Всичко е точно.  :good:
Малко е главоболно това с изплащането на декемврийския труд през януари следващата година, защото в ГДД за 2019 ще трябва да подадете коригираща Т1 за 2018 с дохода за 12 месеца вече.
Ще чакаме да "освободят" надвнесените пари. Колеги споделят, че миналата година това е станало след 30.04. незнайно защо. Та чакаме...
...има ли вариант за корекция от наша страна,и ако не го коригирам какво следва?

Може да се коригира, предполагам , но на място. Ако не извършите корекция ще търсят на лицето декларация за доход в размера ,  подаден от Вас .
Попитайте в сервизната фирма за касовите апарати, направете си една проверка - извадете един междинен отчет и сравнете .
ГДД в частта и за деклариране на доходите по код 102 е направена като за СОЛ. Забраната на клетка 2 направо води към такъв извод - един вид не можем да удържаве, а осигуровките са само авансови. За СОЛ - ОК, така си е. За акционерите обаче...намерих един материал и мнение на Л. Мермерска.
тука

От статията :
Скрит текст :
Сред посочените лица са и акционерите. И те ли се третират като СОЛ ? И как се "третира" тогава осигуряването им ? Като такова за тяхна сметка ?

Не съм имала практика с АД и акционери и темата ме провокира да се поровя.
Ако не друго поне разбрахме какво е то ДУК от първоизточника и така с една идея по-обогатени отиваме да си почиваме.
Хубава вечер , колеги, да сме здрави и да приемаме с чувство за хумор всичко. А НАП - него най - вече !
Приятна почивка !
 :air_kiss:
Една много уверена дама се опита да ме убеди, че щом е акционер с повече от 5% това е ДУК !!!!!!!!!!!!! :excl: :( .

Хахахх, просто е толкова уникално това...разсмяхте ни със сълзи... Какво повече да каже човек ???

В един момент се запитах даже това ли е правилната бележка за акционер с над 5 % - въпросът ми е просто риторичен / не , че има друга /. Но в т.2 не дава, а т.3 не е изобщо правилна за тези лица. Явно обаче няма друг избор, а и щом така трябва - предаваме се.
 
С код 102 се издава служебна бележка и за акционерите, притежаващи повече от 5% от капитала.
код 102 - Доходи от правоотношения, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори  или акционери

Ясно, че те влизат в това число - посочих горе в скоби лицата по т.26 и. За разлика от другите не са самоосигуряващи се обаче . Това ми породи съмнението за т.3 , където се отразяват осигуровките , внасяни авансово.
Извинявам се. На ред 3 може да се посочат осигуровките.

Марпанче,ами като лицето не е СОЛ и не внася авансови осигуровки ? На 2 не може, а на 3 сякаш не е правилно...
Тази бележка с код 102 се издава за СОЛ / въобще за лица по т.26 и от  ДР ЗДДФЛ /с личен труд. При тях сумите за осигуровки не са удържани, а авансово внесени - ред 3. Не знам как този аспект на нещата следва да се приложи към акционер, който явно е в същата позиция - получаващ възнаграждение за положен труд .
Да, най-вероятно е инцидентна продажба. Просто исках да подчертая, че независимо дали е част от имуществото на ЕТ, ако беше част от независима икономическа дейност щеше да се начислява ДДС.
По-скоро си мисля, че отправната точка при отговора е, че дали продажба не е част от независима икономическа дейност на физическото лице.
Подайте си Д1 с код К / по електронен път - без проблем / , довнесете си сумите до правилните размери, внесете си и лихвите, които ще генерира системата .
Вие си преценете дали е обичайно да се яви на работа в края на работния ден лицето. А може и да имате смени и да е нормално.
т.е на договора на напишем, че се е явила на работа на 02.04.2019г. така ли?

Дали точно на договора или в отделен протокол за явяване на работа, но датата не преди 02.04.2019 - дори и часа вижте - да не е издадена справката вече след вашето работно време.
Спазила сте всичко като срокове. Може би въпросът е в датата на явяване на работа на работника. Тя не може да бъде преди регистрацията на договора в НАП.
Здравейте,
според мене трябва да се попълнят 2.1 + 2.1.1. Когато подава физическо лице следва да поясни, че е и самоосигуряващо. Така го разбирам.

2.1.1 самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО
(т. 2.1.1 се попълва, когато физическото лице, задължено да внася авансов данък по чл. 43, ал. 3 и чл. 44, ал. 3 от ЗДДФЛ и/или окончателен данък по чл. 37 и 38 от ЗДДФЛ, е самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО)
Схемата е много заплетена не знам как ще я убедя да си прекъсне за 1 р.ден болничния, ако е в болница точно в този момент това ше е невъзможно   :hmmm:

Какво ли не ни карат да направим за да "спазим" закона...Извинявам се за офтопика - въпросът вече си е получил своето разрешение, но какви еквилибристики се налага да се мислят уникално просто. И човека да си прекъсне болничния, защото трябва да има един ден работен / ама просто непременно /. Как да я убедите - като човек е в болница с убеждаване ли ще го накараме да има 1 работен ден ? Та това е просто абсурдно - всичко, до което сме принудени да прибягваме в името на догмата / така да се каже / .

За пореден път се убеждавам, че някои законови положения нямат никаква връзка с реалността. Случаят е точно такъв.
Написаното не е към никого в случая, а към толкова улесняващите ни закони. Едно ДС би трябвало да може да приведе всичко това в нормален вид без да трябва да убеждаваме човека да си прекъсва болничните и подобни неща, но уви...Какво значи да се промени един договор в основен ? Ами като е единствен си е направо основен...
Не е за коментиране просто - дано понякога от разните институции прочитат някои такива теми да видят как изглеждат нещата отстрани.

Не ми става ясно нещо в питането - искате да кажете, че договорът на лицето при основния работодател е прекратен по време на болничен ли ?