Здравейте,
няма проблем да назначите лице с ТЕЛК, ако е с право на работа и няма противопоказна за здравето му дейност. Ако си обмислите предварително условията по договора и се ръководите от тях не виждам никакъв проблем с освобождаването на работника при настъпване на  договорените за това обстоятелства.
Здравейте, фирма ми предостави Нот. акат за закупено дворно място, като цената за която е закупено е 24000лв., а данъчната оценка е 2800лв. Въпросът ми е с коя сума трябва да го заведа в сметка 201- Земя ?

СС16
Първоначална оценка на дълготрайни материални активи
4. Първоначално всеки дълготраен материален актив се оценява по цена на придобиване, която включва покупната цена (включително митата и невъзстановимите данъци) и всички преки разходи.
Значи плащам РЗ за м.11 и отделно вече по чл. 228 начислявам 8 БРЗ и отделно по чл. 224 си начислявам 40 дни не използвам отпуск за 21 и 22 г.

Точно така.
Въпроса ми е коя заплата трябва да взема за изплащане тази за м. 10 или за м. 11 за брутна като за м.11 не е пълен месец.

Ако идеята е да се изплатят тези 8 в "непълен размер" няма как да стане. Изплащате 8 пълни, както и колегите вече са отговорили. Това, че 11 месец не е работен целия не прави месечната заплата по-малка.
Затова питам как е правилно да се води? Принципно няма нищо общо.

По принцип ВСК може да се регистрира единствено по Закона за кооперациите. Няма отделен закон за тях и нормативните документи препращат към ЗК.
https://ekspertis.bg/document/view/pismo/160695/0/

Вашата ВСК регистрирана ли е като такава ? Независимо от всичко тя няма връзка с фирмата по никакъв начин.
Във фирмата откриваме Взаимоспомагателна каса за работниците.

Какво общо има това с фирмата ?
Не е необходимо - подавате последен ден в осигуряване с последната Д1 за месеца с осигуряване за всички осиг. случаи/за пенсия и старост.
.Има ли основание да прекъсне осигуряването си като земеделски производител и да внася само здравно ?

Има основание да внася само здравно без да прекъсва осигуряването си като ЗП.

 Осигуровките за предходните месеци за внесени могат ли да се възтановят  сумите за осигуровки ?

Не, ще бъдат използвани за определяне на пенсията като участват във формиране на осигурителен доход за тази цел.
В сметка 302 си осчетоводявам крайната сума с начисленото ДДС ?

Да.  :smile1:
Осчетоводявате си ги като разход за гориво - стандартно. Не ги включвате в дневниците по ЗДДС.
Местните БТ сканират и пращат в София и всичко става онлайн - нищо не се решава на местна почва. И те имат своите срокове. Не е желателно да се разчита на уговорки.
Здравейте! Някой знае ли колко е санкцията за неподаден в срок график?

Здравейте,
предполагам, че договорите по тази програма са типови - погледнете във Вашия договор чл.28. Той препраща към неизпълнение на задълженията по чл.14 ал.1 т.3 и определя неустойка в размер на 10% от стойността, която Ви дължат по програма.

Не го мислете много. Сканирайте и пращайте. От БТ не са придирчиви.

Разбира се, не са придирчиви / и има защо / - просто при неизпълнение на сроковете правят удръжките по договор. Това с немисленето не помага. :smile1:
Най-вероятно счетоводно нещата ще се направят по правилата, но пътят до определяне на дружествения дял явно минава и през такива въпроси . :smile1:
Точно така ги отразете, както сте ги описали. :smile1:
В ЕООД-то ще съм с ДУК.  :hmmm:

С ДУК може само да управлявате, а ако и работите във връзка с дейността на фирмата ще трябва и да сте СОЛ. По-добре обсъдете със счетоводител нещата предварително, за да не Ви изненада резултатът впоследствие.
От указанието, което е постнал колегата :
Скрит текст :

Аз не знам какви са "съображенията" да вписваме данъчна основа на доставка с нулева ставка в колоната на доставки с данъчна ставка 20 %, но явно ни "указват", че може и така и така. Това обаче не променя чл.92 ал.3 и независимо, къде вписваме данъчната основа би следвало тя да формира оборот за бързо възстановяване на ДДС. И при това дадено "разрешение" да вписваме ДО и ли в 11 или в 19 бих я вписвала в 19 и да е "мирно селото".
И затова се колебая формирам ли 30% от общите облагаеми доставки за последните 12м. назад или не формирам


ЗДДС
чл.92
3) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 104 от 2013 г., в сила от 01.12.2013 г.) Независимо от ал. 1 данъкът за възстановяване по чл. 88, ал. 3 се възстановява в 30-дневен срок от подаване на справка-декларацията, когато:
1. лицето е извършило за последните 12 месеца преди текущия месец облагаеми доставки с нулева ставка на обща стойност повече от 30 на сто от общата стойност на всички извършени от него облагаеми доставки, включително доставките с нулева ставка;

Четейки този текст от ЗДДС би трябвало отговорът да е "да".
Аз лично нямам колебание за кл.19, не знам за програмата на НАП, но не бих сложила доставки с нулева ДДС ставка при такива с 20.
Каква логика намирате да мислите, че продажба с ДДС ставка 0 % би трябвало да е в к.11 " ДО на облагаемите доставки със ставка 20 % " ?