По принцип таксата на нотариуса се определя върху удостоверявания материален интерес - т.е. върху обявената цена в нотариалния акт . Ако обявената цена в нотариалния акт е 150 000 , а фактурата е за 130 000 въпросът за данъчната основа си остава " открит "  / в полза на цената в нотариалния акт / .
http://pravni-uslugi.com/pokupka-na-imot/

Все пак предварителният договор не е един хвърчащ лист хартия без значение. И не е без значение какви клаузи са залегнали в него по отношение промяна на цена и други условия . Сделката е изповядана, таксите платени - какъв е смисълът на поставените сега въпроси ? Или това е един случай, при който се издава фактура на занижена цена, а се изповядва на реална / като при МПС-тата - масова практика / ?
Възможно ли е така да се сключи сделката?

Възможно за коя страна ?
Фактология, която е вярна, но на база на това дават заключение, че сме пропуснали да подадем декларация 1 за това лице, определят фирмата за високо рискова и задържат стоката до плащане на обезпечение в размер на 5500 лв.

Това само ме навежда на мисълта, че когато става въпрос за това да не се възстановят едни пари на данъкоплатеца или да се вземат допълнителни такива в ход са всякакви трикове. Всеки "аргумент е добре дошъл " . Имате обаче и предходно такова събитие, позовете се на него, както и на законово обоснованата причина да не следва подаване на Д1 за това лице.

Или искат да ни откажат от ползване на разрешените практики от закона , защото ни създават неприятности ?
Успех ! :smile1:
 за месец март 2016 год - 4 трудови договора, а подадени декларации обр. 1 - 3 бр.

Предполагам, че това е просто една фактология , която е и вярна. Имате наистина сключен ТД без Д1. Обяснението на това обстоятелство си е ОК - дата на започване през 04.2016 и това си поставя нещата по места. В Д1 посочили ли сте дата на началото на осигуряването за април ?
От Указанията за попълване на Д1 :

" 25 – за лицата, включени в програми за насърчаване на заетостта, които не се осигуряват за безработица "

Подават се според мене с код 01 , а ако не се осигуряват  за безработица - с код 25 .
378 лева РЗ по договор минус Осиг.вноски върху МОД - разликата умножавам по 10%... = Нето ТВ, което влиза и в Д6 на последната клетка. Така ли е?

Да, правилно е . От брутната заплата изваждаш осигуровките върху МОД за сметка на лицето и изчисляваш ДДФЛ от тази разлика / 10 на сто /. След това изчисляваш нетното възнаграждение :
Брутна РЗ - осигуровки на МОД - ДДФЛ = нетно възнаграждение в кл.34 на Д1.
Да така правя и файла го качвам от excel, да ли това е проблема и трябва да е записан по друг начин

Трябва да е записан от програма - на НАП или друг ТРЗ продукт.
http://qwerty1/118-rezume-na-naredbata-za-prodajbite-s-kasovi-aparati/

" Задължените лица, независимо дали са регистрирани или не по ЗДДС, са длъжни да регистрират всяка продажба на стока или услуга по данъчни групи според вида на продажбите:
1.група "А" - за стоки и услуги, продажбите на които са освободени от облагане с данък, за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 0 % ДДС, както и за продажби, за които не се начислява ДДС; "

 Вярно ли е, че на работниците, които са на минималната работна заплата, нямаме право да удържаме по запор, защото след приспадане на данъците и осигуровките нетната заплата им става примерно по малко от 300 лв.


Вярно е.  :smile1:
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=15235.0
 :give_rose:

А, хайде да актуализираме , че отдавна не сме го правили !
По принцип да, но не е невъзможно и коригиране на касовата книга.
За аналитичността / ако Ви се наложи или поискате да имате такава специално / :

Бихте могли да въведете за начислената заплата :
604/1   - ФРЗ за наетите по програмата лица
604/11 - ФРЗ, подлежащ на възстановяване по програмата
604/12 - ФРЗ неподлежащ на възстановяване по програмата
604/2  - ФРЗ за всички наети извън програмата

В този случай ще имате в индивидуалната ведомост на лицето 604= 604/11+604/12 и ще искате за възстановяване 604/11 по документи.

Същата аналитичност можете да направите по 605 / Разходи за осигуровки за сметка на работодателя /
Така в подадените документи ще имате искане за сумата 604/11 + 605/11 .
 Ако правите всичко това в резултат на техни изисквания за индивидуална ведомост то ги попитайте дали не искат и за наставника отделна и разширете аналитичността и с неговите суми. Иначе искането е общо и за работниците и за наставника и бихте могли да ги правите в една ведомост - наети по програма плюс наставник.

Едва ли отговорът ми изчерпва всичките Ви въпроси, но като някаква насока го пиша по-скоро.  :smile1:

ами 3 пъти говорих с тези от БТ по телефона и ми казаха изрично, че трябвало да са отделно - защото иначе не признавали разходите, не плащали и т.н. :-(
Ако някой е правил подобна аналитичност да ми даде насоки, моля ви....

В момента работя по такава програма и вече подавам трети месец документи.Получаваме си редовно плащанията . Не правя отделна ведомост. В контролния лист има изискване специално, ако има отделна ведомост и друго, ако са на обща ведомост. Допустими са и двата варианта. Явно просто Ви представят нещата, както на тях им е удобно.
Не подчинявайте счетоводството си на програмата. Осчетоводявайте си обичайно, а признавайте прихода по програмата при получаване на плащането. При представяне на документите има вариант за представяне на индивидуална ведомост на заетото лица/или лица/ или за обща ведомост като в нея са включени заетите по програмата лица. От изискваните счетоводни документи искат да видят, че изискваните от тях суми за заплати и осигуровки са начислени и платени .

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4175.0.html
 Необходимо ли е осигуровките да са за Управител на фирмата или може като СОЛ.


"2. Необходимо ли е някой от двамата да заплаща  осигуровки като управител? "
Управителят , ако е съдружник би могъл да управлява и в качеството си на СОЛ и осигуровките му да са в размера, определен за самоосигуряващи се лица.
Правилно разсъждавате - следва да удържите данък при източника .

Скрит текст :

http://www.nap.bg/page?id=373
ЕТ без дейност ще публикуват ли в ТР

Не.

И изобщо фирми без дейност (ООД, ЕООД) ще правят ли публикации

Да.
В ОКД5 не се посочва размера на осигурителния доход. Това ще стане в Д1.
http://qwerty1/1661-vyzstanovjavane-na-rabota-pri-nezakonno-uvolnenie/

" Кодексът на труда регламентира случаите, при които се признава трудов стаж. Съгласно чл. 354, т. 1 КТ времето, през което работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи, се признава за трудов стаж от датата на уволнението до възстановяването му на работа. От тази разпоредба би могъл да се направи изводът, че ако работникът или служителят не се яви в двуседмичен срок от получаване на съобщението по чл. 345, ал. 1 КТ да заеме работата на която е възстановен, периодът от датата на уволнението до датата на прекратяване на трудовото му правоотношение съгласно чл. 325, т. 2 КТ се признава за трудов стаж. Когато работникът или служителят е работил при други работодатели, за трудов стаж по чл. 354, т. 1 КТ следва да се зачете само времето, през което той фактически е бил без работа, т.е. от целия период следва да се извади времето на работа по друго/други трудови правоотношения. Времето на работа по други трудови правоотношения се зачита за трудов стаж на общо основание по чл. 351 КТ."