При това положение като СОЛ трябва да внесе суми за ДОО и ДЗПО върху 610.00лв., а за здравно върху 379.22лв. Как трябва да бъде подадена декларация 1 при това положение?

Констатацията Ви е правилна. Имаше преди време една подобна тема, но не мисля, че изясни възможно ли е и как да се подаде Д1 при различен осигурителен доход за ДОО и здравно. Не виждам техническа възможност за това, но може би някой , който се е справил ще пише. Бих си внесла осигуровките на 610 и с подаване на ГДД , Т1/2 и Д6/13 бих си поискала възстановяване на надвнесената сума.
Здравейте,
прочита на чл.97А ще Ви отговори на въпроса - при предоставяне на услуги на трета страна нямате задължението да се регистрирате по чл.97А. Доброволно по чл.100 можете винаги да се регистрирате.
възможно ли е заемът да се тълкува като авансов дивидент или скрито разпределение на печалбата.

Силно се надявам договорът за заем да елиминира това подозрение.  :smile1:

По въпроса за авансовият дивиент , в случай че се внесе данък дивидент текущо и се декларира съответно в декл.по чл.55, отново ли е "скрито разпеделениена печалбата"?

Ами той е авансов поради това, че сте го платили от неформирана още печалба без значение дали сте го "обгрижили" като дивидент.
Може ли, акционер да изтегли заем от акционерното дружество и след приключване на финансовата година и вземане на решение за разпределяне на дивидент да върне заема като се прихване с начисленият дивидент?

Няма никаква пречка това да стане по указания начин. В Решението за изплащане на дивидент упоменете начина на плащане , а именно с прихващане.
За авансовия дивидент и тука доста теми има, но те всички са сведени до данъчното "разбиране" по въпроса, че авансовият дивидент е скрито разпределение на печалбата / колкото и да не искаме да го приемем, че е така /
Като подпише договора какви пари е получило лицето ? Къде са ? Това е като да си подпишем трудовия договор и да кажем, че и  заплата сме получили . Договорът си е едно "обещание" .:smile1:
Осигуровките за 2019 не следва да попълва изобщо. Ще попълни осигуровките 2020 - авансови и окончателни, ако има , без значение дали са внесени.
Отметнала съм го.

Премахнете частта и пак отново я попълнете. Понякога, ако първоначално сте въвели нещо погрешно и го оправите дава такова съобщение за грешка. Иначе е правилно, както сте процедирали - неактивност в НСИ и декларация в НАП.
Фирма за 2019 има под 300 к.  За 2020 над 300 к.  Не е подадена ГДД - срокът е до 30.06.2021.
Подадох декларация.  Не ми я приеха. Върна се съобщение, че е отхвълена защото нямам достигнати приходи за тримесечни авнасови вноски

Не разбрах съобщавате ли или питате, но наистина нямате задължение за тримесечни вноски.  :smile1:

Чл. 84. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) Месечните авансови вноски се правят от данъчно задължени лица, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година превишават 3 000 000 лв.

Чл. 85. Тримесечните авансови вноски се правят от данъчно задължени лица, които нямат задължение да правят месечни авансови вноски.

На документите за платени данъци , такси и застраховки има ли имената на платеца/вносителя на сумата - в случая наемателя ? Това заедно с договора би било достатъчно за документиране на обстоятелствата по договора.
Здравейте,
Ако СОЛ-ът е полагал труд до 18.03. включитиелно, то следва ли, че:
1. Днес е срокът да подаване на ОКд 5, тоест 7-дневният?
2. При подаване на Д1 за март означава ли, че последният ден в осигуряване ще бъде попълнен 17.03? Ако е така се губи един ден, няма да има осигурителен стаж.
Последен ден в осигуряване ще бъде 18.03.2021, а прекъсването/прекратяването ще е от 19.03.2021 и 7 дневният срок изтича на 26.03.2021.
Здравейте, предполагам, че при 3 отхвърлени от 4 Д1 е отхвърлена и Д6 ? Приетата Д1 е вероятно на СОЛ-а.
Подайте Д1 на трите лица заедно с правилната Д6. На практика те не са приети.
Помощи са, защото с тях се възстановяват определени , допустими по програмата разходи на фирмата.
Как трябва да бъде съкратен, за да се възползва от максимално обезщетение от бюрото по труда?

Важното в случая е прекратяването на трудовото правоотношение да не е по инициатива на лицето.
Според мене - не и за фирма, в която не е съдружник..
Здравейте,
подавате и за втората фирма ОКД5, защото тя служи за деклариране начало на дейност през даден ЕИК. В тази ОКД5 няма да отбелязвате нищо за осигуряване и така активно осигуряване ще остане старото.
Не знам дали правят обратната връзка - когато ФЛ си подаде декларацията и справка дали е бил деклариран този доход и от платеца. Има вероятност да засекат тази информация. И да подадете и да не подадете - глобата при установяване на пропуска е една и съща. А дали ще го установят - друга работа.
Вижте чл.52 ал.1 т.2 ЗДДФЛ - може би не , ако няма да ползва данъчни облекчения и авансовият данък на двете места е точно изчислен и удържан.
1. САП - от 01.02.2021

Скрит текст :
2.ДАП - от 01.02.2021

Скрит текст :
Този календар го знам.

Ами каквото има официално е отразено в календара.