Да допълня :

Посочвате, че ще се извършват следните услуги :
"онлайн обучения, тренировъчни програми, хранителни режими и др. подобни"

Прецизирайте определяне мястото на изпълнение и в светлината на някои промени в чл.20б ЗДДС.
вижте тука


от линка :

Как се определя мястото на изпълнение на услугата?

Мястото на изпълнение на услуга се определя съгласно чл. 20б-24 от ЗДДС. За следните услуги мястото на изпълнение е където e установен или пребивава обичайно получателят, който е данъчно незадължено лице (ДНЛ): предоставяне на лицензия, консултантски, рекламни услуги, отдаване под наем на движими вещи, с изключение на МПС, обработка на данни и др. Мястото на изпълнение е където фактически се извършва услугата, предоставена на ДНЛ при културни, спортни и др. мероприятия, ресторантьорски и кетъринг услуги, транспортна обработка на стоки и др., както и мястото, където се намира недвижимият имот.
Българска фирма ще продава услуги (онлайн обучения, тренировъчни програми, хранителни режими и др. подобни) на данъчно незадължени лица от различни държави от ЕС. Имам няколко въпроса, на които ще се радвам да споделите опит и мнения?
1. Изхождайки от правилата за определяне на мястото на изпълнение на услугата, ми се струва, че то е на територията на България. Правилно ли съм разбрал? Ако да, предполагам ще трябва да се следи оборота по тези доставки и когато стигне 50 000 лв. да се пристъпи към регистрация по ЗДДС?

Здравейте,
по въпросите в точка 1 - изводите Ви са правилни . Мястото на изпълнение е България и следите оборот за регистрация по ЗДДС. :smile1:
Неподадена Д6 за данък на СОЛ? Такова нещо няма.

Това не го разбрах.  :smile1:

А иначе, с разрешение на НАП ще си ги подадете и ще си платите лихвите.

При липса на други задължения по този параграф и надвнесени суми лихвите ще отпаднат.
Ще продаваме употребяван влекач на фирма от Македония
Какво трябва да е основанието за неначисляване на ДДС - чл.28

Да, а алинеята съобразете съгласно обстоятелствата при Вас.
Това, което ме притеснява е, че за да бъдат налични всички реквизити на декларацията, ще бъде посочено едно и също лице първо като неин издател, второ като предал стоката и накрая като приел я.

Мисля, че това не трябва да Ви притеснява - все пак това е фактологията по случая. Може и да се впише пояснителен текст по обстоятелствата :
 транспортът се извършва лично от получателя със собствен автомобил,
Проблем ли е, ако вместо декларацията по чл.62а се предложи за публикуване самия протокол от общото събрание(или протокол-решение)?

Декларацията е задължителна.
Може ли банковите ми плащания да са доказателство за закуоената стока, така че да платя данък само за разликата?

Не, не може. Можете при желание да видите линка, който съм Ви дала по-горе.
Сериозно ли водите двустранно счетоводство на СОЛ - свободна професия, който е с приспадане на НПР?

Кого питате, че темата е от 2013 и има други питания в нея ?
Осчетоводяването на ав. данък за всяко тримесечие.
452/503

Само това.  :good:

123/452 е при начисляване на данък по ГДД. И ще остане салдо или за внасяне или за възстановяване.
Вижте чл.74 и 75 ЗДДС.
Ами ,нали за този период вече е подаден въпросният обжалван болничен? Или като е обжалван-един вид не е приет? Т.е не го смятат за подаден ?

Като е обжалван и е подаден си е подаден и чакате изхода от жалбата.
https://qwerty3/bg/publikacii/prehvyrljane-na-majchinstvo-ot-majka-na-bashta-ili-osinovitel-baba-djado

Майката, за да прехвърли дадено право трябва да го притежава. В случая като безработно лице нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 г. и прехвърленото право на бабата вече е невалидно.

Баш не са отговорили вярно от НАП,защото са пропуснали нещо, ама както и да е. В чл.69 ще видите кое е третото, което е пропуснато да се спомене.

Всъщност отговорът на НАП си е правилен - при превръщането на срочния договор в безсрочен при работа 5 или повече дни без възражение от работодателя не се подава уведомление при липса на ДС. Уведомление би се подало, ако има ДС за превръщане на срочния в безсрочен ТД. Няма трети вариант. Уведомление се подава или не в зависимост от конкретните обстоятелства.
Според мен този способ е приложим в случай, че за закупения актив има наличен документ. Аз бих  го отчел само като приход от продажба или друг такъв, без да изписвам нищо.

С първото изречение не съм съгласна. Иначе бих постъпила като тебе .
Отговора на Въпроса в НАП е може ДС и уведомление а може и да не се подава

Ако имате подписано за това допълнително споразумение - подавате и уведомление. В противен случай не е необходимо.


Имах случай, при който работник беше подал документи за кредит и му отказваха. Причината беше, че виждали в системата на НАП, че е на срочен трудов договор. От тогава винаги правя ДС и подавам уведомление. Иначе НАП са Ви отговорили правилно. :smile1:

Здравейте,
в случая се питам следното :
Отпускът по чл.157 ал.1 т.5 работодателят е длъжен да разреши.
Скрит текст :

Отпускът по чл.155 работодателят може да разреши, а може и да не разреши точно в този момент. Какво би станало, ако откаже ?
И друго - от юридическа гледна точка вероятно присъствието на съдебен заседател , освободен по чл.157 ал.1 т.5 от работа не го ли легитимира като служебно лице към момента на заседанието в съда ?

Иначе, ако работодателят не знае, че лицето е служебен заседател и поиска платен годишен отпуск по чл.155 може да му бъде разрешен.
Изразявам лично мнение .  :smile1:
 майчесво

Моля Ви - научете как правилно се пише и произнася тази прекрасна  по своето съдържание дума.

Майчинство.



Датата на изтичане на 410 ден не съвпада непременно с рождената дата. Зависи от издадените болнични , както и колегата е писал по-горе. След последния трети болничен следват още 275 календарни дни и тази дата е 410 ден. От следващия подавате за дете до 2 г.. Там вече крайната дата съвпада с рождената дата на детето.