Ако променяте заплатата по чл.119 КТ - правите ДС. Ако използвате чл.118 ал.3  КТ - издавате заповед без да правите ДСп.. Само да бяхте прочели членовете щяхте да ме разберете.
Хубав ден!
От цялата работа спечели ИТ - там не правят приключване или поне то не пречи на текущата работа. :smile1:
По чл.119 КТ - да, по чл.118 КТ - не.
Поне портала на ИТ работи гладко - подал съм над двадесет фирми вече...

Днес изтеглих Мозила - нали с нея работеха до миналата година. Сега чета - работели с Експлорер. Нова година - нов късмет.
Благодаря, Hrili ! Поне да се успокоявам, че не е само до мене. Няма опции за подаване на ГДД, не се обработват 1 и 6, уведомления.....абе поне хубав сняг е навалял. :cray:
Имам подадени още от 01.01.2016 Д1 и Д6 и все още не са обработени. При вас така ли е ? Наистина имат съобщение за забавена обработка, но ми се вижда множко вече...
С електронен подпис се попълва и изпраща Приложение 10. Съпътстващите документи се съхраняват във фирмата - не се носят в НОИ.
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/135450/221113

Ако някой има достъп до статията би могъл да Ви помогне или Вие да потърсите броя за насоки по въпроса.
Благодаря за бързата намеса !  :good:
Много Ви благодаря, но искам да попитам така начисленото ДДС за лични нужди включва ли се в данъчната основа за изчисляване на 10% данък по ЗКПО

По ЗКПО имаме облагане на разходите за лично ползване - няма как ДДС да е разход .
Моля, някой с абонамент, желание и естествено време, да пробва да попълни формуляра, за да видим при него дали ще излезе служ. бележка.

Пробвах току-що - като се зададе период за 2017 г. служебна бележка не излиза. Ако се зададе период от 2016 има отметка да се добави и служебна бележка. Би трябвало да има тази възможност и за 2017.
СИС е издадена след като лицето вече е било самоосигуряващо се  :(  ..и все пак нямам декларация от него

Това прави действията Ви законосъобразни.
Може би към момента на издаване на СИС лицето не е било още СОЛ ? Зависи от датата след като гражданският договор и самоосигуряването са в един и същи месец. По принцип, ако лицето е било СОЛ и не е декларирало това обстоятелство пред вас нямате никакво основание да не му удържате осигуровки и данък.
Аз от скоро се занимавам с автокъща  и съм събрала някои материали.Ако се интересувате ,мога да ви ги пратя.

ditzve ,

дали не би могла за обща полза да ги прикачиш в темата ?  :smile1:
http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/GOD2016/P2/Prilojenie_2_2016_web.pdf


IV. Място на извършване на дейността
"Ако броят на местата е повече от 1, попълнете и съответния брой приложения „Данни за местните единици”."
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=27934

Както се казва - КТ е поставил работодателя на колене - приема се , че няма начин работникът да не бъде намерен. Един пример, в който Кодексът на труда дава шанс на някой , който не иска да се труди да не може да бъде уволнен.
Облекчение обаче има само за отчети за приходите и разходите и докладите за дейността. А приложението е нещо по различно, т.е. остава за публикуване заедно с баланса?

Да, но само за малките предприятие . ГФО на микропредприятията може да не съдържа Приложение - чл.29 ал.4 ЗСч..
Да, имала съм. Пускала съм уведомления и преди да получа Справката работникът е започвал работа. Имала съм и проверки от ИТ като наистина са проявявали разбиране по въпроса. Това последното обаче не е повод за успокоение и също съм се притеснявала - едни ще проявят разбиране, други не, но истината е, че работата трябва да върви и не сайта на НАП следва да определя кога работникът ще започне работа. :smile1: