"А заплащането на ръка, без документ ? Реално тогава поне да си вземе възнаграждението по ТД. "
........................ ........................ .....
Може и да си го е взел - едва ли е ощетен при тези 2 часа за 2 дни, а и е неизвестно какво подадено има в НАП като отработени дни, както и Хиксчето писа." Задължително е в ТД да има посочено работно време и реално служителят с какво се съгласява. "
........................ ........................ ...
Посочено е , както казвате и Вие. Не обаче работно време в смисъл от...до... а колко часов работен ден. В ТД обаче не се конкретизират въпросите със СИРВ, които са обект на администриране с Правилника за Вътрешния трудов ред примерно . И при СИРВ няма проблем да е вписано 8 часов ден при 5 дневна седмица, а вече графикът да е според дейността и длъжността.

 Нали е договор , едностранно подписано не го прави договор.
...................................................
Пак ще се повторя, но по-добре регистриран и неподписан договор отколкото положен труд без такъв. Като според Вас не е договор да си върне парите тогава - обаче не - хем да си получи парите за изработеното, хем да няма договор...

Извън темата вече :
Отиде някой да живее на Запад и прави констатации, че там има ред и дисциплина и не помисля да не ги спазва. Даже му харесва. И тука има ред - защо не го спазваме ???
 Реално работата, която е извършил не е била за трудов договор, тъй като 2 дни по 2 часа, не е 5 дни в седмицата по 8 часа, както е обявено в НАП и другото , което е няма регламентирано работно време. Това си е чист ГД.

Това не са сериозни аргументи. Работодателят може да има във фирмата си СИРВ и щом е преценил, че трябва да пусне ТД вероятно е така . Липсата на регламентирано работно време не изключва непременно ТД.
Доста неприятна ситуация, защото първият работодател не знае за втория, а вторият не знае, че лицето е в болнични. Иначе вероятно не би го наело. Пускането на ТД говори за стриктен работодател - най-малкото не би желал неприятности с ИТ заради липса на договор .
 Ако се отиде до инспекцията дали може да има резултат?

Какъв очаквате ? Какво да предизвика това посещение в Инспекцията ?

Вторият "работодател" е пуснал договор за цял месец, при положение , че реално е бил на работа два дни по два часа. Възнаграждението му е връчено на ръка без оправдателен документ. Според мен това не е редно, тъй като всеки може да ти пусне договор без въобще да си подписвал такова.

Аз подкрепям в този случай действията на втория работодател. До вчера ИТ гонеше работодателите за прикрити трудови договори , а сега искате да уличите в нередност, че има пуснат договор. Лицето работило ли е ? Работило е . Предимство на съдържанието пред формата.По-добре неподписан, но регистриран договор отколкото липса изобщо на договор. Не може да се борим срещу нередности като ги предизвикваме.

За ТР е нормално да обработва по три / минимум / години отчетите на фирмите и явно за тази институция това не е проблем.
Като гледам и ние свикнахме ...
Въпросът е получил и своите отговори. Само си мисля, че в този случай, ако приемем за правилна формулировката "злоупотреба от работодател" то тази злоупотреба е предшествана от злоупотреба от работника. :smile1:
Според мен разпределянето на дивидент не се третира като дейност, пждлежаща на ..

Според мене имаме извършване на управленска дейност - свиква се ОС , провежда се и се вземат решения. Отделно администрирането на подаване на декларации и плащания.
Трябва ли да пусне  ОК5,че дружеството работи?

Подаването на ОКД5 е за това, че собственикът упражнява дейност. Това не значи автоматично, че дружеството работи.

А има ли разход има и дейност. 
Вижте ДР от Закона за счетоводството - там си е дадено определение на дружество без дейност. Вашето твърдение не е непременно правилно. :smile1:

Извън питането вече :
Скоро имаше една дискусия, която сега не мога да намеря. Подадено ОКД5 за съдружника и декларирано / в НСИ и ТР / , че фирмата няма дейност. Получават писмо от НАП да се явят , за  да бъдат глобени за неподадена декларация. Явно за НАП подадено ОКД5 означава и декларация по чл.92. Не съм съгласна с такава констатация, но помислете и върху това. Ще потърся темата.
"VIES декларации подават регистрирани по ЗДДС лица, извършващи вътреобщностни доставки, доставки като посредник в тристранна операция или доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от ЗДДС с място на изпълнение на територията на друга държава членка. Получатели по тези доставки са регистрирани за целите на ДДС лица в друга държава членка."

ППФ

Всъщност няма нещо по-различно от принципа на администриране на УПФ. :smile1:
Може би датата на началото на ползване на платформата за тази цел ?
ЗСчетоводството
чл.38
........
(7) Когато отчетите и докладите на предприятията по ал. 1, т. 3 се публикуват в интернет, до тях трябва да бъде осигурен свободен безплатен достъп за период не по-кратък от три години след датата на публикуването им.

Само ей това по-горе да се спази .
при самоосигуряване и личен труд пак фирмата ще плаща осигуровките ,но няма да са разход.

Това няма как да е правилно, нали ? И ако лицето иска фирмата да му плаща всичко, а фирмата иска всичко да и е разход не знам наистина как би могло да се реализира  и вълкът да е сит и агнето да е цяло. Ако лицето си поема осигуровките, както е редно , то при един вариант на СОЛ те биха имали далече по-малък размер при избор на минимума / примерно /. Тогава и фирмата не би имала това искане всичко да и минава на разход. Все пак вариантът с ДУК е неработещ, защото не дава възможност лекарят да упражнява личен труд именно в качеството си на лекар и каква полза тогава кое минава или не на разход ?
Хайде пак: лекар ,съдружник-управител по решение на ОС  в ООД се осигурява по ДУ/защото възнаграждението и осиг.са разход/.

Дайте конкретни цифри с ДУК-а - размер на възнаграждението , размер на осигуровките от "работодател" . Също така не става ясно - лицето желае дохода му да е висок / и осигуровките ще са такива респективно / или търси икономичен вариант и допълнителен "бонус" възнаграждение плюс осигуровки от "работодател" да минават на разход.
Сигурна съм, че като СОЛ би могъл да постигне същите резултати и освен това в качеството си на СОЛ и да управлява и да упражнява личен труд като лекар.
Можем да посмятаме и да се убедим в това / или противното / на база Вашите данни.
Разпуснахте ли ? Или още разпускате... :smile1:


Сутрин, понеделник, малка фирма, началото на работния ден, пристигат служителите. Влиза един определено махмурлия.
Шефът:
- Пак ли сте пили през почивните дни?
Служителят:
- Пил съм, но ако плащахте тук нормално, щях и да мезя.

........................ ........................ ........................ .......
Късна вечер. В поликлиниката звъни телефона.
- Ало. Спешно е. Наш приятел току що глътна тирбушона. Ако може елате по-бързо.
Докато доктора си вземе чантата телефона пак звъни. Същият мъжки глас:
- Ало, докторе. Може да не идвате. Намерихме друг тирбушон.
...повредата не би трябвало да е в моя телевизор? :)

 :good:
Хайде, момичета и момчета, прекъсвайте работа вече - петък е , а в понеделник - пак .Искате или не искате - ще я възобновите и то без декларации .  :smile1:
Ако декларацията по ддс се подава от упълномощено лице,тогава със сигурност няма да се отчита като дейност,така ли?А ако се заплаща за това на съответното лице?

Винаги ще има едно АКО, нали... :smile1: