По-долу приложеният текст ми е предоставен от Калина Янкова и го публикувам с нейно съгласие. Благодаря ти, Калина ! :smile1:


Авансово разпределяне на дивиденти от текущата печалба

Когато нова фирма започне дейност и генерира добри печалби, често пъти съдружниците (физически лица) желаят да си разпределят дивиденти още преди да е изтекла счетоводната година. Възможно ли е това?
По този въпрос има доста коментари, има и издадено становище № 96-00-395/ 07.10.2008 г. на Дирекция ОУИ – Пловдив, където е подчертано, че „подлежи на разпределение само печалба посочена в годишен финансов отчет, приет и одобрен от общото събрание на съдружниците“. Тоест не може авансово да се разпределя печалбата от текущата година.
От 01.01.2014 г. влезе в сила нова алинея 2 към чл.267 от ЗКПО. С тази нова алинея разпределянето на авансов дивидент става напълно възможно, при това без да съществува противоречие със законовите разпоредби.

Нека да разгледаме как на практика може да се разпредели авансов дивидент. В § 1, т.4 от Допълнителните разпоредби на ЗКПО е дефинирано понятието „дивидент“. В б.в) от тази точка се посочва, че в понятието дивидент се включва и „скритото разпределение на печалбата“, като последното понятие е дефинирано в следващата т.5. Това означава, че може да отчетем разход през сметка „Други разходи“, създавайки съответната аналитична сметка и да изплатим на съдружниците определена сума.
В чл.267 ал.1 от ЗКПО е посочено, че скритото разпределение на печалбата се наказва с имуществена санкция в размер на 20 на сто от съответната разпределена сума. Но добавената от началото на 2014 г. нова алинея 2 регламентира, че когато данъчно задълженото лице, извършило скритото разпределение на печалбата посочи това обстоятелство в данъчната си декларация, санкцията по ал.1 не се налага. Ако вземем за пример данъчната декларация от 2014 г. трябва да попълним Част VII с размера на сумата, представляваща скрито разпределение на печалбата. В съответствие с чл.26, т.11 от ЗКПО увеличаваме финансовия резултат с тази сума. Това става като сумата се запише на ред 8 от таблицата за преобразуване на счетоводния финансов резултат.
Начислява се окончателен данък за доходите от дивиденти в размер на 5 на сто върху брутната начислена сума в съответствие с чл.38, ал.3 и чл.46, ал.3 от ЗДДФЛ.
Разпределената сума се включва в справката за изплатените доходи за данъчната година, в която е начислена, съгласно чл.73, ал.3 от ЗДДФЛ.
1.Код Корекция - избира се между 0 - основна декларация; 1 - коригираща декларация; 3 - заличаваща декларация.

С клавиш F1 може да извиквате помощ при попълване на Д1 и на екрана Ви се визуализират Указания за попълване. :smile1:
5184
ЮЛНЦ » Re: юлнц
18.01.2018, 16:03
Вижте чл.3 ал.3-6 на ЗЮЛНЦ.
Става една игра на думи - вземат се едни пари от касата, но трябва да ги облечем в думата "скрито разпределение на печалбата" вместо да ги наречем смело авансов дивидент. Иначе статията на доц. д-р Л.Мермерска е , както винаги , абсолютно аргументирана и точна. Мисля обаче, че все по-смело ще се чуват гласове в подкрепа на мнението на проф. Герджиков. Не е нормално един собственик да има добър бизнес, да има приходи и пари в касата, да има желание да плати данък и да си ги ползва, но Законът да нарича това "скрито разпределение на печалбата " вместо държавата да си прибере едни данъци , а физическото лице едни чисти пари.
Направи ми впечатление, че специално е разгледан и въпросът дали е страшно да се посочва скрито разпределение на печалбата.
Не, не е страшно вероятно, но е заложено по принуда - ако имаме една голяма каса от дейност през текущата година значи собственикът да трупа парите до края на годината / кой знае къде - може да не иска в банкова сметка / или да ги взема крадешком и да си признава , че скрито си ги разпределя. Не е страшно, а е направо смешно.
Здравейте,

Понеже възнаграждението е платено през декември, Д6 трябва да бъде редовна и само с данъка, код 8 или греша? А декларации обр.1, като трябва да се коригират всички месеци назад с код корекция се подават като коригиращи с всички данни или има полета, които ми обягват.
Моля за съдействие при Д1 коригираща, как да се попълни.

Подавате коригиращи Д1 с правилните данни, а Д6 - редовна с код 8 и данъка. Вижте тази тема и отговор 61 в нея - ще прочетете подробно Писмо на НАП относно това кои полета попълвате при личен труд на СОЛ.
Здравейте, тази седмица на семинара Велин Филипов изрази тезата, че би могло да се разпределя текущо авансов дивидент, като цитира коментара на Огнян Герджиков, че това би могло да стане след съставяне на междинен финансов отчет. След всички указания на НАП, тяхното становище е че не може. Моля, да споделите мнение.

