Да, задължително е, защото по ДУК управлява, а като СОЛ извършва всяка друга дейност / вкл. и управленска / . Ако се осигурява на високия процент - да, подава с код 12 и дните в клетка 16.4 на Д1.С код 10 - отделно.
Защо му е ДУК като в качеството си на СОЛ може да върши цялата работа ?
 :lol: :lol: :lol:

Хрили , прекрасен превод..............хаха хх............забих ти един лайк също кат Майкъл Джордан топката в коша...
ЕТ търговия още не фигурира като дейност. Така смятам, че мога да се осигуря като СОЛ на минималната заплата.
Ако декларирам 5000лв еднократно личен труд, на какво облагане ще се положи и няма ли да се платят допълнително осигуровки, тъй като се смята за трудово правоотношение.

В ЕТ не е приложим личният труд. Може да се използва само в ООД/ЕООД . Темата наистина е дълга, но доста подробно обхваща въпроса за личен труд на СОЛ - прегледайте я.
иска да си подсигури доходи 3000 лв месечно до първото излизане на дивиденти, което ще е догодина.

Ако не му се чака до догодина може да си изплаща личен труд , а каквото остане от печалбата да си го разпредели за дивидент някога. Личният труд ще му намали и размера на данък дивидент.

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.0.html
Има ли вратичка да избегна глобата?

Подайте си спокойно Д6 - едва ли за това ще Ви глобят / още повече като подавате по електронен път / .
С първата вълна се отказаха заради таксите, а с втората вълна се отказват от твърде модернистичните им методи на "комуникация" с клиента и на реализиране на разни видове услуги....изобретатели направо. Това била банката на бъдещето........ама пусто работим в настоящето.
Напоследък съм се зачудила да не би Прокредит да имат някаква специална политика за отказване на клиенти от услугите им.........
Малко вероятно е.  :smile1:
Всичко това обаче е при условие, че Д1 с код 22 не е заличена. Малко ме учудва това, че е подадена заличаваща, приета е, я заличаване няма ?
https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=10172.0

Вижте тази тема и конкретно отговорът на Рори по въпроса. Можете да проверите правилността му именно в Наръчника по осигуряване на НАП - има го и тук, в КиК инфо.
Според мене, за да станат нещата по правилния начин заличете подаването с вид осигурен 12 и последвайте отговора от темата.
Хахахах, така де - сега да сключат договор за другата страна.........
 Мога ли при липса на фактура да издам отчет за продажбите

Точно това и трябва да направите.  :smile1:

" Говорим за магазин който продава лотарийни билети, отчита продажбите на касовия апарат като освободена доставка /което е излишно според мен/"

И аз мисля така.
Това с Д1 го приемам в момента като една "прелюдия" към електронното регистриране на безработните която идея го и породи.
Един такъв теоретичен вариант - в ТД е уговорен срок на изпитване в полза на двете страни. Работникът обаче решава, че ще напусне и се възползва от правото, което му дава договореното . Подава молба и напуска . Прекратяването няма как да е извън обхвата на 54б.
16.4 я попълвам, защото лицито е осигурено на максималния осиг.праг в другата фирма.

И правилно.  :good:
Така или иначе в Д1 трябва да чекнете код дали прекратяването е в обхвата на случаите по чл.54б ал.3 КСО или не. В такъв смисъл следва да е ясно по чия инициатива се прекратява ТД - дали клауза в ТД, дали молба за напускане - все нещо трябва да указва чия е инициативата.
Уведомлението е решаващо ?

Не, решаващо е обстоятелството чия е инициативата за прекратяване на трудовия договор.
Тази година Ман Сити похарчиха повече за отбраната си отколкото България.  :lol:
На регистратурата в Пирогов :
- Тука ли съобщавате излезлите резултати ?
- Да .
- Колко завършиха Реал Мадрид снощи ?

/ с какъв ли тоалет са играли / хаххх
Също така, ако реши да промени постоянния си адрес, в общината ли трябва да отиде?

Постоянен е този адрес, който е вписан в личната карта. Трябва да смени нея .