Не може да има действащо дружество без действащ управител / по ДУ или СОЛ/. По ТД извършват дейности, свързани с дейността на дружеството , но не и управленска.

Може да управлява единия, а може и двамата - зависи как са го регламентирали - Вие си знаете.
Има наети служители.

В другото ООД са само собственици, без да полагат личен труд

И работниците сами се управляват, сключват сделки, контактуват с НАП/НОИ ...
В другото ООД са само собственици, без да полагат личен труд

А кой работи?
Да, след като прекратяването на ТД не е по инициатива на работника или поради негово виновно поведение.
 проблем ли е, че тази фактура няма да бъде осчетоводена като разход на фирмата и изобщо няма да присъства никъде?

И каква е причината да наказвате така фирмата ?
Здравейте,
като самоосигуряващо се лице имате задължението да се осигурявате  на 710 лв. за 2022 / като пример / и това е минимума на авансовия Ви осигурителен доход. По желание можете и на по-висок - важното е в края на годината при попълване на ГДД да го имате и реално този по-висок доход. Ако продължите на минимума с подаване на ГДД ще довнесете върху разликата, определена по съответните правила.
За много години !
И при мене преди време собственикът си беше сменил адреса по лична карта и плащах осигуровките му по старото местоназначение. Когато разбрах просто започнах по новия вече офис на НАП. Те служебно си закриват задълженията и просто започнете да правите правилните преводи от момента, в който сте установили това разминаване.
 в момента сайта е просто рекламна брошура но през него реално не могат да се извършва търговска дейност

Аз не виждам проблем - това е все едно да сме назначили работник, а той още да не се е явил на работа.
Е, тях сигурно си ги е прибрала съпругата когато е дарила дяловете си от фирмата
😒

Искаш да кажеш сега да дари и болничните ли ?
 може ли да се прекрати договор за наем на помещение със задна дата. Т.е. да пусна споразумение за прекратяване с дата от м.12.2022г., но да отбележа че договора се прекратява с дата 01.10.2022г.

Вероятно един юрист би дал далече по-компетентен отговор, но аз мисля, че не може. Ако двете страни са съгласни да се подпише това споразумение с правилната дата / макар и задна / това би било най-добре. В договора вероятно е предвидено в какъв срок се дава предизвестие за прекратяване и всичко извън клаузите на договореното е неправилно.
Лице, упражняващо свободна професия извършва услуги /клинични изследвания по безопасност/ на фирма, регистрирана в трета страна. Следва ли да се регистрира по ЗДДС  и на какво основание.

Не.
В случая неплатеният отпуск си е право на работника , залегнало в КТ. Работното място е запазено и е спазено изискването на програмата. Идеята на тези програми не е да лишават наетото лице от полагащи му се отпуски в т .ч . и неплатени.
Ползвам новия сайт от самото начало - доста време вече - и съм му свикнала така, както навремето със стария. Всичко е въпрос на време. Сега стария би ме объркал.
 те просто гледат да има договор в НАП за определения период

Точно така е.
Благодаря а има ли срок за активиране на препратката?

Не знам със сигурност дали има, но имах случай собственикът не я беше видял доста време и започнаха да му звънят да я активира.
Мога ли в програмата да го кача договора само в ноември, тъй като тогава реално е извършил услугата?
Само ноември е едно, а октомври и ноември - друго.

Само питащата си знае кое как е , а отговорите ни са принципни - за месеците на полагане на труда. Дали е работило лицето само ноември или е работило всички месеци по договора си знаят възложителите. Струва ми се некоректно описана ситуация.