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,22068.0.html

Мисля, че темата ще става все по-актуална.
 :smile1: на високия - подава, на ниския - не  :smile1:

Това вече е друга работа !  :good:
Прочетохте май само края на темата.  :smile1:
Вижте отговор 2 поне .
Съгласно пар. 1, т. 10-да,трябва.Но ме притеснява законът за защита на личните данни.

Така е за съжаление - те и хората реагират за това ЕГН / на всеки ТД да го има и всеки да го чете / . Като се има предвид, че самите наети не са задължени лица по отношение на съблюдаване на Закона за защита на личните данни излиза, че работодателят е длъжен да защитава личните данни, а неговите няма кой да защити. Напоследък спрях да пиша ЕГН. 
Малко продължение на темата.
Преди седмица собственикът на въпросната фирма с подадената корекция заради невписан съставител беше извикан да подпише Протокол , с който се възстановяваше правото на отстъпка за корпоративния данък и се отменяха лихвите, които се бяха появили в системата. Понеже въпросната отстъпка заедно с лихвите се появиха в сметката на лицето ги бяхме платили веднага при подаване на корекцията. Сега стоят като надвнесени и ще ги ползваме при бъдещи плащания.
Само да добавя, че инициативата за тази процедура беше изцяло от страна на НАП.

Счетоводно отчитане на продажбите на консигнация

Публикувано на 30.08.2013

Христо ДОСЕВ – д.е.с., регистриран одитор

Скрит текст :
Аз не мисля, че подлежите на каквито и да било санкции. Прочитайки това, което сте направили се сетих, както и често напоследък за една статия " Дивидент навсякъде и по всяко време ". Според мене все повече ще ни занимава този въпрос, защото с инициативата на НАП за регулиране на нереално големите каси, с разбирането на собствениците все повече ще се срещат случаите на регулярно разпределение на дивидента за печалби от минали години.
Остава нерешен въпросът за това е ли редно или не да разпределяме авансов дивидент. Аз не съм срещнала категоричен отговор на този въпрос . В същото време бих нарекла именно така това, което е направил Вашият собственик.
На Ваше място не бих променила нищо . Можете само да поумувате за контировките при отчитане на тази ситуация.
Ако не наречем станалото разпределение на авансов дивидент остава да го наречем скрито разпределение на печалбата. Ето обаче - собственикът не е искал това да е скрито разпределение и първосигнално си го е нарекъл с може би правилното име - дивидент / всъщност авансов / .
Все пак и по-добре авансов дивидент, отколкото скрито разпределение на печалбата . :smile1:

Скрит текст :
Ако фирмата, извършваща услугата е регистрирана по ЗДДС, ако физическото лице не е данъчнозадължено по смисъла на ЗДДС то място на извършване на услугата се счита територията на страната и съгласно чл.12 ал.1 доставката е облагаема с ДДС.
ЗОПБ. Въпрос. При протоколно решение за разпределен дивидент в размер на 10 000 лв., при което обаче съдружникът реално в брой ще получи 9 500 лв., нарушен ли е ЗОПБ или не? В Указанието на МФ от 04. 04. 2011 г. е посочено, че плащането трябва да стане по банков път, но все пак ще е интересно Вашето мнение?

 
Скрит текст :
Това го знам, но питам ако се осигурявам като управител по коя група да го правя?

Не знам кое е "това", което знаете , но ако си бяхте направили труда да прочетете линка щяхте да разберете отговора.

от линка :

"Осигурителни вноски се дължат върху брутните възнаграждения (вкл. начислени, но неизплатени или неначислени), но не по-малко от минималния осигурителен доход за основната икономическа дейност на фирмата и квалификационна група професии и не повече от максималния осигурителен доход, определен със ЗБДОО за годината (чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО)."

Длъжността управител си има код, а от него е видно, че попада в първа група. Ако договореното възнаграждение обаче е по-високо от прага се осигурявате не на прага, а върху възнаграждението .
Обърнете се към счетоводител, за да можете да вземете информирано решение .
Добре, а върху коя от деветте групи професии ще трябва да се осигурявам като управител?


Групите не касаят СОЛ . За 2018 г. самоосигуряващите се лица се осигуряват върху минимум 510 лв..

http://www.microfinance-bg.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%95%D0%9E%D0%9E%D0%94-386.html
Да, аз ще бъда с ДУК и ще изпълнявам основната дейност, не е ли възможно?

С ДУК можете само да управлявате, ако ще изпълнявате и друга дейност следва да се осигурявате и като СОЛ. В рамките на самоосигуряването обаче можете да изпълнявате и основна дейност и управленска.ДУК не Ви е необходим - същата работа ще Ви свърши самоосигуряването.