Това, че при осигуряване на максимума по трудов договор не следва осигуряване като СОЛ не значи , че лицето няма да има и доходи. Все пак, работейки в собствената си фирма най-естественото е да получава и пари за това. Дали под формата на дивидент, личен труд или др. е вече въпрос на избор. Има ли доходи следва и подаване на ГДД чл.50. Конкретно за дивидентите не се подава такава .
ЗМДТ
Чл. 14.
Скрит текст :
Това е актуалния текст на чл.14 ЗМДТ . За неподаване има и определени условия.
с промяната на закона за МДТ от 01,01,2019 това нали отпадна

Виж актуалния текст на чл.14 ЗМДТ - да, има промени . Те касаят определени случаи и просто виж дали попадаш в техния обхват. Принципно обаче не става дума за отпадане на въпросната декларация.
Направих проба в ТРЗ програмата си. Въведох наето лице под 18 г. на 2 часа. Изчисли ми осигурителния доход , както по-горе посочих от линка : МОД/7*2 .

с конкретни цифри - 560/7*2=160
Може ли собственик на ЕООД да получава възнаграждение за личен труд за месеците от януари до юли по 560лв на месец ,а от м.август да получава вече по 2500лв ?
Може .

Осигуровките върху новото възнаграждение се плащат през съответните месеци или се изравняват в края на годината с подаване на ГДД?
И двата варианта са възможни  и законосъобразни.
При непълнолетните не е точно така /поне аз така смятам/.

Ако намерите нормативно основание и различен отговор ще помоля да споделите. В линка , който постнах примерът е за мед. лаборант и изчисляването на МОД е точно такова. За непълнолетните не съм срещала специално нещо по въпроса.
https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=10041.0

Виж отговора на alfa в темата.
Пропорционално МОД /7*2 / примерно при 2 часа / .
В удостоверението, издавано от работодателя тези суми не следва да фигурират. В социални служби мисля, че ги виждат от системата на НОИ . Във всеки случай за тези суми не се изискват бележки.
Etsy не изискват регистрация по ДДС.

Etsy не изискват , но НАП изисква.
В Сърбия имат същия касов режим като в България

Този режим важи на територията на всяка страна за самата страна . Ако плащането е станало в България не следва да се издава касова бележка от страна на сръбската фирма. РКО би следвало да е достатъчен в този случай.
6.Нужно ли е за знам още нещо (за което не се сещам да питам)?

Да . Вземането на решение за такова начинание изисква не отговори, а разговори. Обърнете се към счетоводител , с когото да обсъдите детайлно интересуващите Ви въпроси.
...да не съм пропуснала нещо.

Нищо не сте пропуснала - предполагам, че всичко тепърва предстои.  :smile1:
Кога по това така ранно време на годината сме знаели подобни неща ? Обикновено ги научаваме между Коледа и Нова година .
Разгледайте темата, към която Ви пратих линк. Обърнете внимание на отговор 6 на  ivarbanov . Преценете как са съставени Вашите документи и имате ли основание да ги осчетоводявате във фирмата. Не Ви е необходим протокол за това . И не обвързвайте размера на капитала с отчитане на тези разходи / ако имате основание за това / .
Ами ако бяха внесени едни 500 лв. по набирателната сметка и от там да бяха извършвани плащанията, може би нямаше да е проблем.


Това не е възможно.
http://leadconsult-bg.com/kakvo-predstavliava-nabiratelna-smetk-1193.html
Тези разходи са направени от физическите лица, а искате да ги отчетат чрез фирмата ?
И какво общо има капитала при още нерегистрирана фирма ?
https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=3150.0
И наемът на чужд имот ще е Ваш доход? Дали правото Ви да отдавате имота прави и дохода Ваш? Добре е и с юрист да се посъветвате . И всъщност не е толкова сложно да си направите един договор със собственика и да се подават съответните декларации. Сега това става лесно и удобно и с ПИК. Сякаш не си струва това усложняване.