Докато работодателят не подаде Д1 НАП няма да отмени служебно задълженията на работника. Няма как да се знае този работник дали не е бил в неплатен без трудов стаж, в самоотлъчка и въобще как стоят нещата. Може да е регистриран ТД, а същият да има клауза за започване на работа в по-късен период. Все трябва да има изход от тази ситуация и той определено е в ръцете на работодателя.
Здравейте, предстои ми откриване на фирма за онлайн магазин. Консултирах се с познати и ми казаха да регистрирам ЕООД.
Схемата ще е - искам да купувам стоки от Англия и Германия.
Ще рекламирам в ФБ - казаха ми че това изисква регистрация по ДДС.
Та въпроса ми е какво ще трябва да плащам като данъци
-Пример купувам стоки от амазон за 400паунда тук ги продавам за 3000лева. Какво ще дължа на държавата.

До тука правилно са Ви казали. Питате за данъци, но освен данъци има и осигуряване и данъците са данък печалба, данък дивидент, а също има и други данъци / лично ползване, данък върху разходите и пр./ , които не се знае ще имате ли или не. Не питайте тука, а потърсете счетоводител за сериозна консултация по всички въпроси.
Здравейте ,
не мисля, че промяната на ЕКАТТЕ засяга Д1. Тази промяна следва да се отрази с уведомление по чл.62 , за да има актуална информация в системата на НАП за работното място на даден работник. От кога точно това е станало едва ли е от значение за Д1- там така или иначе не се съдържа информация, свързана точно с този момент. А е и безсмислена информацията кога лицето за последен ден е било осигурено по първото ЕКАТТЕ и кога преминава към второто. То така или иначе остава осигурено без промяна на параметрите на осигуряването като МОД и длъжност.
Вижте Допълнителните разпоредби на Н-18 за касовите апарати. Там още първа точка / ако не се заблуждавам / дава определение на разносна търговия и не става дума за МПС. Не знам каква е целта на "занятието" с това МПС. Искате да избегнете наличието на обект ?
Смятам, че следва да включите и това доплащане, независимо , че се отнася за друг месец.
В чл.228 Кт не се прави разграничение дали БТВ е за месеца на полагане на труда или не.

Чл. 228. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

На ЕТ ПИК се издава само по ЕГН и той обслужва и ЕИК-а.
На практика са пускани фактури без да има реална сделка понеже активът вече не съществува. Би било редно да се анулират фактурите , защото кредитното известие се издава при намаление на количество или цена .
А относно това дали трябва да бъде връчена? С изпращане по куриер или нещо подобно?

Би било желателно - все пак да разбере човекът, че му е прекратен договора. :smile1:
НОИ ще Ви издаде предписания за Д1 , а останалото става вече в НАП. За печата не си спомням - не пречи да го носите.
Здравейте, трябва да коригирам декларация 1 и 6 за стар период. Попълвам в момента заявление до НОИ за издаване на задължителни предписания. Питането ми е кой трябва да се разпише на заявлението - управителя или аз /ТРЗ/, трябва ли да има печат на фирмата. Пълномощно от управителя че ме упълномощава да подам заявлението трябва ли да имам и заверено ли да е от нотариус ?

Здравейте ,
понеже в началото на годината имах същия случай да споделя :
Заявлението се подписва от управителя, а Вие трябва да имате пълномощно. Моето в този случай не беше нотариално заверено , но дори не ми го и поискаха.
Каквито и да са тревогите Ви болничният следва да се подаде. Нищо не се случва - приемат си го без проблем - не се притеснявайте. Даже го изплащат . :smile1:
Да, за съжаление - много труд , но задължително трябва да се направи.
Не виждам да имате някакъв проблем след като ще имате изрядно подписани документи. Единствено ощетен и то напълно съзнателно остава работникът . Това обаче остава "невидимо за очите"  . Човекът явно няма друг избор освен да се съгласи и след като подпише всичко нещата са ОК. Уж.
Всъщност работникът наясно ли е какво губи като се съгласява с инициативата на работодателя ? Май тука е "невралгичния" момент...
 Идеята ми беше, че задължено лице за внасяне на данъка е фирмата, а за осигуровките си е СОЛ. Т.е. в този случай, СОЛ+личен труд, не би трябвало да има разход за фирмата по осигурителните вноски, а само за възнаграждението.

Всъщност сте напълно права в това, което казвате. Вероятно причината е, че са обединени случаи с осигуровки от работодател / ДУК / и личен труд. Колегата е имал пред вид правилно осигуровките от работодател, но в графата има и вариант с личен труд, където няма такива. Просто не е прецизирана табличката и води до такива тълкувания.  :smile1:
При вариант 3 - СОЛ с личен труд, за разход на фирмата не се ли признава само дължимия данък по ЗДДФЛ или греша?

Може ли да ни отговорите на въпроса кога един данък е изобщо разход ? Не, че няма такива , но кога ДДФЛ на трудов доход е разход за фирмата ? Има ли такива случаи ? И кои са те...........
 Днес обаче разбирам ,че ремонта на механичните уплътнения се е извършил в България и след това се връщат в Казахстан за фактура с неначислено ДДС. В този случай пак ли основанието ще е чл. 21?


Точно чл.21 дава определение за място на икономическата дейност според конкретната ситуация. Да бяхте прочели внимателно щяхте и сам/а да си отговорите, че във Вашия случай е без значение, че услугата чисто физически се извършва в България. Вече Ви е даден отговор.
... работникът реши, че иска 4 брутни заплати обезщетение. Моля, за съвет как да го уволним най-безболезнено за нас,

Всъщност май работникът е подсказал варианта . Безболезнен по отношение на институции , доказване на право и пестене на нерви , но малко финансово болезнен. Все пак 4 заплати са минимума - да не поиска повече...
Здравейте ,
при смърт на ЕТ, регистрирано по ЗДДС има задължителна процедура по дерегистрация на основание чл. 107 т. 1 ЗДДС. Процедурата е по инициатива на НАП на основание чл. 106 ал.2 т. 2а ЗДДС.
Извинете, а по фактурите на ВиК ползвате ли данъчен кредит?