Здравейте,
прочитате текста под табличката в част VI и там ще намерите точните отговори на въпросите си.  :smile1:
Виж чл.18 ал.1 ЗДДФЛ - ползваш данъчното облекчение за ЦЯЛАТА 2017 година .
За какво са фактурите ?
На тебе ще се надяваме тази работа да се оправи, Хрили .
Аз съм се зачудила тука - гледам една фактура - продават ни артикул А на стойност 0.05 ст.. До момента го даваха като подарък с нулева стойност във фактурата, но изглежда са имали някакъв проблем с това и сега вече не е нито отстъпка, нито подарък , а просто е с цена 5 ст.. Иначе си струва доста повече същото това нещо.
Какво ли няма да измисли човек като е на зор - имаше време даваха го безвъзмездно, после като подарък, после като отстъпка - сега просто ни го продават за 5 ст..
Безвъзмездно не е хубава дума - така си е.Ама и другите гимнастики си ги бива.
Защо Ви е изобщо ДУК ? Лицето би могло да бъде СОЛ и в рамките на самоосигуряването да упражнява и управленска и друга дейност, свързана с дейността на фирмата. И като СОЛ също би могло да се осигурява на максимума и да получава възнаграждение в същия размер.
Не, че не става и така , но какво печелите с осигуряване по два договора и администрирането на двата вида доходи и осигуровки ?

Ами като всяко обезщетение и заплата - начислявате по ведомост и плащате със заплатите.
Обърнете внимание и на това :

чл.331
(3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.


Не знам дали няма да е голям проблем, че работата необходима за реализиране на приходите се заплаща през ДУк

Всъщност с ДУК би могло да се договори възнаграждението само за управленска дейност. Нещо в тази връзка трябва да промените. Ако държите на ДУК ще трябва май и ДУК и СОЛ.
Добро утро! Тъкмо се настанявам на работното си място и тичам за кафе, че и никой тука не е предложил...
Лицето иска да има някакъв договор, който да се ползва за евентуални кредити. Реално щом работи и иска да получава заплата, а не може на трудов, най-логично ми е дук

Когато има ДУК най-логично е да има и договор за ДУК. Ако полага обаче личен труд и е СОЛ най-логично е да е договор по ЗЗД / граждански договор с упоменаване на извършваната работа и заплащането за нея.Този договор е приравнен на трудов по отношение на данъците, но не е трудов и възнаграждението по него не е заплата  в смисъл на заплата по ТПО.
Да, правилно си ме разбрала - ще го потренирам.Благодаря ти, но го забравих как беше - преди време го знаех и правех. А тези линкове заемат непрактично много място.
Скоро четох някъде си, че скумрията по нищо не отстъпвала на сьомгата. Дори даваха някакъв водоем в Скандинавските страни за изкуствено отглеждане на сьомга, а всъщност тя не била с толкова полезности като дивата. Това ми дойде на ум в резултат на  вашите писания за риби.
си мисля,че ЕТ с дейност или без дейност ,които не подлежат на одит не са задължени да подават такава декларация в ТР.

И аз така мислех , но сега се замислям.
Освен , че работих в събота и неделя имах удоволствието да посетя и едно много интересно място - музеят на религиите в Стара Загора. Място с много интересна история - бих казала и любопитна.


http://www.museum.starazagora.net/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81-%C2%AB%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5%C2%BB

Можете да научите незнаещите да заместват такива големи линкове с кратък текст.
Ааааа, ето какво било. Много хубави неща се описват в тази година. Най - много ми хареса, че разумът ще вземе връх над емоциите.
Аз всъщност не споря, а искам да обсъдим кое как е и в крайна сметка кое е правилно.
И аз не бях съгласна с написаното от s_popova123 , но признавам, че в момента намирам , че не е лишен от логика нейния пост. И се постарах да направя свой прочит - правилен или не , но мисля така. Пък ще поумуваме и обсъдим и все ще стигнем до някаква правилна позиция, надявам се.
А другото дето го правих беше Жълтото Куче.

Тиииихичко да попитам , незабележимо- тва кво ще рече... :no2:
Един собственик преди години като се договаряхме за работа и пари питаше дали "това ДДС се прави всеки месец" . Де да не беше...
В ал. 9, текстът на т.1 е независим от този на т. 2 и последната не внася доуточнения в първата.

Точно така гледам на това и аз. Но именно т.2 казва предприятия ...