Всички продажби са отчетени през фискален касов апарат, като са заплащани от клиентите с карти, заредени със суми, които са платени на организатора и които са свързани с банковата сметка на организатора( на негов пос терминал).

Защо сте издали касова бележка след като нито сте получили парите в брой, нито ПОС терминалът е Ваш ?
За наемодателят няма значение а и няма информация в качеството си на какъв нощува наелият стаята.

Много точно казано.
Въпоросът ми е, имат ли основание да третират дългосрочен договор за наем между физически лица по смисъла на ТЗ само на основание, че имотът има регистрация според Закона за туризма във връзка с отдаването за краткосрочно настаняване.

Вие настанявате по договор между физически лица наемател в регистриран вече имот. И аз бих се запитала независимо от договора между 2-те ФЛ - този договор не прикрива ли по същество настаняване във вече регистриран за други цели имот ? Как ще разграничите двете настанявания от гледна точка на същността им - каква е за вас  като наемодател разликата между това да настаните едно ФЛ в имот като ФЛ или турист? По-скоро намирам, че НАП са прави и би следвало да прецизирате подхода си към тези настанявания, за да можете и да се защитите и обосновете в подобни ситуации. В момента така описан случаят е като избягване на по-високи данъци.
Д1 ще си е стандартно като при пълен месец. Полетата не са активни именно заради ниския процент.
 Работя на Микроинвест, но в картона му, полето за отпуск не е активно.

Тези 15 дни  са в раздела за болнични. Това, че е на ниския процент би трябвало да не му дава права в качеството му на СОЛ за тези 15 дни.
 Би ли могло да се издаде авансовата фактура заедно с окончателната през октомври и по смисъла на чл.126, ал.3, т.1 да се включи в дневника за октомври? Как да се постъпи?

Здравейте,
въпросният чл.126 касае " неотразени или неправилно отразени документи в отчетните регистри " , а Вие имате неиздаден. Ако искате да се позовете на чл.126 издайте фактурата в друг диапазон от номера с правилна дата и приложете чл.126 . В противен случай може да постъпите като djidja83.
След април да получава майчинство за 2рото дете, а аз да получавам 50% от минималната заплата за първото дете.

И майката би могла да си получава обезщетение 50 % за първото дете.
Здравейте ,

правилно сте се ориентирал / а , че следва да се регистрирате по ЗДДС / чл.97а.
Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.

Чл.97А обаче не определя като основно плащането, а получаването на услугата. Вие може да я плащате еднократно за година, но я ползвате/получавате непрекъснато. В такъв смисъл не може да се мисли, че като платите може да се отрегистрирате, а после пак да се регистрирате .
По отношение на въпроса какви задължения има фирмата след регистрацията е добре да се обърнете към счетоводител за консултация , за да си изясните всички въпроси. Най-общо казано ще имате задължението да подавате ежемесечни декларации по ЗДДС и да съобразявате документирането на доставките си с основанието за вашата регистрация.
Вижте и т.15 и 16 в приложение 11 за СОЛ и също ще стане ясно, че може да прехвърля

Точно.
да ясно ми е какво се коментираше преди , интересно ми е към днешна дата покупки и продажби в кои колони подавате , а не в кои ДА се подават или в кои ще се подава .

Към днешна дата програмата ми не позволява да подавам покупките, както смятам за правилно, защото програмистите са на друго мнение и ги подавам съгласно възможностите на програмата и заложеното в нея.Продажбите са ясни и няма дискусия там.
Ето това е технологията с Микроинвест съгласно техните указания за това:
Скрит текст :
А аз се питам какво общо има настаненото от съда дете с нашия случай ? т.15 от Приложение 11 не се ли попълва, когато има разпореждане на съда за настаняване на детето ?

"баща, баба или дядо или съпруг на лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от ЗЗД"

Разбирам го като изреждане - баща, баба или дядо или ... - може и да съм в грешка, затова и питам. Един вид не го разбрах, че всички тези лица се отнасят само за настаненото дете.

Нямала съм случай да имам СОЛ и да иска да прехвърля отпуск в този интервал от време, но се питам кое лишава СОЛ-а от това право ? Ще се поразровя за някаква практика.
Разгледайте Приложение 11 - то е само за СОЛ.

II. Удостоверявам следните промени в обстоятелствата:
15. Дал/а съм съгласие отпускът за бременност и раждане да се ползва от някое от лицата по чл. 163, ал. 10 или ал. 12 от КТ (баща, баба или дядо или съпруг на лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от ЗЗД) - отнася се за обезщетенията по чл. 50, ал. 1,  ал. 5 и чл. 50а от КСО .


Питам се тази т.15 как се "отнася" към невъзможността / евентуална / СОЛ да прехвърля отпуск за бременност и раждане  ?
Благодаря. Знам че е за месечна база облекчението. Чудех се като не достига 660 лв. по първия договор, има ли право тази разлика от 30 лв. да се приспадне по втория договор?


https://bganaliz.com/nap/polzvane-na-danatchno-oblektchenie-ot-litse-s-namalena/
А по втория договор има ли право на облекчение до 660 лв.?

Ползва до 660 на месечна база, а не до 660 по всеки ТД.

ЗДДФЛ
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.
С калкулатора ли работите?
Ако е така погледнете в края  има клетка с текст " Желая да бъде удържан данък за сумата по тази сметка, изплатена през четвъртото тримесечие на годината" - поставете отметка там и тогава генерирайте сметката.
Сумата, за която пишете , е голяма - 30 000 лв.. Не е ясно какъв характер имат разходите. Вижте СС 8 и в случай, че определяте грешката като фундаментална разгледайте раздела Фундаментални грешки и т.7 от СС 8.