Да . Защо да не можеш ? Имаш регистрация / задължително / и после отпадането на основание за задължителна регистрация .
На практика в подаваното Д1 няма да има суми за осигурителни вноски, а само за данък. Лицето ще има подадено Д1 за осигурителните вноски от ЕТ-то си.
1. А ще има ли последици от НАП, тъй като сроковете за по-голяма част от Д1 са минали? Реално погледнато фискът не е ощетен, тъй като не са платени все още възнагражденията.

Никакви. Датата на изплащане на съответните възнаграждения и плащането на данъка по Д1 с код 90 са си в срок. И да - ведомости трябват.
Да, сега ще подадете Д1 с код 90 за месеците , за които ще му платите личен труд.  :smile1:

Другият съдружник също е СОЛ, но подава Д1 с код 12 през ЕТ-то си.....Но сега юли се реша, че иска да се плати възнаграждение за полагания труд от м.02 до м.06, включително.

Сега разбрах.  :smile1:
А Д1 с код 90 на другото лице, не е подавана, няма възнаграждения от февруари насам. Тоест за него ще трябва сега да подам Д1, понеже няма какво да коригирам. Така ли е?  :noexpression:

Код 90 е за лица с личен труд, които се осигуряват от друго дружество. След като няма личен труд какво Д1 ще подавате / или нещо не съм разбрала питането ? / ?
В такъв случай, при коригирането на Д1 с код 12, ако възраграждението е за 6 месеца, по 100 лв. за всеки, то Д1 за месец януари и следващите за облагаем доход (по чл.24 от ЗДДФЛ) трябва да запиша 100 лв. и начислен месечен данък 10 лв., тъй като осигуровките не са плащани през фирмената сметка?

Точно така.
Здравейте,

прикачвам по-долу една табличка / всъщност в един файл са две /, която със сигурност ще Ви отговори на въпроса. Попадате в т.5 от втората таблица . Това е и потвърждение на отговора, който е дала Калина.
Хубав ден !
ЗДДС
Чл. 119. (1) За доставките, за които издаването на фактура или протокол не е задължително, доставчикът - регистрирано по този закон лице, съставя отчет за извършените продажби, който съдържа обобщена информация за тези доставки за съответния данъчен период.

(2) Отчетът за извършените продажби се съставя най-късно в последния ден на данъчния период.

(3) По избор лицето може да съставя отделни отчети за извършените продажби за всеки ден от данъчния период и/или за всеки свой обект.
 правилно ли смятам, че трябва до 14.08.2020 да подам СД по ДДС за ефективно възстановяване

Правилно - подавате попълнена кл.80 за ефективно възстановяване за 05,06,07,2020 , а за месеците от предходната процедура подавате Искане за възстановяване.
При подаване на ОКД5 за съжаление няма функция заличаване. А подадената веднъж без вид осигуряване може и да я сметнат за упражнен избор на ниския процент. Това обаче не пречи, ако плащате на ниския процент да Ви поискат да е на високия - нищо не е изключено като има да се събират едни пари...
Или опитайте на място да отидете и да впишете или вече от новата 2021 г.
Делфинче, питащата е подала ОКД5 преди една седмица. Още няма подадена Д1. Каква информация може да има в НОИ?
Има време, ще се появи и такава ;)

Хиксче, става дума за осигурителния статус на лицето във връзка с ОКД5.
Предварително нищо не подавате за личния труд - всичко става с подаването на Д1 и Д6. Някак не е добре , че няма вид осигуряване. Дава повод да тълкуват разнопосочно нещата.
Бих опитала да прекъсна осигуряването със задна дата и на възобновя наново. Системата ще Ви приеме тези подавания почти съм сигурна.
Ще проверите статуса на осигуряване не в НОИ, а в НАП. НОИ биват уведомявани впоследствие.
Влезте с ПИК на лицето и вижте какъв е статуса му на осигуряване - дали е изобщо активен или не.
Здравейте ,
подавате болничните в НОИ по установения ред. Правите необходимите корекции във ведомостите за заплати и подавате Д1 с код К за лицето в болнични и Д6 с код К / вероятно ще имате намаление на сумите по фондове / . При изтекъл срок за корекция на Д6 ще се наложи това да стане на място в НАП.
Аз съм на мнение, че не трябва да се внася нищо в случая.

И аз мисля така.
И НАП мислят така...понякога.
 Сега получаваме протокол,  в който пише, че задълженото лице има неразпределена печалба, като се посочва сумата сметната към момента като разлика от приходите и разходите и ни задължават да внесем 5% данък върху нея. Правилно ли е това?


"Правилно" е и още как - за НАП е правилно всичко, от което ще паднат едни пари. Тука дълго сме коментирали възможността за авансов дивидент и все сме стигали до позицията на НАП, че такъв няма. Това, виждате ли е скрито разпределение на печалбата, а не авансов дивидент.
https://kik-info.com/forum/index.php/topic,22068.0.html

Всичко е според ситуацията - като няма пари е добре да има авансов дивидент и да е наречен така, а не скрито разпределение на печалбата. Едни думи само, какво толкова и едни 5 %...
Здравейте ,

ако потърсите с търсачката тука в сайта / и в интернет въобще / ще получите много резултати и мнения по точно тези въпроси. Прочетете, съставете си мнение и тогава може да конкретизирате питането си и да стесните кръга, както се казва. Темата е обширна - не е за две думи .
Найс, а :smile1: :smile1: :smile1:

Яко, както биха казали тийнейджърите !  :lol:

Уви, така ще се кара, дано по-рядко да изтегляме късата клечка!!!


И да вземем да ръсим сол да не дойдат крокодили / по Слави Трифонов / .