ЗКПО
Скрит текст :
Вземане от 2016 година.
Този счетоводен разход ще бъде ли данъчно признат разход?
Да.
Здравейте, ако имате намаления по фондове в Д6 следва да подадете корекция на Д6 едновременно с корекцията на Д1. При намаление и Д6 с код К не сте в срок и следва да подадете на място.
Ако обаче по фондове имате увеличение ще следва да подадете Д1 с код К и Д6 редовна с увеличените фондове. Тогава ще можете и по електронен път.
Коригираща Д1 за служителя и обща коригираща Д6?

Д1 с код корекция и верните данни за лицето и Д6 с код корекция и верните данни общо за осигурителя. Датата да бъде същата като на вече подадената Д6.

И ми казва,че корекцията е извън периода, а имам задължително предписание от НОИ.

Подава се на място в НАП.
Даже и това не е така, защото имаш 14 дневен срок да върнеш  :blink: :smile1:

Изобщо няма край като се разровиш. Точно затова трябва да се вземе едно принципно решение и да стане работен вариант.
Така е. Тези си ги начисляваме.

НАП са се опитали " да влязат в положение " на фирмите, обаче за счетоводителите никой не е помислил. Всъщност никога това не е било и нечия задача.
Благодаря Ви за линка към писмото. :smile1:
То май няма и приходи от продажби.

Няма до момента на получаване на стоката от клиента без значение дали сме получили плащането от куриерската фирма примерно. Стоката получена, парите платени на куриера и в този момент вече нямаме рискове по отношение собствеността на стоката. За съжаление не може да има знак за равенство между платена и приход, защото става едно прецизиране по отношение на преминаване собствеността на стоката преди да получим плащането от куриера. Изобщо администрирането на този вид продажби си е нелека задача.
И аз бих постъпвала като Пъпешче.  :smile1:
 Отчетите на куриерите ги ползвам, за да засичам плащанията, но не и за да си отчитам прихода по тях.

Направи ми впечатление, че точно по отношение на приходите във въпросния отговор на НАП изрично е посочено :
"Независимо, че за тези доставки е приложима разпоредбата на чл.25, ал.3, т.4 от ЗДДС, не следва да бъде променен начинът на признаване на приходите от продажби от разстояние съгласно ЗКПО и Закона за счетоводството."

Т.е. приходите си определяме не на база плащане, а плащането съгласно въпросната норма от ЗДДС е само по отношение на отлагането на ДДС. Разграничава се дължимото ДДС и данъчната основа за него от прихода, който си е на база начисление. Една голяма играчка бих казала - нещо като касовата отчетност за ДДС, която кой знае до къде стигна като приложение.
какви осигурителни вноски дължи като СОЛ по време на болничния.

Дължи осигуровки в пълен размер освен, ако не подаде ОКД5 за прекъсване на дейността. И не, не са достатъчни нулевите СД по ЗДДС. Те нямат отношение към осигуряването.
 продажбата на ДМА е във връзка с ликвидационната дейност

В този случай тази продажба не би имала отношение към формиране на счетоводна и данъчна печалба и респективно не би следвало да участва при преобразуването на финансовия резултат.
ГДД чл.92 подавате само при наличие на стопанска дейност.
през м. Декември съм подала 2 пъти декларации 1 и 6. Моля ви за съдействие как да процедирам. Благодаря ви предварително.

Здравейте,
следва да подадете Д1 с код корекция и верните данни и Д6 с код корекция и верните данни като съобразите и датата да е същата като на вече подадените Д6.
Личният труд ............ включва ли се в справката по чл.73 ал.6 ? ( облагаем доход, осигуровки и данък)

Ей така съм прочела началото и края и ... готово. Извинявам се.
Не, разбира се, като не е платен.

 управителят се самоназначава на трудов договор

Да не стане накрая хем трудов договор / юридически несъстоятелно решение /, хем да се наложи осигуряване и като СОЛ, което всъщност е най-нормалното решение в случая. :smile1:
В кои случаи тогава да се ползва основанието чл.114 ал.1 - то съществува като самостоятелно такова и в програмния продукт и в Указанието за попълване ? Може би, ако е единствен договор ? Не виждам обаче проблем в това, че този е регистриран с код 12. Има си характеристиките на този вид договор.
Ако  отговаря на изискванията на чл.114 ал.1 КТ си е основание за сключване на ТД с код 12.
Сметки Основен капитал и Други резерви се дебитират срещу кредитиране на сметка Ликвидационен капитал.
Договорът ще си остане безсрочен

Вид договор 01.
Здравейте,
ще се опитам да се аргументирам.

от сайта на НОИ:

Условия за придобиване на право на парично обезщетение за безработица

Скрит текст :

Периоди, които се зачитат при определяне правото на парично обезщетение за безработица

Скрит текст :


https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/
Ами, все още чакам решението. Подал съм ги в началото на годината документите, но се притеснявам, че може да ми откажат точно поради причината, че нямам стаж в България.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=32984.msg189512#msg189512

Имайте търпение, за решения в подобни случаи се чака доста. Точно поради тази причина - че нямате стаж в Бг - няма да получите отказ.