"Правилно ли е доставчик при грешно издадена фактура , да я "анулира" чрез кредитно известие за същата стойност и количества"

Не е правилно, но е много масова практика.

"Трябва ли контрагента към който са издадени тези фактура , Ки и новата фактура да ги включва в дневника си за покупки всички ?"

Да, трябва.

"А НАП ми търсят само защо не сме включили съответните КИ .... за първите грешни фактури нищо не питат"

Питат за КИ , защото то намалява данъчния кредит и невключването му ощетява бюджета. Освен това е действие, за което е предвидена глоба. Виждаме на практика приложение на принципа, че ако фирмата се ощети от неползван ДК не е нищо особено, но за бюджета - това е "друга работа".

Размерът на дивидента е 12000лв , При бащата е по същият начин и лазмерът е към 20х,лв

Събирате всички изброени доходи, разделяте на 12 месеца и след това на броя на членовете на семейството . Ако не надвишавате определения месечен размер имате право на детски добавки.
Защо да трябва да се намалява отчет продажби за февруари ? Тогава е бил точно толкова предвид обстоятелствата. В март ще си опишат фактурата и ще намалят този отчет продажби, защото сумата е била отчетена и ДДС-то дължимо предходния месец. Все пак във фактурата датата на данъчното събитие следва да е февруарска.
За мен, защото е ЗП трябва да намалите разходите.

И аз се замислих в тази посока, но си зададох и въпроса дали тези разходи като размер "влизат" в НПР ?
 какво се прави ? имам само ф-ра , а в касовата лента няма сума.

Каквото трябва вече сте го направили. В касовата лента има сума и тя е от месец февруари.
Обадете се в НАП - не знам каква точно е причината, но при подобен случай се обаждах в НАП и те  "активираха"съответния Булстат на лицето, каквото и да значи това.
Влезте в новия сайт на НАП.
- услуги
- заявление за достъп на упълномощено лице
- ново заявление

Предлагам да започнете от там, защо си мислите, че общата сума трябва да е 650, като това не е вярно?

Всъщност не е вярно в определени случаи и не знаем фактология, за да твърдим едно или друго-
Мани,
малко те затруднихме, обаче по метода "стъпка напред - две назад" се изясни, че всичко ти е наред. Петък е - да свирим отбой.
Успех !
Може ли да го прихванем с осигурителните вноски, които трябва да плати лицето?

Да, ако имате данък за довнасяне можете вместо да го поискате за възстановяване да го насочите за погасяване на други задължения. Разгледайте декларацията и ще видите специално място , където да укажете това.

Скрит текст :
"В Т1/Т2 колона 5 ред 13 / сбора / трябва да е 36661,50 , а не 48661,50"
Тук е попълнено вярно - вписва се и 12 000 личен труд

Сега отново проверих - да , така е, включени са и двата дохода - личен труд и с код 307. Многото таблички затрудняват проследяването.
Здравейте,

В Т1/Т2 колона 5 ред 13 / сбора / трябва да е 36661,50 , а не 48661,50. Направете изчисленията тогава отново. Иначе вноските за довнасяне по фондове можете да ползвате в намаление на данъчната основа за ДДФЛ. В т.7 на Приложение 3 освен евентуално удържаните вноски впишете и вноските върху 1000 лв. осиг. доход на месец, които пишете, че лицето прави.Не виждам посочени тези авансови осиг. вноски.
Също в Приложение 3 в т.8,1 се вписват здравните осиг. на безработни лица , а при Вас случаят не е такъв. Вписвате сумата само в т.8.
Ще се отрази ли неблагоприятно, ако дружеството декларира че е без дейност, но в същото време управителя-СОЛ е в майчинство?
При тази ситуация така и трябва да бъде. Проблем не следва да има.
Дружеството е без дейност по смисъла на ДР на ЗСч, но това не означава, че СОЛ не упражнява дейност съгласно налична ОКД5 и за това време е в майчинство.

Самите те са в нарушение след като не са правили удръжки, но и лицето сега няма какво да направи. Не е самоосигуряващо и правилно не чеквате това обстоятелство. Не са му правени удръжки, а и то самото не би могло само да свърши тази работа. Потвърждавате данните от 73/1 и ще плати само данък. Задължението за удържане и внасяне на осигуровки не е негово.

В подобни случаи съм срещала плащане доброволно от ФЛ на частта от осигуровките за сметка на лицето, но намирам това за напълно нередно. То би могло да стане сега - постфактум , но не би оправило нещата.
Да, подали са лицето в Справка по чл.73.

С какъв код за вида на дохода ?
А подали ли са от тази фирма за това лице данни в справката по чл.73/1 за 2021 ?
 Договора е със счетоводната фирма, но аз не съм неин собственик и управител, а в  същото време съм съставител на финансовите отчети. Тяхното мнение беше, че е редно да е "физическо лице" и "облигационно правоотношение", инак отчетите трябвало да ги подпише управителя на "счетоводното предприятие".

Това е било и правилното решение в дадения случай.

https://www.tita.bg/page/474


Скрит текст :

Това по принцип, а за Вашия случай си знаете конкретиката.