"1. А не се ли намаля изкуствено количеството стоки по 304 и задължението към доставчици към 31.12.2014 и изкуствен оборот по с/ка 4533? Салдата към 31.12.2014  са различни без тази операция..."

Защо изкуствено ? Нали казвате по-горе , че стоката е бракувана и върната още 2014 ? Ако тогава е урегулирано и плащането то следва, че всичко е правилно с изключение на късно издаденото КИ за тази операция.

В този случай контировките са ОК.  :smile1:
Единствено ми се струва, че не е спазен срока за издаване на КИ.
Кредитното известие може да е към фактура от 2014, но дата на данъчното събитие да е 2015 и в този случай не следва да вземате никакви коригиращи статии за 2014. Предполагам става дума за върнати стоки през 2015 ?
На мен ми се появява вх. номер от НСИ и без да съм попълнила цялата декларация.
:good:
Вх. номер се появява дори и без да е попълнена, а само при чекване в частта за това какво подаваме към ГДД на "отчет за статистика" .
Този документ си е за лицето, издало фактурата. Към ГДД не следва да се прикачва нищо в този случай.И по-горе имате даден отговор. :)
По-скоро, ако имате подаден отчет в НСИ и входящ номер се обадете на телефоните на НСИ и НАП , за да ви кажат какъв е проблемът и си подайте онлайн ГДД чл.92.Една седмица е много за изчакване .
Аз не бих чакала до утре, защото това много ми хареса:
Всичко ще се промени утре. А утре не идва. Никога.
Защото всяко утро, когато се събуждате, вече е днес.
Утре не съществува. Затова малко хора променят живота си.
Всички се надяват на "утре". А трябва да се надяват на днес.

Много мотивиращо !  :good:
С работно място детската градина и с работно време ?  :no:
Може би да упоменете само , че работникът е на СИРВ ?
"Моят върпос е възможно ли е автомобила да се отдава примерно 5 дни месечно, възможен ли е такъв договор?"

Според мене няма никаква пречка автомобилът да се отдава пет дни месечно - ще трябва за всеки месец обаче да правите нов договор за тези определени 5 дни. Защо обаче е нужно да имате договори по за 5 дни като можете да си направите стандартен договор за наем с определен срок / година примерно /, а колко време реално ще ползвате автомобила си е Ваша работа. :smile1:
Подайте коригираща декларация обр.1 с верните данни за лицето през съответния месец.Това можете да направите до 30.04.2015 за данни, отнасящи се за 2014 г.. :smile1:
Аз съм сигурна, че ще надделее здравият разум и ще се преоценят някой много крайни , граничещи с парадокс предложения. Един счетоводител е връзката на собственика на дадена фирма със Закона и правилното му прилагане.
Примерно идва при нас едно физическо лице и ни пита какво да предпочете - ЕТ или ЕООД и защо. Следва да го препратим към адвокат ли и той да му обясни как стоят нещата с изравняването на осигурителните вноски примерно ?
Или собственик не може да вземе решение как да назначи даден работник и се нуждае от разяснения по КТ. Да го пратим при адвокат ли ?
Или собственик на фирма иска да обсъдим какво да предприеме, че да ползва данъчни преференции - какви дарения да прави, как стоят нещата с облекчения по застраховки живот и прочие неща. При адвокат ли да го пратим ?
Един счетоводител борави професионално непрекъснато и основно с определен кръг закони и буквално всяко наше действие е една практическа интерпретация и приложение на данъчното и осигурително законодателство.Без съвети, без коментари, без консултации по тези Закони какво ще прави въобще един счетоводител се питам ?

Само ни остава да се надяваме, че няма да ни забранят да си сменяме изгорелите крушки в домовете сами без да се налага да викаме електроинженер за това. :smile1:

Делфин, указанието , което прилагам е същия номер, но от 30.01.2007. Мисля, че е това, което търсиш.:)

Сабина, едно голямо благодаря !  :give_rose: :air_kiss:
Много ми помогна ! Хубав и приятен почивен ден ти желая от сърце !
Указание НАП 24-04-163/31.01.2007

Моля, ако някой има въпросното Указание и има възможност да го копира в темата или прикачи . Не го намирам по никакъв начин - касае указания във връзка с възлагане на Ревизии .В интернет го намирам само като предлагане на CD  за закупуване.

Благодаря предварително и хубав почивен ден !
Само за истината в спора  :smile1::
В копирания от мене текст от ЗКПО става дума не за неиздаване на касова бележка, а за липсата и.

".......Липсата на фискална касова бележка от фискално устройство или на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, когато е налице задължение за издаването им, е основание за непризнаване на счетоводен разход за данъчни цели."

Иначе съм съгласна за предимството на съдържанието пред формата, за това, че разходът е наистина платен и прочие, но нали идеята е да видим как стоят законово нещата, а това е визирано в ЗКПО недвусмислено.И дори да се вземе едно такова решение да не се преобразува резултата с тази сума, за която липсва касов бон това решение следва да е взето информирано, че носи съответни последствия / евентуално /.В някои случаи може да става дума за 50 лв, в други за 1050 и не е без значение риска, който се поема.


Скрит текст :

Споделям мнението на Графиня Тити . :smile1:


Действително има доказателство, че фактурата е платена / неизключването на абоната / , но ако следваме буквата на закона липсата на касова бележка е основание за непризнаване на разхода за данъчни цели. Срещала съм в практиката случаи, когато липсващата касова бележка е заменена от копие на същата от контролната касова лента и фактурата е подписана и подпечатана от доставчика с текст "платена" и не е преобразуван финансовия резултат. От гледна точка на закона обаче липсата на КБ прави разхода данъчно непризнат. Друг е въпросът как процедират данъчните ......
Всъщност става така, че имам активен ПИК на СОЛ с неактивирани опции за подаване на обр.1 и 6 и ГДД чл.50.Ако имаше проблим с ПИК-а въобще нямаше да мога да влизам.....хм...... :hmmm:
Благодаря ти много за това инфо, n_alex76 !  :give_rose:
Със сигурност за някои точно това ще е причината. Имам обаче един СОЛ, който си отговаря на първото условие и няма активирано подаване нито на чл.50 нито на обр.1 и 6.

"За тези, които към 31. 12. 2014 г. имат издаден ПИК като физическо лице, след 01. 01. 2015 г. активен остава този ПИК. Другите кодове, издадени на физическото лице стават неактивни."
/ за тези би трябвало да няма проблем, но......./
Много ти благодаря за включването,  sabinaP !
Ще последвам и твоя опит и ще повторя всичко и, ако пак не стане ще потърся помощ на специалист. Аз мисля, че точно на твоя въпрос във форума на Микроинвест попаднах и там прочетох и последвах съвета от дискусията. За съжаление пак ми дава грешка, но ще направя още един опит - може нещо да не съм доизпипала.
Ако правилно съм разбрала копирам архива на флашка и после го прехвърлям в директорията, която е зададена в архиватора - тя ми е в D . След като е вече там възстановявам архива от опцията възстановяване на Архиватора / но не възстановяване от файл /.Дано стане.
Хубава вечер и още веднъж благодаря.