Много ме занимава и мене този въпрос - признавам си, че ту клоня в едната посока ту в другата. Някога не ни питаха искаме ли ДЗПО - директно ни пратиха във фондовете по избор или не. Сега се опитват да разколебаят доверието в тези фондове и да ни върнат обратно. Това малко ме смущава - явно НОИ се нуждае от пари. Четох скоро едно изказване на Йордан Христосков - то беше в смисъл против прехвърлянето обратно в НОИ . Ако го намеря ще го постна.
609 / или друга разходна / /452


ЗКПО
Чл. 206. (1) Разходът и данъкът върху него се признават за данъчни цели в годината на начисляване и не формират данъчна временна разлика по реда на глава осма.

antea ,

ако следваме точно указанията за попълване на Т1 и Т2 там действително е вписано, че се попълват от лица имащи доходи в качеството им на СОЛ.В твоя случай такива няма. От друга страна обаче лицето през 2017 е било И СОЛ. Ако кликнем на това обстоятелство / което ще отговаря на истината / ще следва да попълним и двете таблици. Мисля, че водещото е не дали към 31.12.2017 примерно лицето е било СОЛ, а дали е било СОЛ през годината. Ако трябваше да отчетем дали е СОЛ единствено към 31.12.2017 то много СОЛ-ове щяха да останат с недекларирани доходи понеже са били такива само до някое време през годината.
Най-правилно би било да посочим, че е СОЛ, а съгласно указанията да не попълваме Т1 и Т2. Това обаче не знам възможно ли е чисто технически при попълване на декларацията . Така мисля.
Здравейте,има ми нова програма за справката по чл.73? намирам само тази от миналата година.Или  аз нещо не търся правилно или няма нова.

Не съм обърнала внимание нова ли е или е от миналата година, но я свалих и вече съм подавала успешно. :smile1:
Но уведомления - никога по този случай.

Пускаме. Един споразумение, друг - заповед...
http://www.odit.info/?s=6&i=200957&f=668

Поствам тази дискусия заради изразеното в нея мнение на John , когото винаги ще помним с неговата точност и ерудиция по трудово-осигурителните въпроси.

Независимо от изказаните в дискусията мнения не знам дали , ако трябваше аз да вземам решение не бих направила 2 трудови договора, но всичко е въпрос на обмисляне според конкретната ситуация.
... ще се възползвам от съкратения отчет.

 :good:
Веднъж започнали с пълен ГФО ще продължаваме с пълен ГФО.В противен случай било промяна на счет.политика.Моля за разяснения.

Тези разяснения трябва да ги направят организаторите на този семинар най-вече. Вие сам/а можете да си отговорите имате ли или не промяна на счетоводната политика. Дори и променена обаче това няма влияние върху законовите изисквания за публикуване на ГФО и при положение, че отговаряте на тези изисквания нищо не пречи да си публикувате съкратен ГФО.
Иначе самият факт , че сте публикували пълен ГФО и сега публикувате съкратен сам по себе си няма отношение към счетоводната политика.
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.60.html

Вижте от горепосочената тема отговор 61 / и цялата тема, разбира се / - там е постнато едно подробно Писмо на НАП, което ще отговори на въпросите Ви.
Иначе накратко :
Подавате Д1 с код К за всички месеци на полагане на личен труд и попълнени данните за личния труд и данъка . Подавате Д6 до 25.01.2018 с цялата сума предвид това, че сумата е платена еднократно през декември.
За осигуровките - за целите на изчисляване на данъка така или иначе ги изваждате от размера на личния труд с цел получаване на данъчната основа . Иначе като технология имате два варианта - удържате ги от лицето при изплащане на труда или не ги вземате предвид и то си ги внася на каса, както обичайно процедираме със СОЛ за личните му осигуровки.

Хубав ден ! :smile1:
Вижте чл.113 ал.13 ЗДДС . Няма проблем касовите бележки да са много  стига да отговарят на законовите изисквания . Доста фирми вече си улесняват работата, прилагайки тази норма от ЗДДС.  :smile1:
Част ІV Деклариране на дължимия данък
2. Окончателен данък за доходи от дивиденти и ликвидационни дялове по чл. 38, ал. 1 от ЗДДФЛ
колона 3 ПЛАТЕЦ НА ДОХОДА
Каква дата попълвате ? Коя ? Назначавате или прекратявате ?
Това с командировките ми се вижда малко прекалено.  :smile1:
В действителност е обичайно едно лице да работи на две населени места в рамките на едно и също предприятие - може би един график би решил проблема / и съответно поемане на пътните разходи на лицето / ?
Още през 2015 се очакваше да отпадне това ограничение с четирите часа по трудов договор, но нямам представа дали се е осъществила или не тази промяна.
България - водеща икономика в света


Най – после е избран изпълнител за прокопаване на тунел под прохода Шипка. Месец по-късно челната копаеща машина се разтърсва от мощен удар и спира. Екипът от специалисти и работници се събира мястото, а после следва буря от възклицания.Скоро идва полиция, после официални лица, районът е отцепен. Всички следят новините и сменят канала точно преди спорта, което срива тотално рекламния пазар. За всеки случай проектът е променен и се почва копаене на съвсем друго място, но и там се повтаря същото – удар и т.н.
Извиканите на място геолози (впрочем, доста идват по собствено желание) само констатират неумолимата истина – тунел няма да има.
Понеже цялата основа за планината е един огромен слитък самородно злато, с тегло около десет милиарда тона.

Когато научава новината, министър- председателят, който в момента одобрява стратегия за доказване, че всъщност сега народът живее много по-добре от преди две години, се сепва, отказва да отиде да открие линията на метрото „Люлин – Перник” и звъни на президента. Тъй като това е почти прецедент в последно време, държавният глава оставя за миг плана, предназначен да убеди всички, че никога не са живели по- зле и вдига слушалката на специалния телефон.
„Гошо, разбра ли?” – пита възбудено министър- председателят – „Я зарязвай всичко и ела да се напием!”
Когато чува новината, президентът само успява да попита: „Ама на всеки километър и така – до края?” Чул потвърдение, нарежда приготвят кортежа, а пилотната кола е пратена да купи домати – от розовите, които са най-скъпи.
Така де, толкова злато не се намира всеки ден.

Световните борси се сриват, неподготвени за подобен удар. Тъй като обаче твърде малко са страните, досетили се да държат резерви в калай или синьо сирене, нищо не може да се направи. Освен да се завижда, разбира се.

Редица основни играчи в в родното публично пространство получават микроинфаркт – да е тон-два, да го откраднеш, но цяла планина реже ли се с ножовки? Това да не ти е подводница? А и всичко е блокирано от армията, стреля се без предупреждение.
Но все пак скоро кирките достигат цената на телевизорите и дори се превръщат в уместен сватбен подарък – да направиш първата копка, така да се каже.
А оксижен се разменя срещу джип, но пак е трудно да се намери.

2012 г.
България отдавна е изплатила всички свои дългове и сега кредитира съседите си. Сериозно се обсъжда идеята левът да стане общоевропейска валута, но БНБ се колебае – все пак, да ни висят на гърба толкова икономики.... Никой вече не работи, заплатите се получават по сметка от държавата, голяма част от банките фалират, понеже никой не иска парите им.
Всички български емигранти се връщат у дома, въпреки настоятелните молби на местните власти да останат и да харчат там парите си.
Митниците и Министерството на труда и социалните грижи са премахнати като абсолютно излишни.

„Ролс-Ройс” открива завод в Ловеч само за нуждите на местния пазар.

2013г.
Партиите са премахнати, понеже вече никой не го е еня за тях. Някой се сеща, че тя всъщност и Стара планина някога била подарена от народа на баща му, но този път го отсвирват. Обиден, той предлага да го направят поне цар.

България става президентска република. За държавен глава е избран бившият министър-председател, понеже в кампанията си успява да докаже, че именно той е бил инициаторът да се прокара тунела, в резултат на което... Печели всички гласове на трите процента българи, направили си труда да отидат до урните. Впрочем, според новоприетата конституция това е не е проблем – нейният член първи гласи: „Гледай си живота и не се прави на интересен”.
Сменен е и химна – сега той се нарича „Селската баня”, като при официални случаи на места се пее „на-на-на”.

Най–големите световни банки заемат мястото на фалиралите местни. На мястото на „Кремиковци” започва строежа на „Българияленд”, увеличено копие на „Дисниленд”.

Македония, Турция и Гърция започват да излъчват новини на български език.

2014 г.
Цар Киро купува „Манчестер Юнайтед” и назначава за президент Александър Томов. В резултат на това Бербатов прекратява договора си, връща се у нас и спори за титулярно място в „Спортист” – Своге с Кристияно Роналдо.

Променена е изцяло учебната програма в средния курс – например, по математика се изучават само броене до сто и теория на вероятностите (основно приложението й при игра на рулетка). Останалите предмети почти всички отпадат, понеже на богат човек образование не му трябва. В часовете по физическо възпитание се играе само голф.

България излиза от НАТО и го наема като частна фирма за охрана на границите да спира увеличаващите се вълни от имигранти.

Провежда се преатестиране на хотелите в страната и всички, получили по-малко от шест звезди са съборени и построени отново.

Потомците на Балдуин Фландърски ( и цялата им рода до десето коляно, както и съседите) претендират да получат българско гражданство.

2015 г.
Вестник „Капитал” купува "Файненшъл таймс", добавя там форум и забранява писането на латиница в него. Впрочем, това е проблем само за по – възрастното поколение – младите вече три години учат български като основен чужд език и общо-взето се оправят.

Страната е залята от испански, френски и немски емигранти, работещи основно в туризма и строителството.

Главният офис на „Майкрософт” е преместен в Правец, а Бил Гейтс обича да отдъхва на пейката на до паметника на Тодор Живков. На пазара се появява новият “Windows Bay Ganyo””, който работи само с гласови команди на български. Например, за рестарт се използва: „Abe az shto ne ti…”

В знак на добра воля и желание за бъдещо сътрудничество от всички европейски затвори са освободени лежащите там българи, въпреки че никой не е молил за това. Цялата тази пасмина пристига на летище София и директно е изпратена в Белене – по това време вече известен курорт. Осъдените денем прекарват времето си на спа-процедури, а вечер в казиното. „Амнистия” се смята за неприлична дума и никой не я използва.

2016 г.
„ЦСКА” и „Левски” за пореден път отказват поканата за участие в Шампионската лига – пари не им трябват, а и ги мързи да тичат. БФС тегли жребий кой да преставя страната (никой не иска), пада се на „Калиакра” и те проклинат лошия си късмет.

След месец спортните медии по света се възхищават на подвига на „Реал” – Мадрид, който въпреки скромния си бюджет успява да завърши наравно на свой терен със звездната селекция на българския клуб.

Откупената обратно от държавата БТК на свой ред купува Дойче Телеком и още няколко големи оператори. В знак на уважение към славното минало целият чуждестранен мениджмънт е задължен да ползва само стационарни телефони.
Започват снимките на „Батман -5” – „СуперЛюбо”.

На границата са заловени първите американски и японски емигранти.

2017 г.
Като първа световна икономическа сила България осъзнава своя дълг пред човечеството и почва да се меси във всички регионални конфликти. Понеже – нали помните – отдавна няма армия, просто изпраща свои представители да декларират, че ако вие не...., ще спрем инвестициите у вас. Обикновено след подобно изявление враждуващите страни почват да се прегръщат и отварят бутилка с гроздова.

Тъй като страната разполага с огромен фонд за исторически изследвания и спонсорира кого ли не, скоро всеки ученик в Европа е твърдо убеден, че България е спечелила сама Втората световна война срещу съюза на Германия, СССР, САЩ , Япония и останалите, въпреки че подло са били бомбардирани с атомно оръжие малките сливенски селца Хирошимово и Нагазаково. Все още се спори обаче дали Наполеон е бил роден Плевен, или само коренът му е български.

Водени от носталгията, известни наши финансисти – като Жоро Сороса например – си играят с икономиките на Великобритания или Италия и понеже им е в кръвта, почти ги докарват до фалит. Но когато местните започнат да палят парламентите, ние поемаме разходите и всички са доволни.

България извежда двадесети пореден сателит в космоса, за да могат и членовете на експедицията ни в Антарктида да гледат мача „ЦСКА” – „Левски”.

11.09.2018 г.
Два самолета, отвлечени съответно от американски и японски терористи, се насочват към двата най-големи мола в София....https://www.kaminata.net/forum/smeshni-i-interesni-istorii-i-istinski-sluchki-t2235-60.html
Предполагам, че с отиване на място само . Не съм пробвала дали става по електронен път с ПИК точно това. Прекратявам е при юридическо прекратяване на фирмата, но не мисля, че за СОЛ-а ще има каквито и да било последствия от това объркване.
Една година собственикът на една фирма беше изразил възмущението си пред тях и освен всичко, което им наговори беше и това " Вие ли ще плащате на счетоводителката ми допълнителни пари за тая работа" хахах .
Не знам за това ли или друго, но ни оставиха на мира... :lol: