Сега от пенсионното искат дата на прекратяване дейността на фирмата и осигуровки до 2006г. иначе ще отпуснат пенсията в минимален размер.

Това не го разбирам - на какво основание НОИ искат осигуровки до 2006 след като лицето е подало ОКД5 за прекъсване на дейността от 01.01.1997 ? Иначе за периода  05-12.1996 дължите осигуровки доколкото лицето е имало подадена декларация ОКД за упражняване на дейност. Да не говорим за изтеклата вече давност на този период , на която също може да се позовете .
Да,изпревари ме.Тази е бланката и не се изисква подпис на упълномощителя.

Много добре, че я има, за да не зависим от "благоволението" на някой да оттегли упълномощаването си. :good:
Днес ми потрябва и по този случай ми е под ръка.  :smile1:
Вижте в самата декларация чл.50 - в частта за изчисляване на данъка. Там има ред за направените авансови вноски . И аз търсих в Приложение 4 докато да видя, че е другаде. :smile1:
Какво се има в предвид под "месеците, през които е упражнявана дейността" - месеците, за които лицето е декларирало упражняване на дейност с Декларация за започване и прекъсване на дейност на самоосигуряващи се !

Без съмнение това. Иначе кой как ще реши да прави нещата си е негова работа. Вие сигурно напълно осъзнавате, че не може при положение, че лицето е работило цялата година да му се "вмени" дейност само през месеца на решението за изплащане на сумата за личен труд. Ако не се вземе такова решение няма да е работило ли ?

В декларацията за неактивност , подавана в НСИ има текст :

" декларирам, че през отчетната 2015 г. предприятието не е било активно (не е извършвало дейност и не е отчело приходи и разходи съгласно счетоводното законодателство)."

Ако отговаряте на тези условия - подавате такава декларация и съответно не подавате ГДД. Винаги обаче ми е било странно как се "съчетават" обстоятелствата, че СОЛ - ЕТ има подадена ОКД5, че упражнява дейност , а подава Декларация за неактивност. Как СОЛ упражнява дейност в неактивно предприятие ? И , ако този СОЛ не е пенсионер как и дали биха му заверили осиг. книжка и признали осигурителен стаж ?
Преди да попитате поне прочетете, ако не друго поне самия член 73 ЗДДФЛ.

" Чл. 73.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи:"
От Указанията за попълване на Т1 :

"Определянето на окончателния размер на осигурителния доход се извършва за всеки месец, през който е упражнявана дейността.
........
Месечният осигурителен доход в колони от 5.1 до 5.4 се определя като сумата в ред 13 на тези колони, се разделя на броя на месеците, през които е упражнявана дейността."

Предположението Ви е твърде хубаво, за да е истина..... :smile1:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.0.html
Не знам дали при проверка проверяващите се формализират дотолкова, че да изискват цената на самото защитно покритие на стъклата и не знам дали въобще оптиката формира такава . В много случаи стъклата са просто готови такива с това покритие . Иначе е отворен и въпросът дали това влошено зрение на лицето не е в резултат на работата му именно на този дисплей...въпроси много и отговорите не са еднозначни. Поне предписание от СТМ следва да има, когато става дума за наето лице. Не знам какво би заменило предписанието на СТМ в случаите, когато работата се извършва от ЕТ или от съдружник, полагащ личен труд в дружеството. Не би трябвало да се дискриминират двете групи лица, извършващи трудова дейност.
Пример, за трите месеца е получил 1000 лева.
Как да си изчисли данъка? 10% от тези 1000 лева или 10% от 1000 лева - нормативно признати - осигуровки, каквито би имало ?

Намалявате сумата на получените за тримесечието доходи с НПР и изваждате осигуровките за трите месеца от тримесечието, за да получите данъчната основа. Изчислявате 10 % от нея и внасяте до 30.04.2016 данъка като подавате и декларацията по чл.55 в същия срок .
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.60.html

Можете да потърсите и други теми за СОЛ с личен труд и да обърнете внимание на ЗДДФЛ ДР  Параграф 1 т.26 И по отношение третирането на този вид доходи.
Код за автомивка е точно 45.20
.........
докато при код 81.29 пише, че не включва
-почистване на автомобили и дейности на автомивки с код 45.20

 :good: / винаги може да се научи нещо ново / .
Странно е, че не дава грешки, защото ми се е случвало да забравя да напиша входящ номер и ми е давало грешка. Между другото има нова версия публикувана от 14.04 и може да е заради нея :)

Не съм качвала новата версия, но се учудвам, че не дава съобщение за такъв пропуск . На предходната все още работя и всичко е точно - съобщава за всеки пропуснат или некоректен запис.
Този код ми се струва по-правилно да се използва за автосервиз / 45.20 техническо обслужване и ремонт на автомобили /  , а за автомивка примерно 8129 - Други дейности по почистване .
Веднага си признавам, че Делфинчето ме провокира да проверя в самото указание с думите си, че в Указанията искат ЕГН-то. :) :) :) и то защото преди години изпадах в същите притеснения да търся ЕГН , а след това с облекчение разбрах, че и ЕИК върши същата работа.

Да си запазим темата в бележника , защото до следващата година може да забравим пак...ама все някой ще си спомни и ще даде едно рамо за по-лесно .
Вече май искаме почивка ... още малко. :smile1:
Аааа, знаех си че някъде го бях чела :) (от всичките инструкции и указания вече забравям всичко)
:lol:

Разсмя ме, Пъпешче ! Сега вече питащата има отговор на въпроса си и то какъв ! Най-вече благодарение на sabinaP , която единствена се аргументира с правилния текст от указанието .
Аз посочвам булстат, ако има такъв (по-старите адвокати и нотариуси). Иначе ЕГН. ДДС номера няма общо тук.

Няма иначе как да се "изпълни" задължението ни да попълним справката  въпреки, че според указанията тя се попълва по ЕГН . Това е едно от нещата в практиката, при които е добре, че програмният продукт не прави засечка за коректност на ЕГН / или поне не възпрепятства подаването / .
Има значение, защото нотариусите регистрирани по ДДС задължително данъчния им номер след BG е ЕГН-то им.

Да попитам така - ако нотариус/адвокат има посочен Булстат във фактурата, този Булстат не е ЕГН -то и лицето не е регистрирано по ЗДДС какво правим със справката по чл.73 - по този начин разбирам въпроса, поставен в началото.
/ един вид няма как да им разберем ЕГН-то /
Не са по ДДС ли?

Тука нали въпросът е как да им запишем данните в справката по чл.73 като няма ЕГН / май никак /  , а иначе е без значение регистрацията по ЗДДС.
Нотариусите се с BG и ЕГН-то им. Така че се вижда спокойно и може да се напише :)

Е, не е така - имам една фактура с Булстат, но без ЕГН та ще я мисля...