След заличаването няма какво да коригирате - редовна.
КТ чл.222
..............
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.

Всичко е, както сте го описали. :good:
Да се допълня - може и със заличаване и след това редовни декларации с верните данни.Когато заличавате гледайте датите на Д6 в подадените декларации / редовни и заличаващи / да са еднакви.
При мен в случая има двойно подадена декларация 1 и 6 ако подам с код К Д 1 и 6 няма ли да остане пак двойно декларирана сума /имам на предвид не трябва ли да се направи заличаване /

След корекцията остава последно подадената декларация с код К. Натрупват се сумите по редовните декларации.
Подайте с код К и с верните данни и Д1 и Д6. Датите да са същите като на вече подадените декларации. С Писмо на НАП от 06.02.2018 срокът за корекции на Д6 вече е променен на 2 месеца.
Пробвах да ги залича , но беше отхвърлено .

Само Д1 ли ? Или и Д1 и Д ? Как го направихте ?
Райна Стефанова, дипломиран експерт-счетоводител


    В бр. 6 от 2011 г. на сп. “Експерт” Райна Стефанова, дипломиран експерт-счетоводител, коментира данъчния ефект при обезценка и бракуване на материални запаси.


Скрит текст :
Казаха ми, че като съставител декл за липса на дейност не мога  да подам

Да, това по-скоро имах предвид. Не съм подавала иначе - не мога да кажа, някой друг сигурно ще се включи. :smile1:
Като съставител ли се опитвате да подадете ?
Хах, готино - особено това дето става при -80. Иначе днес се чувствам като при минус 35. :lol:
И аз с чуденка. Фирма без дейност, но отчита разходи по валутни операции 3500лв и приходи от валутни операции 700лв. Няма други приходи. Подавам като фирма с дейност ли?

Вижте това и си отговорете :

ЗСч
Допълнителни разпоредби / параграф 1
Скрит текст :
(4) (Нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Когато се отпише актив, който не е данъчен амортизируем актив и за който е приложена ал.1 в предходна година, при определяне на данъчния финансов резултат за текущата година счетоводният финансов резултат се намалява със сумата на приспаднатия данъчен кредит за съответния актив, с която е увеличен счетоводният финансов резултат по реда на ал. 1.

Няма как да е приложена ал.3 - ал.4 касае тези активи, за които е приложена ал.1.
Според мене не става да вземете 4531/304 и да спрете до тук.
Ако имате непродадени стоки от описа и ползван данъчен кредит за тях задължително ще следва да се приложи ал.1 и да се увеличи финансовия резултат за ДК тези стоки..

Или давате на приход ДДС по описа, или предварително то е дадено на разчет и го закривате / ал.3 / или при включено ДДС в историческата цена и при условие, че не сте отразили приход  прилагате ал.4 .
Може да се върти по всичките тия начини включително и с преобразуване, но аз продължавам да практикувам най-простата операция 4531/304 под всяка фактура без излишни гимнастики.

Бих казала, че точно това осчетоводяване и необходимостта от прилагането на ал.4 изискват най-много гимнастики.  :smile1:
При попълване на Декларация по Чл.92 ЗКПО онлайн, когато някои от частите не се попълват с никакви данни, те трябва ли да се потвърждават, или нищо не се прави по тях?
:good:
Единственото, което ще Ви свърши работа е да прочетете чл.75 ЗКПО.  :smile1:
aztam ,

само да добавя нещо. Ако вземем статията 4531/304 и стоката е заведена с ДДС то отиваме на чл.47 ал.4 и следва да отчитаме коя част от стоките към 31.12 на годината е продадена и коя не и съответно да правим преобразувания в тази връзка.

(4) (Нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Когато се отпише актив, който не е данъчен амортизируем актив и за който е приложена ал. 1 в предходна година, при определяне на данъчния финансов резултат за текущата година счетоводният финансов резултат се намалява със сумата на приспаднатия данъчен кредит за съответния актив, с която е увеличен счетоводният финансов резултат по реда на ал. 1.
Но стоката не е продадена. С 4531/304 определяш действителната цена на актива и така спазваш условието в ал.3:

"Алинея 1 не се прилага, когато 1. данъкът върху добавената стойност не е включен в историческата цена на актива".


 Разбира се, че активите не са продадени - иначе нямаше да бъдат в описа на наличните активи. Ще се продават тепърва и ще формират разход под формата на отчетна стойност на продадените стоки.
Имаш два  варианта :

1.Заприхождаваш стоките в 304 без ДДС , а самото ДДС даваш на разчет, който закриваш при възстановяването на ДДС-то по описа като не правиш преобразуване на резултата съгласно ал.1 на чл.47 .

2.Прилагаш чл.47 като преди това си заприходил стоките с включено ДДС, а след това съгласно ал.1 даваш ДДС-то по описа на приход.
Само 4531/304. Какъв приход и защо, след като не е било разход, или има програми дето не позволяват подобни въвеждания?

Е, не. Ще стане разход след като стоките бъдат продадени с изписване на отчетната им стойност, включваща ДДС-то. Най-добре процедурата е описана в чл.47 ЗДДС.Програмите тука нямат нищо общо. :smile1:

ЗДДС
Скрит текст :
СС 8
4.3. Като извънредни статии се представят:
а) балансовата стойност на принудително отчуждените активи;
б) балансовата стойност на отписаните активи и пасиви вследствие на природни и други бедствия;
в) сумата на получените застрахователни обезщетения.

Това ми е логиката за 699/609.
Иначе да, два пъти в увеличение и два пъти в намаление една и съща сума, но с различна характеристика на причините за това. :smile1: