Теоретично да Ви попитам - ако брутната РЗ е 1200 / примерно / , а тази след направените удръжки за данък и осигуровки е 950 колко е всъщност Вашата заплата ?
Здравейте! Относно коригиране на подадени декларации 1 и 6 за декември 2023 г.:
Подават се декларации с код К и с правилно попълнени данни, нали така?

Да, ако в Д6 имате за верни по - ниска / по-ниски суми / по един или всички фондове / от предварително декларираните.
Фирмата ни има ли законово основание за изплащане на същото обезщетение в размер на шест брутни заплати?

Здравейте,
попаднах преди време на един материал, в който може да намерите някаква подсказка за Вашето питане. Аз лично смятам, че отговорът на питането Ви е не, но изчакайте и други колеги с повече опит в това отношение. :smile1:

Вижте този линк
Дори и да трябва, не си представям как ще стане, а и честно да си кажа не бих го правил.

 :good:
Ще искате възстановяване с подаване на СД ЗДДС за 02.2024.
Здравейте,
За много години ! Нека годината ни донесе  здраве и късмет !
Изплащането на възнаграждение за личен труд е в обхвата на ЗОПБ , но не и в частта за ограничаването до 1000 лв. . Последното е за дивиденти по смисъла на § 1, т. 4 от ДР на ЗКПО. Следва обаче да вземете предвид сумата на личния труд не само за декември, а и за годината / в зависимост от сключения договор / . За личния труд ограничението си е 9999 като възможна сума / обща, а не по отделни плащания / за плащане в брой. Това е моето мнение. :smile1:
Да помислим хипотетично за следната ситуация - лицето има доход при работодателя си, който ще му стигне за ползване на данъчно облекчение за едното дете. Има обаче и други доходи / извънтрудови / , с които може да "покрие" и второто си дете като данъчно облекчение. Естествено, че това ще стане с ГДД.
Според мене не би трябвало да има никакъв проблем да се ползва облекчение за две деца и чрез работодател и чрез ГДД.
Стоката ,която продавате следва да е по фактура от доставчика. Правите си един договор,в който уточнявате комисионната за Вас и на база договора и продадените от Вас стоки пускате фактура за комисионната си.
Принципно уведомление се подава при промяна на длъжност и срок на договора. Имате последното - посочвате задължително новия срок.
Да поясня, че става дума за пенсионер. Какво имате в предвид-да корегира Окд5? Тъй като и двете фирми са работещи и в двете вече е подадено Окд5 за започване на дейност.

Ако влезете с ПИК на лицето в история на самоосигуряването ще видите, че фирмата, от която се осигурява фигурира с текст "активен с осигуряване" , а другата - само "активен". След като искате това да се промени / мястото, от където ще се осигурява / това ще трябва да стане и чрез промяна на тези позиции.
Ако пуска ОКД-5 трябва да отбележа за кои рискове ще се осигигурява, а той на практика няма да се осигурява?!

Това, че по други причини не следва да плаща нищо не следва, че не трябва да се подаде ОКД5 и да се чекне осигуряване. Докато са валични тези причини няма да плаща, но ако отпаднат си подлежи на ефективно осигуряване.


От друга страна нали А 1 се издава от НАП, когато за лицето е приложимо българското законодателство, а в случая за лицето ще бъде приложимо френското законодателство?

А1 от страната в ЕС, в която се осигурява.


 За Окд 5 няма проблем-там си е прекъсване.

Защо при промяна вида на осигуряването да има прекъсване в ОКД5 ???

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=26353.0
В т.4 , която трябва да се попълни има вариант за избор- или прекъсване или прекратяване. Няма вариант за обясняване на причините. Прекъсва само осигуряването за ОЗМ.

Имаш предвид Приложение 11, а аз ОКД5 по втория въпрос. Прекъснато би трябвало да е - както казва Пъпешчето - няма "окончателност" . Много хубава дума.  :smile1:
След като спира да се осигурява за ОЗМ, явно се касае за прекъсване, тъй като  догодина може да реши отново да се осигурява за всички рискове.

Мисля, че смисълът на прекъсване/прекратяване е дали и по каква причина спира изобщо да се осигурява към даден момент, а не касае вида на осигуряването.
А на какво основание е неначислението на ДДС към Вас ?
Всъщност точно кодът ми е бил причината за грешката. Сега си опресних от Указанията за попълване на Д1 прочита на характеристиката на 90. Прекрасни сте !
Ще пробвам пак , благодаря ти. Явно нещо не правя, както трябва. Защо обаче с код 90 ? СОЛ-ът си плаща осигуровките от фирмената сметка, когато ги дължи. Не всеки месец е на максимума по ТД и допълва тогава от самоосигуряването.

Да се допълня :
Правилно е с код 90, да. И когато в ТРЗ програмата си промених на 90 проверката с НАП - ската програма беше ОК. Благодаря Ви от сърце , ХХХХХ и параграфист ! :smile1:
Да, за възнаграждението за личния труд подава Д1 с код 90 и данни само за облагаемия доход  и данъка. Плюс Д6 за данъка

Здравей,Хиксче! Причината за питането ми е,че ТРЗ програмата ми изготвя Д1,но НАП не я приема със записи само за доход и данък. Опитах и с програмата на НАП,но не ми дава да запиша файл без сума за осиг. доход. Това ме кара да мисля, че не следва да се подава. Не намирам и никакви указания и подобни по въпроса.
Колкото до това, дали пенсионер (само здравно), осигурен другаде на максимума, трябва да подава Д1 - мисля, че не.
Без възнаграждение за личен труд - така е.
А ако е с възнаграждение за личен труд - да ?