недокументално обоснован или друг следва да е?

Например "документално необоснован" .  :good:
В подобен случай въвеждам два пъти документа. :smile1:
Мога ли отчета за продажбите да го вкарам два пъти или трябва да имам два отчета за различните %ДДС?

Според мене и двата варианта са възможни, но по принцип Отчет продажби трябва да бъде с информация за сделките с различни ставки.

отчет продажби бланка
Според мене в колона 9 - ДО и данък на получените доставки, ВОП, получените доставки по чл.82, ал.2-6 от ЗДДС и вносът без право на данъчен кредит или без данък
Всъщност за КА не съм много сигурна.Трябва или не. В Наредба 18 има точка, че свободните професии са освободени

Най-верен отговор биха Ви дали от някоя фирма за сервиз и поддръжка на касови апарати - все пак това им е единствена и основна работа. Често и аз се губя в разни тълкувания по техни въпроси и ги питам.
Здравейте! М.01. сме с ДДС за  възстановяване. Имаме неплатени данъчни  задължения за ДОО и искаме този  данъчен  кредит да  бъде  прихванат  за сметка на  тези  задължения. Трябва ли да се подаде Искане за прихващане?

Да не би да питате дали без да чакате да мине процедурата можете по чл.92 ал.1 да си поискате още първия месец ДДС-то като прихващане от задължения ?
просто се трупан много стари фирми, които отдавна не работят....и затова си милех дали има начин да бъде премахната ненужната стара инфирмация...

Деинсталирайте програмата за Д1/6 и отново инсталирайте , но ще трябва да въведете активните си фирми отначало.
Няма как да ги изтриете след като участват в контировки. Само не разбирам какво Ви пречат, ако си стоят ? Просто няма да ги избирате. Не си струва за това да откривате нова база. По тази логика не мога да си представя един онлайн магазин какво би правил като се има предвид, че клиентите са безброй и почти не се повтарят. :smile1:
Работете си спокойно и нищо не правете.
И как тогава ще удостоверите,че фирмата временно прекъсва дейност? С какъв документ?
Аз мисля,че друг няма. Ако вие знаете да има моля да го посочите!

Не съществува документ за това, че фирмата прекъсва дейност. Прекъсването дейността на СОЛ става с ОКД5, а липсата на дейност на фирмата удостоверяваме с подаването на Декларации за неактивност в НСИ, в АВ и т.н. по законоустановения ред.
Т.е. ако са продадени 100лв. ваучери той ще издаде фактура за 96лв., като въпросните 4лв. ще представляват комисионната на фирма А.

Не би ли следвало , ако са продадени ваучери за 100 лв. операторът да си издаде фактура за 100, а Вие за вашата комисионна от 4 лв ?
Здравейте,

да, в края на миналата година ми се случи по повод едно пенсиониране на СОЛ. Беше озадачаващо и най-вече не отговаряше на истината. Сумата беше малка и човекът реши да не губи време и си внесе парите, а едва впоследствие при връчване на разпореждането казаха, че не било имало нужда - всичко било наред. Ей такива шантави работи.
 МАЙ ТРЯБВА ПРОТОКОЛ ПО ЧЛ.117 ДА СЕ ПУСНЕ И САМОНАЧИСЛИ ДДС ЛИ?

Май трябва и да попрочетете ЗДДС и да си изясните софтуерът , който конкретно закупувате услуга ли е , стока ли е съгласно ЗДДС . Вижте чл.5 и чл.8 от ЗДДС , вижте и определението за стандартен софтуер - мисля, че беше в ДР на ЗДДС.
Може би справката за осигурителен доход на СОЛ ?
Това не е ли услуга?

Ишлемето не е ли всъщност услуга ? :smile1:
Здравейте, в случай като Вашия подадох ОКД5 с прекратяване от датата на Решението на ОС .
При нея клиенти юридически лица донасят материал и за същия грамаж взимат готова стока и плащат само изработката на стоката която е вече калкулирана в готовото изделие.
......
Сделката не е ишлеме.

А какво е ?
А вече при подаване на ГДД лицето ще има право на пълната сума на авансово внесените осигурителни вноски.