Реших да направя ДУК,...

Ако нямате наети лица, а Вие сте с ДУК кой ще работи всъщност основната дейност ? Иначе на въпроса Ви - не е необходимо да се прави пререгистрация.
Така и няма да разберем / само ще се досещаме / защо държавата умишлено ни задължи да подхранваме тези структури, а сега отново ни приканва да се върнем обратно, откъдето сме дошли. Защо да се ядосваме на фондовете като държавата ги създаде като свои деца . Това само ме кара да си мисля, че и фондовете и държавата са две лица на една монета, че са две души в едно тяло - все тая къде ще сме, те ще ни изманипулират успешно .
https://www.24chasa.bg/novini/article/4498602

Имаше и по-обширно и актуално изказване по въпроса, но ще го потърся.
Много ме занимава и мене този въпрос - признавам си, че ту клоня в едната посока ту в другата. Някога не ни питаха искаме ли ДЗПО - директно ни пратиха във фондовете по избор или не. Сега се опитват да разколебаят доверието в тези фондове и да ни върнат обратно. Това малко ме смущава - явно НОИ се нуждае от пари. Четох скоро едно изказване на Йордан Христосков - то беше в смисъл против прехвърлянето обратно в НОИ . Ако го намеря ще го постна.
609 / или друга разходна / /452


ЗКПО
Чл. 206. (1) Разходът и данъкът върху него се признават за данъчни цели в годината на начисляване и не формират данъчна временна разлика по реда на глава осма.

antea ,

ако следваме точно указанията за попълване на Т1 и Т2 там действително е вписано, че се попълват от лица имащи доходи в качеството им на СОЛ.В твоя случай такива няма. От друга страна обаче лицето през 2017 е било И СОЛ. Ако кликнем на това обстоятелство / което ще отговаря на истината / ще следва да попълним и двете таблици. Мисля, че водещото е не дали към 31.12.2017 примерно лицето е било СОЛ, а дали е било СОЛ през годината. Ако трябваше да отчетем дали е СОЛ единствено към 31.12.2017 то много СОЛ-ове щяха да останат с недекларирани доходи понеже са били такива само до някое време през годината.
Най-правилно би било да посочим, че е СОЛ, а съгласно указанията да не попълваме Т1 и Т2. Това обаче не знам възможно ли е чисто технически при попълване на декларацията . Така мисля.
Здравейте,има ми нова програма за справката по чл.73? намирам само тази от миналата година.Или  аз нещо не търся правилно или няма нова.

Не съм обърнала внимание нова ли е или е от миналата година, но я свалих и вече съм подавала успешно. :smile1:
Но уведомления - никога по този случай.

Пускаме. Един споразумение, друг - заповед...
http://www.odit.info/?s=6&i=200957&f=668

Поствам тази дискусия заради изразеното в нея мнение на John , когото винаги ще помним с неговата точност и ерудиция по трудово-осигурителните въпроси.

Независимо от изказаните в дискусията мнения не знам дали , ако трябваше аз да вземам решение не бих направила 2 трудови договора, но всичко е въпрос на обмисляне според конкретната ситуация.
... ще се възползвам от съкратения отчет.

 :good:
Веднъж започнали с пълен ГФО ще продължаваме с пълен ГФО.В противен случай било промяна на счет.политика.Моля за разяснения.

Тези разяснения трябва да ги направят организаторите на този семинар най-вече. Вие сам/а можете да си отговорите имате ли или не промяна на счетоводната политика. Дори и променена обаче това няма влияние върху законовите изисквания за публикуване на ГФО и при положение, че отговаряте на тези изисквания нищо не пречи да си публикувате съкратен ГФО.
Иначе самият факт , че сте публикували пълен ГФО и сега публикувате съкратен сам по себе си няма отношение към счетоводната политика.
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.60.html

Вижте от горепосочената тема отговор 61 / и цялата тема, разбира се / - там е постнато едно подробно Писмо на НАП, което ще отговори на въпросите Ви.
Иначе накратко :
Подавате Д1 с код К за всички месеци на полагане на личен труд и попълнени данните за личния труд и данъка . Подавате Д6 до 25.01.2018 с цялата сума предвид това, че сумата е платена еднократно през декември.
За осигуровките - за целите на изчисляване на данъка така или иначе ги изваждате от размера на личния труд с цел получаване на данъчната основа . Иначе като технология имате два варианта - удържате ги от лицето при изплащане на труда или не ги вземате предвид и то си ги внася на каса, както обичайно процедираме със СОЛ за личните му осигуровки.

Хубав ден ! :smile1:
Вижте чл.113 ал.13 ЗДДС . Няма проблем касовите бележки да са много  стига да отговарят на законовите изисквания . Доста фирми вече си улесняват работата, прилагайки тази норма от ЗДДС.  :smile1:
Част ІV Деклариране на дължимия данък
2. Окончателен данък за доходи от дивиденти и ликвидационни дялове по чл. 38, ал. 1 от ЗДДФЛ
колона 3 ПЛАТЕЦ НА ДОХОДА
Каква дата попълвате ? Коя ? Назначавате или прекратявате ?
Това с командировките ми се вижда малко прекалено.  :smile1:
В действителност е обичайно едно лице да работи на две населени места в рамките на едно и също предприятие - може би един график би решил проблема / и съответно поемане на пътните разходи на лицето / ?
Още през 2015 се очакваше да отпадне това ограничение с четирите часа по трудов договор, но нямам представа дали се е осъществила или не тази промяна.