На практика подаването на Д6 с код К и нули си е заличаване. А код К следва да бъде само за ЕГН-то с промяна. Подавайки код К на обр.1 за всички Вие на практика не сте коригирали непроменените, а сте ги потвърдили. Корекцията практически е била само за променената Д1 на съответното ЕГН.
Аз съм ЗА единственото мнение в дискусията, изказано от Далила. :good:
Правилно . И по-горе са Ви го казали. :smile1:
Към вариант 1 добавете и ЗМДТ.
http://www.trudipravo.bg/component/content/article?id=127:mat19

Към вариант 2  - уточнете и качеството на лицето, което продава книгите - то извършва търговска дейност и проверете в случая въпроса с осигуровките му.
Фактурата е за извършена услуга в IT сектора.
Тъй като клиента не е останал доволен от услугата се налага да кредитираме част от нея.
Не мога обаче да разбера как трябва да се направи, защото все пак вече сме регистрирани по ДДС и според мен трябва да начислим такова..

Не е ли редно Вие да заплатите някаква / евентуално уговорена в договора / неустойка вместо да издавате КИ, което по принцип е за намаляване на количество или единична цена / с една дума на данъчна основа / ? На практика нямате промяна на цената на услугата, защото същата е извършена и платена вече.
Ред за ползване
Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.)
 (1) Платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
(2) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154.
(3) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.
(4) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
(5) Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176. В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.



Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.
Т.е ЕТ-то, тъй като СОЛ-а се осигурява чрез него?

Да, аз мисля така.

/ не СОЛ по ЕГН е задължен да представя документи в НОИ ./
Ще правя регистрация като упълномощено лице за собственик на ЕТ.И сега се зачудих, дали трябва упълномощител да е ЕТ-то с ЕИК или самият СОЛ с ЕГН?

Упълномощител трябва да е осигурителят , който ще подава документите за болничния.
Според мене и правилно ОКД5 не се коригира в тази си част за процента. Това би довело до толкова корекции - на кого когато му " хрумне " , че не го устройва единия или другия процент със задна дата . :smile1:
Има си срок в началото на годината - желаещите могат да променят вида осигуряване.
Аз все си мисля, че в НАП са отговорили, че не може да се направи корекция на ОКД5 / не е пояснено всъщност точно / . Там е маркиран вместо ниския високия процент според питането. На практика остава само да се довнесат пари и да се коригира Д1.
нали не бъркам, онлайн подаването ще е валидно и за декемврийските болнични?

Да,ако са заведени в дневника за болнични с дата на представяне след 01.01.2016 .
/не е акционер, само управител/

т.е. фирмата има собственик!
Може да стане!

От това не разбрах аз, че не е собственик. Даже ме учуди този акционер...ама разбрахме се. :good:
Прегледах тази тема вече...
Управителя назначен по ДУК не е собственик в ЕООД-то, затова пуснах нова тема

С това точно обстоятелство по въпроса трябваше и да започнете питането си. "Спестената" информация води и до такива отговори. Няма проблем в този случай това външно за ЕООД-то лице да има ТД.
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,15578.msg93351.html#msg93351

Има доста дискутирани теми по въпроса - пробвайте с търсачката .
Здравейте,
моля за информация как най-лесно Управител назначен на безсрочен ДУК в ЕООД /не е акционер, само управител/ да премине към трудов договор?
Каква е най-бързата и лесна процедура?
Благодаря предварително за помощта!

Процедурата всъщност е лесна - това не може да стане .
Здравейте отново,
В продължение на темата вариант ли  е да получим книгите като дарение от физическото лице?
благодаря!

Не е невъзможно - направете си договор за дарение, вижте в ЗМДТ какво следва като деклариране и данъци евентуално . Честно казано / извънсчетоводно / е малко странно да се направи безвъзмезден акт от ФЛ на фирмата, която ще продаде дарението, но на какво ли не ставаме свидетели на практика...така че ...защо не.
защото няма осигурителни вноски за периода на неплатения отпуск

Ако този отпуск е неплатен, зачетен за трудов стаж дните са дни в осигуряване без осигурителни вноски.
"По въпроса за електронното подаване- "
Ще има ли софтуер на НОИ, който да генерира въпросните приложения 9,10 и 11- и кога....- ако някой има информация?

Да, ще има. Вероятно след 01.01.2016.
Здравейте !  От тази дискусия научих много за оформянето на ТК с неплатен отпуск, имала съм пропуски  .
 Има само едно нещо което немога да разбера защо накрая пишем , че осигурителният стаж е равен на трудовия

А според Вас защо да не е равен ?