Следва да сключите договор за наем на пазарни цени още повече, че сте свързани лица. Вижте чл.16 ЗКПО - безвъзмездното ползване на активи е отклонение от данъчното облагане.
Здравейте,
Първо - благодаря за предоставения Чек-лист. Улеснението е страхотно - пести и време , и усилия. Имам само един въпрос по отношение на Д6 / 13 за СОЛ. Срокът за подаване е до 30.04.2022 за СОЛ, които не са ЕТ. За СОЛ/ЕТ срокът би трябвало да е 30.06.2022 - в срока на подаване на ГДД по чл.50 ? Да го добавите ?
Хмм! То сега се получи интересно

Станала е цяла "симфония от цифри" , както описваше счетоводството един наш професор в института. :smile1:
Някъде ще "оберете" разликата.  :smile1:
Да разбирам ли, че то няма да подава деклар. по чл. 50, ....

Прочетете чл.52 ЗДДФЛ и точно ще си отговорите на въпроса.
 а за 08 и 12, ще е пропорционално според дните

Преди години точно пропорционално на работните дни се изчисляваше и попълваше Т1/2 за СОЛ - сега промениха правилото за тях. Иначе във Вашия случай е добър критерий.
Сумата е според остойностената извършена работа. Обичайно е 1/4. Д1 за всеки месец от положения труд със сума 1000 или друга, ако има различия.

Удобно е да е с едно Д1 и да се спестят осигуровки над 3000, но не става, ако имате полагане на труд всеки от описаните месеци.
Подават се Д1 за всеки месец на полагане на труда по гражданския договор.
Удържате данък - подавате Декларация чл.55.
Не удържате - не подавате.
Лицето при всички случаи си декларира дохода и ако има за довнасяне - довнася / ако не сте удържали примерно четвърто трим. /.
Може и да бъркам, но мисля, че не може да се приспада от предходен период.

Често става така, че след един подобен въпрос човек започва да се съмнява в собствените си и съвсем правилни знания по въпроса.
Фирма А следва да начисли ДДС по фактурата към фирма А. 

Да се чете " Фирма Б следва да начисли ДДС по фактурата към фирма А.  "
На основание чл.86 ал.3 няма да начислите ДДС на фирма В, защото имате място на изпълнение на територията на Италия съгласно чл.17 ал.1 ЗДДС. Фирма А следва да начисли ДДС по фактурата към фирма А.  Тази фактура не е данъчен документ съгласно българското законодателство и не следва да я включвате в дневниците по ЗДДС.
Това, че е върнато на една и съща дата няма отношение към ЗОПБ. Имате различни основания, а за подсигуряване направете и различни РКО за всеки отделен Протокол.
Здравейте,
интересно ми стана какво би наложило това решение за различен процент ? Не съм срещала някакво ограничение в този смисъл, но признавам, че не ми се вижда много редно освен, ако има наистина основателна причина за това.
Да. Преди това обаче проверете при наличие на задължение за плащане дали не са го приспаднали автоматично в системата на НАП въпреки миналата процедура. Това ми се случва вече на два пъти и без да подавам искане надвнесената сума се приспада от последващо задължение.
Можете да не попълните клетка 80 и така няма да си поискате парите при приключване на процедурата. После обаче ще трябва да подадете искане за ефективно възстановяване докато имате право и не е изтекъл давностния срок.
Принципно правилно си разбрал. За периода на втората година при майка СОЛ и при действаща фирма се налага да има прокурист. Това действително е едно доста скъпо удоволствие. Може да помислите в някаква друга посока - нов съдружник - пенсионер , който да управлява докато се налага ?
И още един въпрос - подписах декларация, че не съм бременна, но всъщност не съм сигурна дали е така.

Това вече е малко прекалено - просто преминете на следващия въпрос.
Важното в случая е трудовият договор да е правилно сключен и да фиксира като работно място дома на наетото лице / имаше такъв член в КТ за работа от дома / .
Няма как да се знае предварително ще останете ли без работа повече от месец, за да имате право на това обезщетение и не се вписва.

Обезщетението по чл. 222 получава ли се и при регистрация на трудовата борса?

Да, но при изплащане на такова от работодателя от борсата ще започнете да получавате обезщетение с 1 месец по-късно / не по-малко обаче от полагаемото / .