:blush:  ако префактурираме транспортните разходи мястото на доставка в случая ще се определи ли по чл.21 ал.2 от ЗДДС , т.е мястото да  е там където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато получателят е установен извън ЕС фактурата да е без ДДс на основание чл 21 ал 2 от ЗДДС

Без ДДС съгласно чл.86 ал.3 и във връзка с чл.21 ал.2.
Някакъв вариант за транспорт, включен в стойността на стоките и ДИ ?
Здравейте,
има доста писано по темата, но сте прочели вероятно. Не е нужно да прекъсвате и пак да възобновявате. Напишете сега как стоят нещата - откъде се осигурява в момента и как иска да е, за да получите и отговор по същество.
Вчера се опитах да подам коригираща ГДД на ФЛ по чл.50 от ЗДДФЛ, но без успех, понеже резултатът след обработката е, че вече има подадена такава.

Единственото, за което се сещам в момента е :
" (2) При откриване на грешка в декларираните данни и обстоятелства, основата и определените задължения след срока по ал. 1 данъчно задължените лица имат право, еднократно в срок до 30 септември на годината, следваща годината на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на нова декларация."

Да не би да има междувременно подавана втора след редовната и тази вече да не се явява коректна ?
Според мене / лично мнение / не е въпрос на избор, а на законово положение лицето да се осигурява , където е по ТД в конкретния случай.
Ако има някой с практика по въпроса може да изчакате и други мнения.
 Ако дружество има 2 управителя управляващи заедно и поотделно, то и 2-мата следва да се осигуряват под една или друга форма.

Това е така, ако и двамата упражняват дейност в дружеството. Единият може и да не упражнява дейност - в този случай не следва да се осигурява. Чела съм различни мнения по въпроса, но отправната точка е неоспорима - има дейност - има осигуряване и обратното.

По другия въпрос за регламента :
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=23888.0
Трябва ли някъде да отбележа , че това е коригираща декларация?

Не, а и няма къде. Всяка последно подадена е актуалната, а предходната остава в системата с надпис "коригирана".
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=22245.0

https://kik-info.com/forum/index.php/topic,22068.msg131375.html#msg131375
Възможно ли е да се разпредели авансово дивидент

Според НАП е възможно стига да го наречем скрито разпределение на печалбата. :smile1:
трябва да се регистрирам по ДДС само заради Фейсбук и Зум таксата?

Ако приемем, че дейността Ви е само в БГ  - да, трябва да се регистрирате по чл.97А ЗДДС.

 А тогава когато извършвам консултански услуги ( единствено и само в България) и там ли трябва да начислявам ДДС?

Ако регистрацията е по чл.97А - не.



Не трябва да попълвате т.10, 12 и 13.

Точно така. Не знам защо са попълнени  - особено 10 и 13. За 12 nela75 пише, че не го е попълвала, но как излиза тогава попълнена тази клетка ?
 Дейността са консултации, които са он лайн. Как стой въпросът с разходи за реклама във Фейсбук и съответно такса членство в Зоом? Трябва ли за да ползвам сумата като разход да се регистрирам по ДДС? А има ли проблем , ако не се регистрирам и плащам тези разходи като лични?

Здравейте, ползвате или не рекламата във ФБ за разход следва да се регистрирате по ЗДДС. Ако плащате от фирмата - ще се регистрира фирмата, ако плаща физическото лице - ще се регистрира физическото лице.
Най-добре сканирайте и приложете тука какво попълвате / без лични данни /.
Как може фиктивно да се докажат получени приходи,

Мисля, че този въпрос така зададен не е подходящ за разискване на място като официален счетоводен форум. 
Иначе можете да видите чл.134 от ТЗ примерно , да попитате и Гугъл.
Да. но ДУК е граждански договор по ЗЗД. Съгласно НОЙ граждански договори до 20 ч мес не се броят за трудов стаж и се облагат въз осново на полученото възнаграждение. Някой тълкуват договорите дза управление като трудови договори, но това не е така. Те са договори по ЗЗД за постигане на целите на дружеството

ДУ не са ТД, но са приравнени за целите на облагането с трудовите. Може да видите ЗДДФЛ /Допълнителни Разпоредби /,  както и да се запознаете с признаването на стаж по ДУ.
Ако сте счетоводител ще се справите, но е необходимо да потърсите нормативни документи по въпроса.

Само една препратка без претенции за изчерпателност , а има доста писано по въпроса :
 https://www.noi.bg/legislationbg/guidelines/2807-ukazanieduk


И не се сдържам да не Ви поправя - НОИ, а не НОЙ. Ной е нещо друго.
В допълнене на  delphine - или да е осигурен на максимума.

Да, тогава може и да упражнява дейност.
Да, може. Необходимо условие за това е обаче да не извършва никаква дейност във фирмата , включително и управленска.
съдружник полагащ личен труд и получаващ възнаграждение за него, следва ли да се регистрира като СОЛ?

Всъщност е обратното - ако лицето е съдружник и е СОЛ може да получава възнаграждение за личен труд, след като упражнява такъв в дружеството.С други думи един съдружник, който упражнява дейност в дружеството е СОЛ, ако за тази дейност не е сключил ТД в дружеството или ДУ .
Трябва ли преди да си пусне молба за него да използва натрупаният по време на майчинството платен отпуск по чл155 от КТ?

Не, работодателят е задължен да осигури ползването на отпуска по чл.167А при поискване без изискване за ползване на полагаем платен или друг вид отпуск.
"услуги, които се предоставят чрез интернет или електронна мрежа, както и които се предоставят по принцип автоматизирано, при минимална намеса на човешкия фактор, и които е невъзможно да бъдат предоставени при отсъствието на информационни технологии."

По конкретно не ми става ясно дали трябва всички тези изисквания да са налице. Например за оказване на услугите е необходима интернет връзка, но намесата на човешкия фактор не е минимална... Интересно ми е как Вие го тълкувате.

Здравейте ,

ще се опитам да изкажа мнение по въпроса , което е формирано не на база опит / нямам практически такъв/ в подобна ситуация, а на база прочетени нормативни документи. Освен в нашия закон за ДДС въпросът с електронните услуги се разглежда и в Регламент за изпълнение №282/2011, където в чл.7 е дадено и въпросното определение. 

Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011 на Съвета от 15 март 2011 година за установяване на мерки за прилагане на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност

Във въпросния чл.7 освен определение за ел. услуги са дадени и дейности, които се изключват от тях.

Скрит текст :

Вероятно ще видите там в изключенията и някои от изброените Ваши дейности. По отношение на конкретния Ваш въпрос :
Скрит текст :
мисля, че всички тези изисквания от определението за електронни услуги за целите на ЗДДС трябва да са налице.
Все пак мнението на някой, работещ вече на практика по тези въпроси би било добре дошло.

Хубав ден ! :smile1:
понятието електронни услуги за целите на ЗДДС

Тази препратка може да Ви е полезна да определите дали извършваните от Вас услуги попадат в обхвата на "електронни услуги" за целите на ЗДДС. Това ще даде отговор и на втория Ви въпрос.