Има една справка с ПИК , в която са описани всички доходи на лицето за дадена година. Там е и дивидента от справката по чл.73 за съответната година без обвръзка с получаването като фактическо действие. Формално погледнато е така - получаването е, когато е взел парите, но тука нещата са малко систематизирани под друг ъгъл.

 Ако на това ФЛ му направят проверка за произход на пари, едва ли ще признаят като получен начисления, обложен с данък но неизплатен дивидент.

Какво ли не познава историята...и това се е случвало.
Благодаря за отговора. Този момент е с противоположна логика спрямо другите доходи в ЗДДФЛ и затова малко се обърках.  :smile1:

Неслучайно тези доходи ги декларираме в справката по чл.73/1 при начисляването. :smile1:
 при вземането на решението за разпределяне

 :good:
Годишната Статистика за труда сме пропуснали да подадем. Нали срокът за него е до 31.03.2022?

Извинете, но каква е тази годишна статистика за труда ?
Реално няма връзка /съпоставимост/ в направените през годината счетоводни записи и правото на приспадане на данъчна загуба.

Точно така и трябва да бъде. Смятам, че можете да си ползвате спокойно данъчната загуба в намаление на счетоводния фин. резултат.
За счетоводни цели си покривате счетоводната загуба от 2020 със счетоводни печалби, формирани предходни години и неразпределени.
За данъчни цели обаче ползвате данъчната загуба от 2020 за намаление на счетоводния финансов резултат от 2021 до допустимия размер.
Цитат
Каквото и да се направи - приходна сметка или преобразуване на резултата, това действие не е дейност на фирмата.

В това твърдение не съм права - вижте ДР от Закона за счетоводство и по-точно определението на "фирма без дейност" - ако имате признаване на приход не би се изпълнило условието за едновременност на изискванията съгласно тази точка. При признаване на приход това не би била фирма без дейност. Ако преобразувате ще е вече друго. Обмислете и този нюанс на отчитане.
Д1 на СОЛ по ЕГН се подава само от едно място с осиг. доход 710 / към момента /. Ако при годишното изравняване има доход над минималния осигурителен - довнася, ако има по-малък - остава така, както е внесъл авансово.
Сега като СОЛ в ЕООД, не подава декларация за изравняване, само Д 6. А ако доходът от стаите е по - малък от осигурителния доход в СОЛ?

Като СОЛ вероятно се осигурява на задължителния минимум и ако има по-малки доходи от тази сума нищо не се променя. Този осигурителен доход е минималния възможен.
Малко да поразсъждаваме.
Каквото и да се направи - приходна сметка или преобразуване на резултата, това действие не е дейност на фирмата. Тази фирма отговаря на условието за фирма без дейност и би следвало да подаде Декларация не за приходи  под 500 лв., а за липса на дейност.
В ГДД следва да чекне, че не подава ГОД.
Може в ГОД да се променят стойностите в Баланс и други форми, но това само по себе си не е условие да подаваме ГОД.
Това беше и първото ми изказано мнение, но се разколебах в един момент и от др мнения.

Смятам, че имаме условия за подаване на ГДД и на Декларация за липса на дейност.


Ако се преобразува резултата , а не минава през приходна сметка това ще е така.

 :good:
 /коригирам се в този смисъл /
Мисля да ги отпиша с приходна сметка, което от една страна води до приходи, които не са под 500 лв., но от друга това не са приходи от дейността.  :hmmm:

При положение, че не очаквате тази сума да бъде реално платена това е по-добрия начин. Да, не са приходи от дейността, но са облагаеми и водят до подаване на ГДД, а на ГОД - не.  :smile1:
Не мога в момента да преценя как ще се случат нещата с ГДД,  която ще трябва да подадете без ГОД.

Всъщност в ГДД чл.92 Част ІV – Образци и документи, които се подават заедно с декларацията има т.5, кликвайки на която декларирате, че нямате задължение да подавате ГОД.
За данъчни цели - със сигурност.

Приех някак без пояснение, че не сте регистрирани по ЗДДС, но ако не сте наистина - потвърждавам отговора. Ако сте - ХХХХХ е отговорила.
За данъчни цели - със сигурност.
Реално има някакви разходи за външни услуги на стойност 50-60 лв. и за това мислих да е с приходи и разходи под 500 лв.

Ще формира обаче и приходи от 11000, които няма да са нетни приходи от проджби, но са все пак приходи и не може да отбележите с приходи  под 500. Всъщност как ще отпишете тези вноски ? С приходна сметка или ще дадете сумата в увеличение на финансовия резултат ?
Фирмата напълно отговаря на определението на фирма без дейност и според мене трябва да подадете точно формуляра на фирма без дейност и да чекнете именно това обстоятелство, а не , че е с приходи под 500 лв... Не мога в момента да преценя как ще се случат нещата с ГДД,  която ще трябва да подадете без ГОД.
Как протича и с какъв обхват е проверката, за да получа разрешение от НАП за корекция ?

Не е нещо особено - вероятно ще поискат ведомостта, за да видят действителния размер на данъка . Веднъж ми се е налагало назад във времето - само това беше.