по телефона на НАП ми отговориха, че на място органът ще прецени дали да състави акт или глоба  :blink:
нещо ме притеснява

По принцип имате подадена - просто я коригирате и няма за какво да Ви глобяват. Ако все пак се притеснявате - увеличете задължението си за второ тримесечие , ако имате деклариран данък в по-малък размер за първо.
Най-добре отидете на място и си подайте коригираща декларация чл. 55 за първо тримесечие.Няма глоба за това. :smile1:
Не аз съм работник директора ме притиска да подпиша протокола. Каза че няма да ми преведат парите за Юни и Юли.

Правилно разбрахме, че сте работник - репликите не бяха към Вас самия, а  към обяснението на работодателя Ви. Лошото е, че ще Ви изнудят да подпишете, за да си вземете парите - иначе казаното от работодателя е голяма глупост.
Здравейте  работя на ГД и днес ме карат да подпиша протокол, че трябва да връщам пари тъй като фирмата с която имат договор не била регистрирана по ДДС и били ми плащали повече.

Толкова подходящ ник имате за случая, че не може да бъде по-подходящ от това.
Тя е нулева,ама ако камионът е включен в лиценза.

Е, не - ставката по никакъв начин не зависи според мене от лиценза.
Ужас,лошото е ,че издадох вече фактура.

Всъщност фактурата си е съвсем редовно издадена - транспорта сте го извършили реално макар и без лиценз.  :smile1:
Ако трябва да се придържаме към законосъобразността в случая с този камион не може да извършвате товарни превози без лиценз. Неразделна част от лиценза е списъкът на колите, с които може да става това.
Е, нищо ли не си ??? Поне едно малко нещо не си ли ?

Сетих се за един често срещан диалог в ежедневието :
- Какво правиш ?
- Нищо - работя.
 Който иска да се развива професионално, да се яви на изпити. Който не иска, да е свободен да членува, където му харесва.

Искате да кажете , че който не се явява на изпити няма да се развива професионално ли ????? И как ще се реализира тази "забрана" ?
По принцип извършването на дейност не означава непременно и единствено издаване на фактура. Извършването на дейност е доста по-широко понятие от издаването на фактурата. Последната само дава количествено измерение на резултата от тази дейност.
Че и на това, както разбрах от по-горния пост се казва "пасивен доход"......
И после фактура за 12 месеца - обща !!!
Това е нещо като ало-измамниците - няма спиране , хвърлят пари през терасите бабите ......през Еконт де...

Как да не те закръгля, Хрили ?
"1. Дружеството има каса малко под 50 хил. лв. Можете да се сетите тая каса къде е. Виждате ли проблем, ако спрем дейността? Мислите ли, че трябва да разпределим дивидент или няма опасност? Четох, че има 14 хиляди фирми с каси над 100 000 лв., които са на дулото на топа. Ние май сме в безопасност."

Не разчитайте на това. Приемете, че винаги могат да Ви бъдат потърсени тези 50 000 и Вие няма да можете да ги посочите в наличност.


"2. Виждате ли проблем, ако фирмата не спре дейност, а просто спре да издава фактури за известно време? Идеята е, че бизнесът е изцяло онлайн и генерира пасивен доход. Има възможност да спрем издаването на фактурите, да си се събират пари през това време и примерно след 1 година да пуснем една обща фактура за предните 12 месеца, след като сме възобновили дейността. Как мислите?"

Вероятно сте чули за потърпевшите , реализирали доход без официална дейност, които сега са в ревизии от НАП по данни на Еконт...
" Според мен, от до сега изчетеното, за да не начислим ДДС, по скоро би следвало да се издаде дебитно известие, с което да увеличим данъчната основа по основната фактура за ВОД."

Данъчната основа на ВОД ще увеличите с транспортните разходи по тази доставка, ако Вие като доставчик сте поели задължението за осъществяване на транспорта и разходите по него. Това е важен момент и следва да го уточните. Ако получателят на извършвания от Вас ВОД е поел задължението да поеме транспортните разходи тогава няма основание за увеличаване на данъчната основа. В тази последна хипотеза / ако е валидна / се присъединявам към мнението на колегата преди мене. Не извършвате транспортна услуга, но извършвате спедиторска такава.

Как да му издам фактура на основание чл.21 ал.2, като реално дружеството не е извършило реално услугата, а само я префактурира?

След като префактурирате значи е налице някакво основание за това - какво е то ? И обяснете ясно ситуацията, защото ми се струва, че тя е непълна и може само между редовете да се гадае какво се случва.
сутрешно :

Хайку за ставането от леглото:
Не, не, не, не, не
Не, не, не, не, не, не, не
Всъщност са Ви отговорили съвсем коректно. До момента нямате официален документ, потвърждаващ , че лицето е пенсионер. Продължавате да го осигурявате, както и до сега. След излизане на решението за пенсия можете да подадете Искане за възстановяване на преведените в повече суми в случай, че лицето желае да се осигурява само здравно след датата на пенсиониране.Съответно ще подадете и Д1 коригиращи / в случай на такова решение / . :smile1:
Въпросът ми е мога ли да отпиша това задължение

А не следва ли да го изплатите на наследниците ?