Аз за сега имам само болен именик


Да му е честито името , да е здрав и щастлив ! И наздраве !
За къде е Свети Валентин без Трифон Зарезан ?

За каква услуга става дума ?
Така е, както сте го написали - правилно.
Само да допълня - по ДУК разход е брутното възнаграждение и осигуровките за сметка на работодателя / както при трудовите договори / . По възнаграждението за личен труд няма осигуровки, но има данък.
Да, третата вноска не е внесена и има лихви съответно.

След като не сте коригирали авансовата вноска значи тя е била дължима и лихвите са начислени законосъобразно според мене . При подаване на ГДД няма да има лихви за внасяне по самата ГДД. Там се изчисляват дължими лихви за превишението на окончателната печалба над прогнозната .
Работи вече и чрез експлорера.
Връщаме се от работа, а детето ме посреща:
-Мамо, мамо, татко донесе едни цветя!
Сега цяла нощ ще мисля какви са.

Добро утро !
Чак и аз се заинтригувах - какви ти бяха цветята, Алексче ?  :wave:
При проверка изискват те да бъдат заприходени като ДМА. Смятате ли това за основателно?

Не знам как някой може да изисква нещо такова. Има си счетоводна политика , счетоводни стандарти . Би могло и да е ДМА, ако тази теза може да се защити, което не е невъзможно , но приемам това с резерви в подобен случай.. Питам се обаче, ако впоследствие купите още гирички в увеличение на този актив ли ще ги сложите ? Хммм.

И аз като bobo бих ги дала на разход.
Здравейте,
прочитате текста под табличката в част VI и там ще намерите точните отговори на въпросите си.  :smile1:
Виж чл.18 ал.1 ЗДДФЛ - ползваш данъчното облекчение за ЦЯЛАТА 2017 година .
За какво са фактурите ?
На тебе ще се надяваме тази работа да се оправи, Хрили .
Аз съм се зачудила тука - гледам една фактура - продават ни артикул А на стойност 0.05 ст.. До момента го даваха като подарък с нулева стойност във фактурата, но изглежда са имали някакъв проблем с това и сега вече не е нито отстъпка, нито подарък , а просто е с цена 5 ст.. Иначе си струва доста повече същото това нещо.
Какво ли няма да измисли човек като е на зор - имаше време даваха го безвъзмездно, после като подарък, после като отстъпка - сега просто ни го продават за 5 ст..
Безвъзмездно не е хубава дума - така си е.Ама и другите гимнастики си ги бива.
Защо Ви е изобщо ДУК ? Лицето би могло да бъде СОЛ и в рамките на самоосигуряването да упражнява и управленска и друга дейност, свързана с дейността на фирмата. И като СОЛ също би могло да се осигурява на максимума и да получава възнаграждение в същия размер.
Не, че не става и така , но какво печелите с осигуряване по два договора и администрирането на двата вида доходи и осигуровки ?

Ами като всяко обезщетение и заплата - начислявате по ведомост и плащате със заплатите.
Обърнете внимание и на това :

чл.331
(3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.


Не знам дали няма да е голям проблем, че работата необходима за реализиране на приходите се заплаща през ДУк

Всъщност с ДУК би могло да се договори възнаграждението само за управленска дейност. Нещо в тази връзка трябва да промените. Ако държите на ДУК ще трябва май и ДУК и СОЛ.
Добро утро! Тъкмо се настанявам на работното си място и тичам за кафе, че и никой тука не е предложил...
Лицето иска да има някакъв договор, който да се ползва за евентуални кредити. Реално щом работи и иска да получава заплата, а не може на трудов, най-логично ми е дук

Когато има ДУК най-логично е да има и договор за ДУК. Ако полага обаче личен труд и е СОЛ най-логично е да е договор по ЗЗД / граждански договор с упоменаване на извършваната работа и заплащането за нея.Този договор е приравнен на трудов по отношение на данъците, но не е трудов и възнаграждението по него не е заплата  в смисъл на заплата по ТПО.
Да, правилно си ме разбрала - ще го потренирам.Благодаря ти, но го забравих как беше - преди време го знаех и правех. А тези линкове заемат непрактично много място.