Според мен е правилно точно както го е описал/а becam,...

Толкова добре си го обяснила и изяснила - благодаря.
Просто се опитвам да си представя една фирма за разносна търговия каква работа си има да извежда и въвежда пари по подобни касови бележки, да сторнира и издава кредитни и дебитни известия / евентуално / . Не се учудвам като гледам практиката , че често се прави друго / всеки си е преценил риска /. И кой казва, че счетоводството не е наука / даже и изкуство / . :smile1:
Аз не знам какво става с вече издадената касова бележка като отиде разносвача и си коригират поръчката - едно се върне, друго се вземе...иначе много идеално заложено. Не, че няма дебитни и кредитни известия...
Да се върнем на въпроса - следва тогава тези суми от така издадените КБ да не се извеждат служебно, защото на практика никога не са влизали в касата. Аргументацията за липсата им ще е цитираният от tihomir.petrov текст.
Имам фирма с хранителен магазин - много доставчици носят или изпращат касовата бележка допълнително, а други имат мобилни устройства. Явно всеки е намерил своя "начин" . И двете неща не са по реда си - да издадеш бон преди да си получил парите / ами , ако не ги получиш / или да го издадеш постфактум.
 Принципно мобилните устройства решават проблема .
Предвид бележката от предишен работодател, която тя не ми представи на време преди годишното изравняване ...

Правилно сте я посъветвали . :smile1:
Да

Просто отговорете с цитат от ЗДДФЛ, че  лица с ТЕЛК се ползват единствено с данъчно облекчение, а от години вече няма такова понятие като необлагаем минимум - нали точно за това се въведе "плосък"  данък.
Нещо ми убягва - самото лице има ТЕЛК и освен за данъчно облекчение претендира и за необлагаем праг ли ?
От гледна точка на фактическата касова наличност чисто математически нещата са точни, но защо да се заприходяват в касата несъществуващи пари и да се прави тази гимнастика ? Или издайте фискалния бон при отчитане или просто помислете за мобилни устройства.
Ако сте прочел/а по-горе написания чудесен материал и споделяте мнението на автора - продължавате така. Ако Ви е обзело съмнението викате на помощ предпазливостта.
Здравейте!  Имам въпрос на който срещнах много различни отговори. Имаме две фирми на името на мъжа ми. И двете са на един адрес и не са по ддс . Мисълта ми е с новият закон трябва ли да минем по ддс или не ?

Не е за учудване , че сте получили различни отговори , ако въпросът е зададен точно по този начин. :smile1:
Въпросът ми е: Трябва ли да включа ДДС на покупките.
Не и при закъсняла регистрация , какъвто е случаят .
10) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) При последователното извършване на еднородна дейност в един и същи търговски обект...

Всички са регистрирани на един адрес.

Регистрацията на един адрес не го прави обект на дейността им.
Едно голямо благодаря !
ВЪПРОСЪТ МИ Е -трябва ли да се регистрира това ОЛЕКОТЕНО СУПТО и до кога..

Специално е подчертал Angel Halembakov , че
 Това обаче трябва да бъде потвърдено от разработчика.

Аз не съм срещнала никъде това понятие "олекотено" СУПТО , но наистина разработчиците би трябвало да знаят, ако има такова нещо.
С коя сума ще увелича фин. резултат
   - само със балансовата стойност на стоките
   - или и с начисленото ДДС

И с двете.
Здравейте!!!
Разработчиците на софтуер за медицински лица са си въвели едно понятие "ОЛЕКОТЕНО СУПТО" /може да го има и в наредбата някъде, не съм търсил/. Това е софтуер, който си оперира с медицинската информация, но може да издава фактури само и единствено към НЗОК за месечните плащания, за всички останали пациенти /клиенти/:фактури "от кочан" и ЕКАФП в "ръчен режим". Това обаче трябва да бъде потвърдено от разработчика.

Много благодаря за информацията !
https://www.nsoplb.com/poziciya/stanovishte-na-nsoplb-za-supto

Не знам каква сила има това становище, но те са , както винаги изключение от правилото.
Иначе според мене техните програми и налични касови апарати са си едно готово СУПТО, но...
Начислението е през януари и изплащане през януари . Мое мнение , е че следва дохода да се декларира като получен и изплатен в първо тримесечие на годината 2020 .

Вероятно става дума за декларацията по чл.55 ? Да, така е .

Колеги, от 03.01.2020г.,отпада Наредба Н-8 от 29.12.2005г

Благодаря, че ни обърна внимание !
За много години ! :smile1:
 :good: ..Да, но на семинара на НАП от 13.12.19г., данъчните твърдят, че ако имаш СУПТО в друг обект, то трябва същият да е вързан дистанционно с ЕКАФП.

Наредба Н-18 обаче не казва същото май...
Вижте т.19 от Допълнителните разпоредби - става дума за "обект", както вече писа и  bobo .