва договор за потребителски кредит (потребителски стоков кредит), с който е закупен актив .

Това го разбирам така :
- физическо лице сключва договор за потребителски кредит
- закупува стока, чийто собственик е физическото лице

За да бъде стоката/актива собственост на фирмата тя трябва да бъде закупена от нея.

204 примерно / 401 - физическото лице

Тъй като идеята е да бъде погасен кредита на физическото лице вместо да му се заплати стойността на актива бих осчетоводявала всяка вноска по кредита на лицето
401/503 до изчерпване на размера му. Застраховката и лихвите по кредита на ФЛ нямат общо с фирмата.

"Годишно приключване 2022 год."

Сигурно имате предвид 2021 ?

Искам да попитам за  годишно приключване на ЕТ срока си остава до 30 юни, както си беше до сега нали така?

 :good:
Добавянето на нови данни не мисля, че е корекция. Действието е всъщност корекция на подадени данни.
Парите, които е получил еднократно , равняват ли се на обезщетението му за целия период или ползва и допълнителна помощ ?
Тези с код 10 в търговските дружества също не се регистрират в НАП, ако не са по КТ.

Да се чете "тъй като не са по КТ".
Питането ми е, ако това е вид договор за управление и контрол, само че в ЮЛНЦ, нали не трябва да се регистрира в НАП, както се прави за тези с код за вид плащане 10 в търговските дружества ...?

Тези с код 10 в търговските дружества също не се регистрират в НАП, ако не са по КТ.
 Лице е назначено по чл. 68 ал.1 т.1 от КТ  до 05.04.2022 год.
Ако не се прекрати договора с изтичане на срока,  договора се превръща в безсрочен .
Необходимо ли е да се изпраща уведомление на НАП или това обстоятелство се отразява автоматично в системата на НАП.

Уведомление подавате , ако имате сключено ДС за промяна на срока. В този случай в системата на НАП ще фигурира безсрочен трудов договор на лицето.
Ако не сключите ДС и лицето продължи да работи договорът става безсрочен, но това не се отразява в НАП.
Така е, но защо се намесва 2020 година?

Вероятно лицето има доход за 2020 и той е получен през 2021 / примерно личен труд СОЛ за 12.2020 и изплатен 01.2021 / . Следва да подаде и корекция на Т2 за минали години. В същия такъв случай бях подала две Д6 - една за 2018 / примерно / и друга само за 2019 / отчетната /. появиха се едни лихви и последва една "кореспонденция" с НАП докато ги премахнат. Тогава ми казаха да подавам една Д6. Не искам да ми се случва отново такова преживяване обаче. :smile1:
Подавате една Д6/13 за 2021 с обща сума по фондове - авансови плюс тези за довнасяне.
Здравейте,

кой ли не се е лутал с отговора на този въпрос ? Поствам една по-стара тема точно в тази връзка като илюстрация на това си мнение. Независимо от тази тема, която "оформя"  отговор, че трябва да начисляваме осигуровки при достигане на МРЗ след приспадане на НПР ми се е налагало да се връщам многократно към този въпрос и подкрепям мнението на ХХХХХ - първото дадено - от темата. Следва да начислите осигуровки на всеки договор при полагане на труда в един и същи месец. Плащането е без значение, защото то само определя кога да подадем Д1 и Д6, но определящ за Д1 е месеца на полагане на труда. колкото месеци толкова Д1 независимо от датата на плащане. Това е моето мнение и така бих процедирала в този случай. Дори и да не е платено по даден ГД ФЛ следва да знае какви договори има сключени и на каква сума за всеки месец. Плащането си е отделно.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=28156.0
По същество таксите са финансови приходи, но пък нали това е основната дейност на фирмата. Ако се посочат като финансови приходи в НПП няма да има нищо, т.е. нямаме приходи от основната си дейност.

Защо да нямате приходи от основната си дейност  ? Просто тези приходи не са нетни приходи от продажби в случая.
В кой текст от ДОПК намирате някакво потвърждение/съмнение за свързаност във вашия случай ?
Над справката за деклариране на взаимоотношения със свързани лица в ГДД чл.92 пише :
"Свързани лица са тези по § 1, т. 3 от ДР на ДОПК."

Отваряте ДОПК и четете.
Първосигнално - не, не са.
Един класически пример / вероятно / , при който е "свършена услуга" на някого и с цел да не плаща много наетото лице е " било на работа "  само 2 дни. С основание НОИ вече се отнася подозрително в такива случаи. Поне месец да беше поработила тази жена, а не така очевидно да се прави всичко. За съжаление в повечето случаи казваме, че държавата нищо не ни е дала, че и ние искаме да вземем каквото можем. Сътворяваме легенди и "доказваме" колко е наред всичко. И така се лъжем взаимно.
Здраве и късмет !


Моля питащата да не приема поста ми лично .
Здравейте,
не бих осчетоводила тези разходи като текущи. Бихте могли да ги обособите като отделни ДМА - обзавеждане на апартамент 1, апартамент 2, апартамент 3 и в по-далечна перспектива като дойде ред да ги смените / поради износване и др. подобни причини / тези последващи вече разходи вече да осчетоводите като текущи . Дори има и поле за размисъл дали да не увеличите стойността на апартаментите с тях, но вече ще си прецените нюансите.
Е как да не се засичат... Засичат се с декл. 6.

Кое по-точно се засича?