Като СОЛ така или иначе няма право на болничен, няма да прекъсвам осигуряване, ще си внесе пълни осигуровки. Подавам стандартно декл.1

Добре си го решихте... :good:
погледнах сега Указанията :
Скрит текст :

ЕКАТТЕ не е забранен за корекция.
Принципно - да, правилно. Отдавна не съм разглеждала Указанията за попълване на уведомлението и не знам дали ЕКАТТЕ е със забрана за корекция като някои от позициите. Пробвайте, не пречи.
 Та на въпроса-имаме ли право да насочим хората към подаване на ГДД или не?

Здравейте, Angel Halembakov !
Не знам дали имаме задължението да сме първи по ред в тази ситуация, но при положение, че лицето си подаде Декларацията нямаме право да откажем. Иначе споделям неудобството на цялата тази процедура. Миналата година работници сами пожелаха да се насочат към НАП с аргумента, че "по-бързо се възстановявали полагаемите се суми" . Може и друго да има - така са сигурни, че наистина ще си ги получат . :smile1:
Здравейте,
по питането си вече получихте доста мнения, съображения, предложения... Ваш ред е да прецените кое можете да защитите пред данъчните, да се обосновете и на тази база да прецените действията си. Ако извършвате услуга - регистрирате се и издавате фактура. Ако не е услуга - издавате фактура без необходимост от регистрация .

Хубав ден !
 Каква причина виждате да не издадете протокол?
 Счет. записвания тези ли трябва да бъдат: Дт 411 Кт. гр 70 и Дт гр. 50 Кт 411

Съвсем правилно. Защо си толкова неуверена в себе си ?  :flowers:
Здравейте, как е редно да се осчетоводяват приходи от посредничество?
Клиент има договор за посредничество с фирма /продава услугите/  ...

Сама сте си отговорили.  :smile1:
 За да помогна ако някой някога има нужда ще дообясня,че  фирмата беше ЕТ .Собственика искаше да е ООД. И така ООД изкупи ЕТ.

Вече извън темата - успешно сте си подали декларацията. Защо дружеството да е новоучредено ? ЕТ-то не се ли изкупува от съществуващо вече / от кога ? / ООД ?
Аз питах,  дали трябва да цитирам  в Invoice  в основание   за нулева ставка ДДС - Европейскта Директива  и член от нея, в който се регламентират ДОставки на услуги в ЕU?

Разбрах въпроса и Ви отговорих.  :smile1:
Здравейте,
мисля, че от техническа гледна точка ще може да подадете Декларацията с чекната т.3. Всъщност не давате информация дали имате задължение да плащате авансови вноски или водещото в случая е " Сега ми предстои да подам Декларация по чл87 а от ЗКПО с която доброволно да  платя третата авансова внсока от ООД." Малко неясно е зададен въпроса - поне за мене.

Хубав ден !
В основание : в българската фактура е " 0% ДДС, чл.86, ал.3 и чл.21, ал.2 от ЗДДС, обратно начисляване/. Какво основание да напиша в Invoice, която изпращам на клиента , съгласно Европейските директиви?

Същото.  :smile1:
Моят съвет е да прочетете този член от ТЗ и да прецените дали изобщо се отнася за ЕТ.
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.

(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.

Трябва ли от месец 10/2021 да спра да намалява данъчната основа до 660 лв.
Да.
Аз лично го тълкувам малко като свободно съчинение .
Заплатата от 650 е бруто и от нея се удържат осигуровки и данък в общия случай.
Фирма има задължение към ФЛ,паричен заем.Но ФЛ е починало.Как се процедира в този случай?Как се отписва това задължение към него?

Принципно следва да се изплати на наследниците.
Подавате с код корекция същия, вече подаден болничен и в него декларирате сметката.
Първосигнално 2 неща :
- ДМА са посочени по балансова стойност, нали ? Без набраната амортизация ?
- тази позиция "основен капитал" на ФЛ не следва да бъде попълвана

Ако всичко друго сте отразили - както колегата вече е писал. :smile1: