Тя темата, ако се подхване , ще е дълга.

Като начало - на моята диплома например пише " икономист " , независимо от точното наименование на завършената специалност.

Икономическо ли ми е образованието ?  :smile1:
" Пак ще посоча, че аз виждам проблем по отношение на наличното гориво в резервоара на автомобила в края на годината.
Не мога да се съглася, че това количество е текущ разход."


Аз не виждам да е невъзможно да няма наличност в края на годината , Ваня Чалъкова . :smile1:
Нека не изпадаме в подробности извън зададения въпрос , които съм сигурна , че всеки съобразява . Още повече, че въпросът беше за осчетоводяването на горивото и там е вече ясно, че даденото на разход гориво трябва да съответства на километрите , отразени в пътните листове независимо дали е осчетоводено през 302 или директно през 601.  :smile1:
Да, защото, ако започне работа няма как да има претенции и за това обезщетение, което е за оставане без работа.
Ваня Чалъкова ,

Всичко това с остатъците на гориво е в случай на действителни такива. Не можем да създаваме правило по принцип извън реалността в дадена фирма. Ако имаме едно държавно предприятие, в което ще ми замерят остатъка от гориво при инвентаризацията от вътрешния контрол на учреждението - ОК. Обаче ако съм си изписала горивото до последния литър по пътни листове никой не може да ми вмени, че непременно имам остатък . И също така е въпрос на организация, която е индивидуална за счетоводството на всяко предприятие , как ще отчитаме горивото. А по отношение на финансовия резултат нямаме ощетяване на фиска като отчитаме горивото през 601 , когато това е и действителната сума за разход.
Някога в предприятията имаше по 10 счетита и тогава можеше и не през 302, а и да има 302 по автомобили даже - имаше кой да го прави поради предостатъчно време за работа. Днес едно счети е за всичко . :smile1:
Питам се до какво ли би довело това " голямо  прегрешение " да се изписва горивото направо през 601 вместо 302 сметка , ако същото се покрива и с издадените пътни листове ?  :smile1:
" Собственик на ЕАД (чуждестранно лице),който не извършва дейност реално."
Да, отнесла съм " не извършва дейност" към ЕАД вместо към собственика, както е правилно.
 :ok: , irenabrili ! :smile1:
"Има сключени договори с юристи да го представляват,има назначен управител,има договор със счетоводна фирма,които подписват всичко с ел.подписс"


Какво вършат тази счетоводна фирма и този управител за неработещо ЕАД ?
В самото питане недвусмислено е посочено, че ползването на имота е безвъзмездно. Това прави разходите, свързани с този имот данъчно-непризнати , защото на практика на основание чл. 16 ЗКПО това е отклонение от данъчното облагане.

Скрит текст :

Ирена, може би искаш да кажеш, че независимо от безвъзмездния наем разходите за ремонти на наетия безвъзмездно актив са данъчно-признати ?
Здравейте, фирма ползва апаратамент като офис, за което има сключен договор за безвъзмездно ползване - не се плаща наем.дружеството плаща всички консумативи - ток,вода и т.н.Въпроса ми е разходи за подобрения - ремонти, признават ли се?

Да, това са счетоводни разходи без съмнение, но не и данъчно - признати.
След като няма дължим ДДФЛ няма какво да декларирате с декл. чл. 55 и съответно не се подава . Това е принципно положение, а иначе авансовите вноски се декларират с подаване на ГДД за предходната година . Може би имате пред вид да намалите същите ? Малко повече информация по въпроса би трябвало да дадете . :smile1:
irenabrili ,

вероятно това е и притеснението на питащата - че парите са дадени в брой на собственика, а той не е издал касова бележка.......Въпреки , че пак ще се повторя - това е често практикувано .
какво па правя


Правилно си се ориентирала - начинът е да се увеличи ДДС-то, но го поднеси на собственика по начина, предложен от пасат. За омекотяване на последиците....Просто трябва да се увеличат приходите, а пряка последица от това е увеличаване на ДДС-то за плащане. :smile1:
Като кажеш на някой собственик, че има много разходи за заплати, наеми и прочие и трябва да има повече пари по каса и току изстрелял - и какво, да плащам ДДС и на заплатите ли......... :laugh:
В банката , в която ни е сметката не разрешават на вносител да се пише друго лице , освен лицето което действително ги внася/ ние/ Фирмата която е дала парите е записана в основанието на вносната бележка.

Така процедират вече повечето банки. Мене лично ме смущава това обстоятелство, че собственикът сам си внася парите - очевидно същите са дадени на ръка от доставчика.Поне от страна на доставчика да беше вносителят. Така или иначе това е не рядко срещана практика .
Няма причина да не може - нали затова са авансови вноски , за да отразяват максимално точно очакваната печалба ...
И заемът иска връщане, а очевидно няма пари в касата........
 :wave:

чл.25 ал. 6
На датата на възникване на данъчното събитие по ал. 2, 3 и 4:
1. данъкът по този закон става изискуем за облагаемите доставки и възниква задължение за регистрираното лице да го начисли

Как да го начислим след датата на данъчното събитие ?

Нека си представим, че през даден месец имаме издадено само едно кредитно известие и само то ще фигурира в дневника за  продажби. :smile1: Не съм имала такъв случай и наистина не знам как би се " държала " програмно " СД по ДДС , която ще трябва да отчете покупки и само една продажба с минус - въпросното КИ .  :smile1:
Не успях да се убедя от прочетеното, че трябва да начисля ДДС не когато е датата на данъчното събитие, а когато е датата на издадената фактура . Важното е всеки да може да защити тезата си пред когото трябва и то , ако въобще се стигне до там .  :smile1:
СОЛ не е задължен да има касов апарат . Би следвало да му платят с РКО.