Но клиента няма да я има тая фактура, защото тя е в кашона със стоката и ще се върне при мен.
Към какво да издавам кредитно известие?

Смятам да анулирам ф-рата защото тя е със стоката,която ще си върна и да издам сторно касов бон от КА.Така ли е ...?

Точно така следва да постъпите. :good:
1/ трябва да подаде декларация ОКД-5 за започване на дейност като свободна професия като осигуровки ще внасят само през ЕООД-то.

Т.е. ще подаде Декларация обр. 1 през ЕООД-то и през свободната професия НЯМА НУЖДА да подава Декларация обр. 1 така ли е?

Точно така. :smile1:
 ...просто да подам нова и тя да замести предната?

Точно така е и при чл.92.  :smile1:
може ли лични средства по см 499 да се покриват със средсват откасата. става въпрос за взети средства от собственика, но тъй като стоят по 499, да се покрият ако има в касата средства?

Не само може, но и си е задължително. Друг е въпросът , че тези лични средства не могат да стоят просто така по с/ка 499, а трябва да имат определена характеристика -  заем ли е , допълнителни парични вноски ли са или друго. Разбирам, че собственикът е дал пари.
 трябва да е едновременно

Това е начинът.  :smile1:
Фактурата е преведена обаче по фирмената сметка.

Използвайте някаква разчетна сметка и си ги изплатете на ФЛ.
В ГДД ми дава засечка, че е платено авансово по-малка сума. Излиза голяма сума да доплащане и ще дължим лихва  :hmmm:

Точно така и следва да бъде - като задължение ще се появи по-голяма сума, а като сума за плащане - намалената с тази последна вноска.
Да, така излиза :smile1:

Ако имате данък за плащане по ГДД той ще излезе в намален размер с тази надвнесена вноска - просто си ползвате сумата и плащате разликата.
Един вид тази внесена сума остава като надвнесена ? Правилно ли разбирам ?
Наистина защо тогава е тоя ПИК ?

Е, той не е само за Д1/6, но са ограничили възможностите му в сравнение с ел.подпис. :smile1:
може ли да се подава Д 1 и 6  на лице назначено по тр.договор във фирма  , с ПИК / не ел.подпис/  по ел.път ?


Не, с ПИК не може.
Това, че по ДУК лицето се осигурява на максимума не означава, че не трябва да се назначи на трудов договор, ако има обстоятелства, които го изискват.
Здравейте, по подобен въпрос пусках тема "ДУК и стаж" - оказва се, че от значение е само осигурителния стаж за пенсиониране, следователно не е необходимо да се назначава и по ТД.

Това, което сте написала е просто един абсурд и е нелепо така да разсъждава един професионален счетоводител.
В протоколите е записано какъв е положителния финансов резултат и как се разпределя, а след корекцията то той също би бил друг. Ако съм на прав път би следвало да се отрази и корекция и там, за да отговоря на действителността.

Ако имаш промени в ГФО в хиляди лева ще трябва и публикуваните отчети да се променят. Иначе за самите протоколи - нали тях не ги публикуваме, а подаваме Декларация по чл.62а ? Иначе ще се коригират и Протоколите, но те си остават във фирмата.

За собственика е в смисъл, че няма нито служебен, нито личен номер, нито адрес в България. Само притежава дяловете.

Принципно това не е пречка да си назначи лице на ТД, да сключи ДУ с управителя и не би имало никакви притеснения по повдигнатите въпроси.

тема с много въпросителни и разнопосочни мнения
Ако съм в такава ситуация като описаната си коригирам приключването като отстранявам откритата грешка и си подавам правилната декларация. Дори и да е подадена, ако съм в срока подавам нова. Ако си открия грешка и съм извън срока за подаване 30.06 се възползвам от правото си еднократно да подам корекция до 30,09,2022 и го правя.
Кой е вписан като управител в АВ ? И какво е значението в контекста на въпроса, че собственикът "няма да идва в България"  ?
Съвсем неволно кликнах днес на "вмъкни цитат" - бях забравила, че не действаше и сработи. Благодаря ! Наистина е удобно. :smile1: