Да попитам, че съм се зачудила, та чак зациклила.......
СОЛ с болнични през годината и без доходи от фирмата - разпределя само дивиденти. Въпросът ми е за месеците с болничен. Примерно се осигурява върху 420 лв. и за месеца на болничния има осигурителен доход 300 . В предишни години имаше указания, че разликата от 420-300=120 се попълва в колона 3, но сега не намирам такъв текст. Следва ли да попълня Таблица 1 в колона 4 300 без да попълвам колона 3 ? А за Таблица 2 чета указанията, че се изисква попълване на колона 3. Как го разбирате ?

дано успях правилно да се обясня......
Някой подавал ли е декларация 1 и 6 за СОЛ с личен труд? В дружество няма наети лица, единствено собственик - самоосигуряващо се лице, който полага личен труд. Заедно ли се подават декларации 1 и 6?

Предстои ми, но не съм подала. Смятам, че в случая не е в сила изискването за засечка и не е необходимо да се подават заедно в смисъл да бъдат засичани.
Всъщност важното в случая е бабата към момента на прехвърляне на Вашето майчинство на нея е да бъде осигурена за всички осигурителни случаи вкл. за ОЗМ.Ако е осигурена можете да и го прехвърлите и преди да сте започнала работа .
Точно така - тази дата вече не се декларира, а се декларира само месецът на удържане на данъка.
 :good:

ДДФЛ за 01.2014 - с период 02.2014 .
"...то според обясненията на НАП СОЛ трябва да изравни ОД само за 12/2014 "

Пак според НАП обаче / указание за попълване на изравнителната Таблица 1 / - доходът се разпределя на месеците, през които е упражнявана дейността .
Та има някакво противоречие в тези обяснения......
Само в допълнение на изчерпателния отговор на Ирена да добавя, че разходът не се признава за 2013 като с него се увеличава финансовия резултат при преобразуването в ГДД, но същият разход се начислява като такъв през 2013. Спазваме в случая принципа на текущото начисляване на разхода за периода, за който се отнася.
Декларацията за самоосигуряващо се лице ОКД5 се подава за обявяване началото на упражняване на дейност от СОЛ и визира началото на самоосигуряване на лицето. Следвало е да бъде подадена .
Наемът за 12.2013 ще начислите за годината , за която се отнася - 2013.
Всичко е точно така, както сте го описали !  :good:
Обаче аз имам само СОЛ с личен труд - без наети. Обр.1 си е с код 12, а обр.6 само с ДДФЛ - ще видим как ще стане...... :wink1:

А може би ще трябва да се отбележи, че не се изисква едновременното им подаване, както е в действителност за СОЛ ?
Обаче аз имам само СОЛ с личен труд - без наети. Обр.1 си е с код 12, а обр.6 само с ДДФЛ - ще видим как ще стане...... :wink1:
Да, но не и на практика. Програмата на НАП ги включва незнайно защо и оттам идва отхвърлянето на декларациите.


Полина, не съм подавала, но точно такава комбинация имам - дано оправят нещата, ако наистина не приемат тези декларации така.
Точно така - тази комбинация обр.1 на СОЛ и обр.6 с ДДФЛ не би трябвало да има причина да не бъде приета при подаване .
" КАК ДА СЕ РАВНЯТ ТОГАВА  Д-1  И Д-6 "

В случая - никак . Д6 има само данък, а обр.1 е с код 12 . Равнението е за осигурителни вноски, а не за ДДФЛ.
Напълно подкрепям написаното от Бобо. Аз също практикувам така - не прекратявам ТД, а с допълнително споразумение променям срока на договора от срочен в безсрочен и всички такива договори са в справката с код 01.На практика и без ДС един ТД от срочен преминава в безсрочен, ако не е прекратен, но го правя, за да бъде коректно основанието на договора в НАП.
Само да се изразя по-коректно  :smile1: - доходът от наем етажна собственост не се декларира от собствениците.
Ако са платени през 02.2014 то ДДФЛ с код 8 и период 02.2014 не може да бъде подадена преди 01.03.2014. Срокът е 01-25.03.2014 като за период се дава 02.2014 и дата 28.02.2014 с код 8.

п.п. повтарям се  :smile1: